Januar-udsalg: Over 100 skihjelme nedsat ⛷️
Guide: Voksning af ski

Guide: Voksning af ski

Det er både hurtigt og let vokse sine ski. Og det er billigere end at sende skiene til butikken. Her får du en stor guide med video, der viser hvordan du selv kan vokse dine ski.

Du kommer let til at bruge 150kr. på at få vokset dine ski. Så hvorfor prøver du ikke at gøre det selv. Du kan vælge at investere i ”professionelt” udstyr til at vokse dine ski med, udstyr der hurtigt tjener sig ind igen, hvis du minimum tager på skiferie 1 gang om året. Det kan også være, at du faktisk selv ligger inde med det meste, der skal bruges, undtagen voks til skiene. Her får du en guide til at vokse dine alpinski.

Sådan vokser jeg skiene

Trin 1: Sæt skien ind i varmen.
Vent med at vokse dine ski til sålen føles tør og ru og måske får et mat og gråhvidligt skær. Du skal give dine ski skivoks for at beskytte sålen og for at skabe et bedre glid i skien.
For at du kan få et ordentligt udbytte ud af skivoksen, skal dine ski være stuevarme. Og det er vigtigt, at skiene er helt tørre. Sæt dem derfor indenfor ca. 24 timer inden du går igang.  

Trin 2: Rens skien
Rens skien af for skidt og gammelt voks. Du kan vælge at hælde en sjat rensevæske fra køkkenskabet på en klud og rense skien. Men pas på her. Bedre er det at købe et renseprodukt der er beregnet til opgaven; se eksempelvis Holmenkol's Voksfjerner der der velegnet til rensning af alpinski, snowboards og langrendsski.

Trin 3: Læg skien op
Læg skien op, hvor du kan arbejde med den. Men uden at spænde den fast. Skien retter sig ud, når den bliver varmet op af strygejernet, og den skal derfor kunne flexe frit. Du kan vælge den billige model og klodse skien op på et bord eller en høvlebænk, eller lægge skien mellem to bukke. Men du kan også købe et særligt skistativ.

Brug en kraftig elastik til at spænde bindingernes bremser op i ”køreposition”, så de ikke generer smørearbejdet.

Trin 4: Vælg strygejern
Du skal bruge et strygejern til at smelte og påføre skivoksen. Vil du gøre det billigt, kan du finde et gammelt strygejern, der IKKE har damp-huller i bunden (her sætter voksen sig fast). Vælg dog ikke ét fra forrige århundrede, da du helst skal kunne vælge temperatur.
Er du mere hardcore, kan du købe særlige strygejern til skivoks. De koster alt imellem nogle hundrede og mange tusinde kroner.

Find alt udstyr til voksning af ski her.
Vi forhandler også alt det bedste voks og udstyr fra Swix.

Trin 5: Vælg skivoks
Der findes mange typer skivoks til mange forskellige temperaturer, modeller som du typisk køber i sports og ski forretninger. Er du ikke konkurrenceløber men almindelig skientusiast, kan du sagtens nøjes med en billig universal-skivoks til dine alpinski. Vi anbefaler dog, at du finder en skivoks der passer til de forhold du skal køre under. Du skal eks. ikke bruge den samme voks til din tur i Nordsverige i Januar som til gletsjerskiløb på Hintertux i juni. Husk også, at voksen skal være beregnet til ski! 

Noget helt andet er skivoks til langrend. Her er det afgørende, at vælge en skivoks, der passer til snetemperaturen.
Før du påfører skivoksen, bør du “afdække” skiens kanter med tape, så voksen ikke driver ned over kanterne.

Trin 6: Påfør skivoksen
Varm strygejernet op, så det lige præcis smelter skivoksen, men ikke er så varmt, at du ødelægger skiens sål. På skivoks-pakkerne kan man som regel se, hvilken temperatur, der anbefales til en bestemt type voks.

Varm/smelt voksen på strygejernet og gnid nu den opvarmede skivoks på hele sålen af skiene. Flydende voks hældes blot på skien. Hvis muligt så smelt det på skien i en zigzag bevægelse.

Stryg sålen med rolige tag i skiens længderetning - ikke fra side til side.
Hvis voksen ryger, brændes den, og strygejernet er for varmt. Hvis du skal holde strygejernet stille mere end 2 sekunder, før voksen flyder ud, er strygejernet for koldt.

Stryg skien, indtil der ikke er nogle tørre steder. Er der tørre pletter, skal du putte mere voks på hér. Til sidst skal voksen tørre og køle ned. Det tager kun få minutter. (Se video for bedre forståelse).

Trin 7: Skrab det kolde voks af
Så snart voksen er nedkølet, skal du skrabe det overskydende voks af. Du kan tage en gammel lineal fra skrivebordsskuffen eller en isskraber fra bilens handskerum. Men du kan også købe en særlig voks-skraber til ski. De koster i omegnen af 70 kroner. Skrab ikke alt for hårdt.

Trin 8: Børst skien
Til sidst skal du bruge en stiv børste til at gnubbe voksen godt ind i skien og fjerne overskydende voks. Du kan bruge en børste, du allerede har, eller købe en ny i dit lokale supermarked. Hvis du er rigtig dedikeret og vil have det bedste udstyr, kan du overveje en Swix Rectangular Steel Brush til opgaven.

Danmarksmesteren i alpint skiløb, Christoffer Faarup, har lavet en video, hvor han viser, hvor let det er at give skien skivoks. Se videoen her:

Videoguide: Sådan giver du dine alpinski skivoks
Læs også Guide: Slibning af ski

Udgivet af: Jesper Svennum

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen