Sådan får du arbejde i en skibutik!

Sådan får du arbejde i en skibutik!

Hvert år rejser en masse unge mennesker mod Alperne, Norden eller til Amerika for at leve en eller flere vintre i et skiområde, hvor de kan få fantastiske oplevelser for livet.

Nogle enkelte vælger at spare en masse penge sammen og leve skisæsonen uden et arbejde. De fleste vælger dog et job ved siden af skilivet – blandt andet af økonomiske og sociale årsager. Jobmulighederne i et skiområde favner meget bredt. Denne artikel handler om, hvordan du får arbejde i en skibutik.

Der er gode muligheder for at få job i en skibutik, især hvis du er tidligt nok ude på sæsonen.

Hvornår & hvordan skal du søge job?

• Skriv en ansøgning et par måneder inden vintersæsonen starter til de respektive butikker i det skiområde, hvor du vil hen. Du kan google dig frem til skibutikkerne f.eks. skishop in St. Anton am Arlberg/Ischgl /Val Thorens /Livigno etc.

• Har du en ven, der har arbejdet i en skibutik tidligere, så spørg vedkommende om han/hun kan hjælpe dig og evt. introducere dig for chefen.

• Bedst af alt: Tag til den by, hvor du vil hen – i slutningen af november /start december, hvor skibutikkerne åbner op til sæson - og gå ind og spørg, hvilke muligheder, der er for at få et arbejde. Således kan butikkens chef ligeledes se vedkommende/dig, som han/hun eventuelt skal ansætte.

Så hvis du har intentioner om at arbejde i en skibutik, er det nemmest at tage ned til den destination, hvor du vil på sæson og gå ind i butikken og eksempelvis sige:

”Hej, Jeg hedder Peter. Jeg vil gerne arbejde her og vil høre, hvordan mulighederne er for mig denne vinter… Jeg kan tale flydende engelsk og dansk, en smule tysk og forstår det skandinaviske sprog… Desuden har jeg arbejdet i butik før og har erfaring indenfor servicebranchen… Jeg er lærenem og …”

Resten må du selv tænke dig til…

Hvilke arbejdsopgaver kan du forvente i en skibutik?

I en skibutik kan du forvente mange forskellige arbejdsopgaver. Der bliver udlejet og solgt skiudstyr, støvler, tøj og mange andre ting, der har med vinter og skisport at gøre.

Afhængig af butiksstørrelse kan det være, at du vil blive specialiseret indenfor et område. Eksempelvis skiudleje, køb og salg af ski og skistøvler, snowboards m.m. Eller det kan være, at du udelukkende kommer til at stå i tøjafdelingen. Det kan også være, at du kommer til at reparere ski/board, hvis du har egenskaberne og gå på modet til dette.

Når du er til jobsamtale, kan du være heldig at du selv kan få indflydelse på, hvad du helst vil arbejde med... Bedst af alt vil selvfølgelig være, at du kan lidt af hvert.

Når du først er blevet ansat i en skibutik, vil personalet lære dig op. Du vil lære om alle de forskellige produkter og services, som butikken tilbyder. Skal du f.eks. stå i skiudleje-afdelingen vil du lære, hvordan du f.eks. justerer bindinger og støvler til kunden m.m., og skal du arbejde i tøj-afdelingen får du også en grundig indføring i de forskellige produkter m.m. Så i løbet af en hel skisæson vil du have lært en hel del nyt.

Hvad kræves der af dig ifm. arbejde i en skibutik?

• Udadvendt og god til mennesker (humor)

• Serviceminded

• Du kan arbejde selvstændigt og tage ansvar

• Gode sprogkundskaber

• Positiv attitude

• Gå på mod for at lære nyt

• Du drives i teams

• Du går op i dit arbejde

• Du møder til tiden

• Over 18 år gammel

Mht. sprogkundskaber skal du tænke på, hvilket land, du kommer til. I Østrig er det f.eks. bedst hvis du kan tale tysk og engelsk. I Norge er det en fordel, hvis du kan forstå norsk, svensk og engelsk. I Frankrig er fransk og engelsk godt at kunne osv.

Hvornår og hvordan er arbejdstiden ?

I højsæsonen er der normalt mere brug for din arbejdskraft, dvs. over jul & nytår, i februar samt i påskeferien. I disse perioder bliver du oftest nødt til at arbejde på fuld tid, hvorimod, at du i et par uger i januar, kan arbejde lidt mindre, eventuelt på deltid og få mere tid til at give den gas på pisterne eller i off pisten.

Men når der især er travlt i december og februar, kan du forvente lange arbejdsdage, mellem ni og tolv timer. Mødetidspunkt er for de fleste skibutikker kl. 8.00 – 9.00 om morgenen, inden lifterne åbner. Da de fleste skibutikker lukker omkring kl. 19.00, er det muligt, at du kan møde senere andre dage. Det er derfor også muligt at stå på ski på de dage, hvor du arbejder. Du vil oftest arbejde seks dage om ugen. Så du har en ugentlig fridag.

Da en skibutik har åbent alle ugens dage, afhænger arbejdstid og din ugentlige fridag af den vagtplan, som bliver lavet. Det er igen afhængigt af skibutikken, skidestination og hvilken chef, du har…  

Lønnen i en skibutik

Afhængig af land og butik er en gennemsnitsløn i en skibutik ca. på 14.000 kr. brutto/måned/fuldtid. (løn er hentet fra seks ansatte i forskellige lande).

Heriblandt tilbydes normalt forskellige personale goder i form af gratis lån af skiudstyr, billigere skigear, gratis frokost m.m. Derudover tilbyder en del skibutikker de ansatte gratis bolig og/eller bolighjælp over sæsonen.

Hvad får du ud af at arbejde i en skibutik?

• Lærer at håndtere stressede og pressede situationer

• Salgsteknikker

• Problemhåndtering

• Hvordan man yder en god service

• Salg og reklamationer

• Sproglige kompetencer

• Personlig udvikling (fagligt, socialt og personligt)

• Tilegner sig ny viden om udstyr og skigear m.m.

• Får billigere skiudstyr og tøj fra butikken

En virkelighedshistorie fra Alexander, der fik arbejde i en skibutik sidste vinter:

”Jeg har en kærlighed til natur og udendørsliv. Som et resultat deraf, rejser jeg rigtig meget - enten for sjov – eller i kombination med arbejde i udlandet.

Sidste vinter fik jeg arbejde i en skibutik gennem en ven, der også arbejdede i en skibutik.

Hvad fik du ud af at arbejde i en skibutik og hvilke fordele er forbundet med dette arbejde?

”Først og fremmest god løn og bolig! Derudover kom jeg til at kende en masse dejlige mennesker fra hele verden, og jeg befandt mig i bjergene i min fritid. Og jeg havde aldrig stået på ski eller snowboard før, så jeg var ivrig efter at lære, og det måtte vel være muligt en hel vintersæson fra start december til midten af april.

Derudover er jeg også blevet meget bedre til at tale tysk og engelsk. Jeg lærte en masse om sporten itself og alle de forskellige gear, som butikken solgte, samt jeg gjorde nogle gode fremskridt i retning af at blive en anstændig skiløber”.

Hvad var ulemperne ved at arbejde i en skibutik?

"Der er ikke så meget skitid i højsæsonen, da arbejdsdagene ligger på 6 dage med én fridag om ugen. Arbejdet i en skibutik lyder meget easy, men det er ikke altid et så let job. Det er et ganske krævende job både fysisk såvel som mentalt. Du bærer rundt på skigear hele dagen, hele tiden er du nødt til at skifte mellem tre sprog i mit tilfælde. Og selvfølgelig vil der være nogle kunder, der bare fortjener at blive smidt ud fra en klippe, men du skal være høflig og hjælpsom, uanset hvad. "

Men er det, det værd:?
”Jeg vil helt klart anbefale alle unge mennesker til at tage på sæson og arbejde i en skibutik. Det er helt klart en oplevelse og erfaring, man kan tage med sig videre i livet - også selvom du i perioder skal arbejde meget, meget hårdt!”


En glad Alexander til venstre på billedet. 



Find aktuelle jobs til sneen her.

Udgivet af: Anne-Louise Saikkonen Jørgensen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen