Januar-udsalg: Over 100 skihjelme nedsat ⛷️
8 ting du kan lave i dit sabbatår

8 ting du kan lave i dit sabbatår

Et sabbatår kan være en unik mulighed for at tage en pause fra studielivet og udforske nye veje. Vi har samlet nogle af de mest populære måder at tilbringe et sabbatår på.

Hvad skal du lave i dit sabbatår?

Et sabbatår kan være en unik mulighed for at tage en pause fra studielivet og udforske nye veje. Det kan give dig tid til at reflektere over dine fremtidige karrieremuligheder, tjene penge, rejse, og opbygge værdifulde livserfaringer. Men med så mange muligheder kan det være svært at beslutte, hvad du vil fokusere på. Her er en guide til nogle af de mest populære måder at tilbringe et sabbatår på, så du kan finde ud af, hvad der passer bedst til dig.

Arbejd nu, nyd belønningen senere

For mange er sabbatåret en oplagt mulighed for at komme ud på arbejdsmarkedet og tjene penge, enten til en kommende uddannelse, bolig eller en større rejse. Typisk vil arbejdet være ufaglært, og der er mange muligheder. Du kan for eksempel arbejde som tjener, vikar, fabriksarbejder, pædagogmedhjælper, telefonsælger, rengøringsassistent eller kasseekspedient. Ikke alene vil du tjene penge, men du vil også opbygge erfaring, som kan være nyttig senere i livet.

Gør en forskel: Frivilligt arbejde

Frivilligt arbejde er også en populær mulighed. Du kan vælge at engagere dig i projekter i Danmark eller udlandet. Dette kan omfatte alt fra at arbejde i flygtningelejre, hjælpe Røde Kors, være mentor for unge, til at være besøgsven for ældre. Frivilligt arbejde ser ikke kun godt ud på dit CV, men giver dig også mulighed for at gøre en forskel og få nye perspektiver. Du kan lære nye færdigheder, skabe netværk og måske endda få nye venskaber.

Backpacking, grupperejse eller interrail

Rejser er ofte øverst på listen over aktiviteter, folk ønsker at opleve i deres sabbatår. Backpacking og interrail er populære rejseformer blandt unge, da de giver mulighed for at rejse billigt og opleve mange forskellige kulturer på kort tid. At rejse alene kan være en fantastisk oplevelse, hvor du virkelig lærer at stå på egne ben, men mange vælger også at rejse i grupper, hvilket kan være en god måde at møde nye mennesker på.

Der er et utal af destinationer at vælge imellem. Du kan tage til Asien og opleve eksotiske kulturer, backpacke gennem Europa med interrail eller udforske Sydamerikas fascinerende natur. Planlægger du turen selv, kan du holde omkostningerne nede, men rejsebureauer kan også hjælpe med at skabe skræddersyede rejseoplevelser, hvis du vil have alt organiseret på forhånd.

Læs også: 10 tips til grupperejser på ski

Bliv rejse- eller skiguide i sabbatåret

At arbejde som rejseguide eller skiguide er en populær måde at tilbringe et sabbatår på. Som rejseguide får du ansvaret for at tage imod og servicere gæster, arrangere udflugter, løse konflikter og sikre, at alt går som planlagt. Det indebærer ofte at arbejde i forskellige lande og miljøer, såsom sneklædte bjerge eller solrige strande. Inden du begynder, skal du gennemgå et kursus, hvor du bliver trænet i salg, service og problemløsning.

Som skiguide har du en mere specialiseret rolle, hvor du hjælper gæsterne med at få det bedste ud af deres skiferie. Skiguiden leder gæsterne rundt i skiområdet, viser de bedste ruter og sørger for, at alle får en sikker og spændende oplevelse. Derudover kan skiguiden tage sig af praktiske opgaver som logistik, transfers og hotelbookinger. Skiguidens fokus ligger på service og området – ikke på at undervise i skiløb.

Lyder det som noget for dig? Sådan bliver du skiguide

Arbejd som skiinstruktør eller snowboardinstruktør

Hvis du elsker vintersport og vil kombinere arbejde og hobby, kan jobbet som ski- eller snowboardinstruktør være noget for dig. I modsætning til en skiguide handler instruktørens rolle om at lære andre at stå på ski eller snowboard. Du vil bruge din tid på bjerget med at undervise forskellige niveauer af skiløbere, fra nybegyndere til erfarne. Instruktører udvikler stærke kommunikative færdigheder og lærer at tilpasse undervisningen til forskellige læringsstile.

En instruktør fokuserer på teknik, sikkerhed og progression i skiløbet, mens skiguiden fokuserer på at sikre gæsternes komfort og logistik under deres ophold. Begge roller kræver en passion for bjerglivet, men instruktøren arbejder primært med undervisning og færdighedsudvikling, mens skiguiden håndterer gæstens samlede oplevelse på destinationen.

Bliv skiinstruktør eller snowboardlærer med Snowminds

Hvad med en sæson som skibums?

At være skibums er en lidt mere afslappet tilgang til et sabbatår, men det er stadig en drøm for mange. Som skibums bruger du vinteren på at stå på ski hver dag, feste om aftenen og leve livet uden mange forpligtelser. Det er en fantastisk mulighed for at tage en pause fra hverdagen og nyde livet i de snedækkede bjerge. Mange steder tilbyder sæsonarbejde, så du kan tjene til huslejen, mens du tilbringer resten af tiden på pisterne. Der er mange muligheder for jobs som skibums; herunder eksempelvis tjener på café, personale på hotel, opvasker i restaurant, bartender i baren, liftoperatør, eller butiksmedarbejder i en skiudlejningsforretning.

Læs også: Bedste tips til at blive skibums

Tag på højskole

Et højskoleophold er en populær måde at tilbringe sabbatåret på for dem, der ønsker en kombination af læring, personlig udvikling og fællesskab. Der findes højskoler med forskellige temaer, hvor du kan fordybe dig i alt fra kunst og musik til idræt og filosofi. Højskolerne tilbyder også sociale aktiviteter, som giver mulighed for at danne stærke venskaber og skabe minder for livet.

Udover de faglige aspekter giver et højskoleophold dig også et indblik i livet som studerende, hvilket kan være en stor fordel, hvis du planlægger at søge ind via kvote 2. Selvom opholdet er ulønnet, er det en investering i din personlige og akademiske udvikling.

Læs mere om højskoler

Læs op med suppleringskurser

Mangler du at opfylde adgangskravene til en videregående uddannelse, kan du bruge dit sabbatår på at tage suppleringskurser. Det kan være, du har brug for at læse et fag op fra gymnasiet eller forbedre dine karakterer. Mange institutioner tilbyder fleksible kurser, som kan tages både fysisk og online, så du kan tilpasse det til dine øvrige planer for sabbatåret.

At tage et suppleringskursus i dit sabbatår kan hjælpe dig med at sikre, at du er klar til at starte din videregående uddannelse, når du er færdig med din pause. Det giver dig mulighed for at forbedre dine chancer for optagelse, især hvis du søger ind via kvote 2.

Udgivet af: Rasmus Skov

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen