Januar-udsalg: Over 100 skihjelme nedsat ⛷️
Less is more - Skiferie i La Clusaz

Less is more - Skiferie i La Clusaz

La Clusaz kan ikke stikke de helt store skisportssteder i antal pistekilometer eller højde over havet. Men skiløbet er godt og atmosfæren er i top.

Det er svært ikke at blive forelsket i Frankrigs 15. største skisportssted. Som er blevet kåret til "Best kept secret ski resort"

Jeg må være ærlig at sige, at jeg altid har stræbt efter de største og højest beliggende skisportssteder i Frankrig. Tignes, Les Arc 2000, Val Thorens og så videre. Men nu hvor jeg lige så langsomt men sikkert er blevet en midaldrende skiløber, har jeg opdaget – ikke bare at mindre kan gøre det, men at mindre faktisk passer mig langt bedre.

Det var første gang jeg besøgte La Clusaz, der ”kun” rangerer som Frankrigs femtende største skisportssted. Som ”kun” ligger i 1.100 meters højde. Og som ”kun” kan diske op med 125 kilometer pister. Men jeg må være ærlig at sige, at det var en rigtig fed oplevelse. Både med og uden ski på fødderne.

Okay, måske var det heldigt, at der lige var faldet halvanden meter sne. I forvejen er La Clusaz en fantastisk landsby med små snævre gader og charmerende træbeklædte stenhuse, der oser af afslappet stemning - i modsætning til de nyere satellitbyer. Men når sneen så oven i købet ligger i bløde dyner på byens tage, er det meget svært at tænke dårligt om stedet, hvilket nok har været med at give området titlen som "Best kept secret ski resort".

Mindre begejstret bliver man ikke, når bjergene omkring byen er beklædt med et metertykt lag af ny pulversne, så man kan køre stort set overalt i terrænet.
Foto: La Clusaz, Thierry Milherou
La Clusaz oser af stemning og hygge. Og som turist føler man sig taget mere end almindeligt godt imod.

Men selv om ”det hvide guld”, som de kalder sneen hernede, skulle ligge mindre tykt, er La Clusaz et sted, jeg meget gerne vender tilbage til.

Skiløbet er for alle

Skiområdet er groft sagt fordelt på tre bjergkamme ved siden af hinanden. Pisterne byder på skiløb i alle kategorier. Og de er godt forbundet indbyrdes, så man på en halv time kan komme fra det ”lidt svære” område, Col de Balme, (længst til venstre på pistekortet) og til det lettere område, L’Etale, længst til højre.

Mit yndlingssted var uden tvivl Col de Balme, hvor man via en kabinelift og herefter en stolelift får en monsterlang tur, der kan gøres nøjagtig så svær, som du har lyst og evner til. Fra toppen i 2.600 meters højde - hvor du i klart vejr ser hele Mont Blanc massivet mod sydøst - kan du stort set stå ned ad hele bjerget.
Foto: La Clusaz, David Machet
Der er skiløb for enhver smag i la Clusaz. Her ses et glidestykke, hvor du kan komme fra den ene ende at området til den anden uden at tage liften helt op først. 

Der er røde og sorte præparerede pister, men der er sandelig også området imellem, der byder på offpiste i den mellemsvære ende men uden vanvids-forhindringer – lidt ligesom at køre offpiste på en gletscher i den stejle ende.
Er man en glubsk offpiste-haj, tager man skiene eller snowboardet af kort efter toppen og går en lidt hård ti-minutters tur om på bagsiden af bjerget med udstyret under armene eller på rygsækken. Jeg var ikke selv glubsk nok – læs: lidt for bange af mig til at prøve freeride-turen bag på bjerget. Men min guide fik næsten tårer i øjnene af rørelse, da han fortalte om følelsen af at pløje dyb sne bag på Col de Balme. Denne tur ender heldigvis for foden af kabineliften, så der er ingen ekstra straf til vovehalsene!

Verdensmesteren i Freeride er fra la Clusaz

Generelt er la Clusaz et rigtigt godt freeride-område. Hvis vi antager, at der er sne nok, og her taler det til områdets fordel, at det vender sådan lidt mod nord, kan man fra byen kigge gysende frydefuldt op på mange fede muligheder.

Det er måske ikke for ingenting, at 2014 og 2016-verdensmesteren i Freeride kommer fra La Clusaz. Han hedder Loïc Collomb Patton, og mellem VM-løbene i Alaska, Schweitz og Frankrig træner han i La Clusaz. Jeg ærgrede mig over, at jeg lige præcis ikke nåede at se ham træne på en bjergside ned mod byen. Set fra min side lignede det et ”mountain impossible to ski”, og hans tur ville da også blive dækket af landsdækkende fransk TV.

Den mest kendte skiløber fra området må dog være Candide Thovex, der også har La Clusaz som sin hjemmebane. Han pionerede måden at lave GoPro POV videoer på, se blandt andet hans seneste her, som hurtigt tog hele skiverdenen med storm.


Foto: La Clusaz, Patrick Lebeau
La Clusaz byder sandelig også på vildt freeride. Faktisk kommer 2010, 2014 og 2016-verdensmestererne i Freeride fra netop La Clusaz.

Men for at vende tilbage til det mere almindelige skiløb, byder La Clusaz på en god cocktail af blå, røde og sorte pister. En piste er stort set det samme alle steder. Men noget, der adskiller La Clusaz en smule er, at øvede skiløbere, der vover sig bare lidt uden for det præparerede område, kan lege slalom mellem både bittesmå og store grantræer. Tæt på pisten bliver sneen hurtigt ”stået til”, så det ikke føles som at køre i dyb nysne, hvilket ellers kan være en lidt skræmmende oplevelse for ikke-offpiste-trænede.
Foto: La Cluasaz, Greg Dieu
Hører du til dem, der finder udfordring ved at stå slalom mellem træer, skal du ikke tøve med at tage til La Clusaz.

Sammenlagt vil jeg vurdere, at du og dine venner – eller din familie - sagtens kan lege jer igennem en uge på ski i La Clusaz. Men skiområdet er ikke stort nok til, at du kan gå på opdagelse og finde nye pister hver eneste dag som i f.eks. De tre Dale i Val Thorens/Les Menuires/Meribel/Courchevel eller Via Lattea i Italien.

På ski efter galopperende hest

Under mit ophold talte jeg med turistchefen i La Clusaz. En hardcore gut ved navn Alexis Bongard, der i mange år arbejdede som erhversdykker ved borerigge i Sydafrika indtil han lavede et karriereskift til turistbrancen.

Over en drink fortalte han mig, at skiturister i dag tilbringer langt færre timer på ski end det var tilfældet før i tiden.

I dag, bedyrede han, er det meget almindeligt, at skituristerne stiller ski og støvler i pit allerede efter måske 4 timers skiløb. Og derfor konkurrerer skisportsstederne nu ikke bare på gode sammenhængende pister og hurtige skilifter. Men i høj grad også på de ting, man kan lave efter skiløbet.

Lige som mange andre skidestinationer råder la Clusaz over udendørs offentlig swimmingpool, et eksklusivt wellnesscenter og et pænt udvalg af sports- og specialbutikker.

Det var først, da Alexis nævnte joerging, at jeg hørte noget, jeg ikke havde hørt før. Det var noget med at blive trukket efter en hest med ski på. Så selv om jeg umiddelbart syntes, det lød en kende kedeligt, besluttede jeg mig for at køre lidt uden for byen og prøve. Hvilket jeg ikke fortrød.
Foto: La Clusaz, Thierry Milherou
Det lyder lidt kedeligt. Men hvis man vælger en rute for øvede skiløbere, er ski-joering – træk efter hest – fuld af skarpe sving, fart og spænding. Man kan nærmest ikke lade være med at grine.

Hvad jeg troede ville være en trækketur i samme hastighed som ponyridning i Legoland – viste sig at være et til tider vildt ridt gennem skarpe sving i fuld galop. Jeg greb mig selv i at grine højlydt mange gange i løbet af den halve time, turen varede. Og jeg greb mig selv i at tænke, at jeg måske har fokuseret lidt for meget på skiløbet og fravalgt nogle af de fede ting, man også kan tage sig til på et skisportssted. I den forstand er la Clusaz et sted, jeg næsten med sikkerhed vil vende tilbage til.

At byen også har en virkelig imødekommende atmosfære af landsby og en masse lækre restauranter skader heller ikke.

Foto: La Clusaz, OT Manigod
Den lokale Reblochon ost indgår i mange retter på restauranterne i La Clusaz. Historien bag osten er ret morsom. På dansk betyder reblochon ”gen-malkning”.
I gamle dage betalte landmændene skat af den mælk, de malkede ud af køerne. For at undgå at betale for meget i skat, lavede de først én malkning, der blev opgivet til skattevæsenet. Og dernæst en malkning, der ikke blev opgivet. For at mælken kunne holde sig, var de nødt til at lave ost af den. Det blev til enorme mængder af Reblochon ost. Og den dag i dag er osten legendarisk i området.

La Clusaz er bedst for:

• Familier og vennegrupper, der har fået nok af det vildeste afterski- og natteliv.
• Skiturister der elsker godt skiløb, men som også værdsætter den gode mad og hyggelige stemning i en ægte gammel alpelandsby.
• Grupper, hvor ikke alle i gruppen står alpint skiløb. Her er gode muligheder for både langrend, joerging, vandring med snesko, wellness, shopping osv.
• Skiturister, der værdsætter hurtig adgang til skiområdet: La Clusaz ligger under en times kørsel fra lufthavnen i Geneve og en halv times kørsel fra Annecy.
• Freeridere med hang til udfordringer på verdensmesterens hjemmebane.

La Clusaz er knap så god for:

• Skiturister, der skal prøve nye – og helst sorte - pister hver dag.
• Skiturister, der skal gi den fuld gas om natten og forventer et bugnende udbud af diskoteker og natcafeer.
• Skiturister der forventer at kunne stå på ski til og fra hotellet/lejligheden (der kan være fem-ti minutters gåtur gennem byen til den nærmeste lift).
• Unge, der forventer at støde ind i horder af andre unge overalt.

I dag får man intet mindre end:

 - 84 pister
- 49 ski lifte
- 5 bjergmassiver

Og så ligger det rigtig godt i forbindelse med fly. Det tager kun 1 time og 50 minutter fra København til Geneve og derfra tager transferen kun 50 minutter med bil. Samtidig skal det nævnes at 80 % af boligerne ligger mindre end 300 m fra pisterne. 

Udgivet af: Jesper Svennum

Rejsebureauer til La Clusaz
Fakta om La Clusaz
Skiområdet: 1100-2600 m.o.h.
Byen: 1040 m.o.h.

84 pister i alt
29 stk.
24 stk.
24 stk.
7 stk.

Lifter: 56 stk. / 52.600 pers/time

Slæbelifter: 35
Stolelifter: 14
Kabinelifter: 6

Mere om skiferie i La Clusaz

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen