Black Week tyvstart - spar op til 25% 🔥
Kleinwalsertal - når familien skal på ski

Kleinwalsertal - når familien skal på ski

Det kan godt være, at der er T-lifte, to-personers og at der stadig kører skibusser mellem områder i dalen, men det gør ingenting. Det er det perfekte sted for familien

Smag lige på destinationens navn engang. Klein, walser og tal er tilsammen Kleinwalsertal og direkte oversat betyder det på dansk den lille valser dal. Og ja; det er ikke er ret stort sted, men der er rigeligt med pistekilometer til en uges skiferie. 130 km pister byder området på, hvoraf de fleste er røde, men der er også en del blå og sorte pister - og så er der fine muligheder for offpiste.




Du får 130 pistekilometer i det herlige område

Kleinwalsertal ligger i den vestligste delstat af Østrig, Vorarlberg og består af en håndfuld små velfungerende byer med hovedbyen Hirschegg i midten og så ellers Riezlern på den ene side samt Mittelberg og Baad på den anden side. Du kan kun komme ind i dalen via Tyskland, da den øvrige del er dækket af bjerge uden veje. Nærmeste tyske by er Oberstdorf som du måske kender fra den årlige skihop-konkurrence i fjernsynes hvert år mellem jul og nytår. Ti minutter mere i bil, så er du i Kleinwalsertal.

Ganske udmærket for os danskere

Området er en ideel skidestination for familien. Her er ikke fuld af højrøstede unge mennesker, der går mere op i afterski end selve skiløbet. Kleinwalsertal er hygge og ro med familien i fokus. Vi har været to voksne og to børn (Anna og Hjalte - begge otte år, red.) af sted på en uges skiferie i Kleinwalsertal, og sammenlignet med mange af de måske mere velkendte østrigske skidestinationer, kan den lille dal sagtens være med på de skimæssige udfordringer for en familie, hvor niveauet måske ikke er verdensmester, men typisk dansk.

Var der nogen der sagde 10-15 procent billigere?

Og så er det en ret så væsentlig detalje, at Kleinwalsertal generelt er, hvad der svarer til 10-15 procent billigere end de store destinationer, når det handler om prisen på liftkort, leje af skiudstyr og overnatning. Selv prisen på maden i områdets spisesteder og ikke mindst prisen på øl, er generelt billigere i Kleinwalsertal sat op mod priserne på de mere velkendte skisportsteder. 

Med en afstikker til Tyskland

Selve Kleinwalsertals skiområde er delt op i fem zoner. Det mest kendte er Kanzelwand som mere eller mindre er groet sammen med Fellhorn, som ligger i Tyskland. Som skiløber mærker du ikke noget til, at du pludselig har tysk sne under skiene, og dit liftkort gælder selvfølgelig også til alle de tyske lifter og gondoler. Kanzelwand/Fellhorn byder på flest røde og blå familievenlige pister, og er du heldig med solskin i området, så er det bedst at stå på ski her om eftermiddagen, hvor solen står rigtigt i forhold til pisterne.

Lækre, lange og brede pister venter jer

Længere inde i det tyske er der et lille område, som hedder Nebelhorn. Det er her mor eller far skal tage sin alenedag, hvor hun eller han kan rase ud på en lang sort pist, der strækker sig over 1000 højdemeter fra toppen af bjerget Grosser Wilder og ned mod Oberstdorf by. Imens far eller mor er alene af sted, kan den anden forælder og børnene så hygge sig på de mange blå og røde pister i Söllereck, der også ligger på den tyske side af grænsen. Når skidagen er ovre, hopper I bare på skibussen hjem til Kleinwalsertal. Den kører hele dagen hvert 10. minut fra Oberstdorf i øst mod Baad i vest. Og det samme gør den i modsatte retning. Bussen er gratis at benytte for alle der bor på et af områdets pensionater eller hoteller. 

På den lokale skiskole i Hirschegg

Hovedbyen Hirschegg har sit eget lille skiområde, der hedder Heuberg. Det er det perfekte område for børnene, og faktisk også her den lokale skiskole, Skischule Hirschegg, holder til. Hver dag klokken 10 er skiskolen klar til at undervise børnene i først to timer. Herefter er der en spisepause på en times tid, hvor efter der så igen er undervisning i et par timer. Når undervisningen er ovre, er det så retur til skiskolen, hvor forældrene så er klar til at hente poderne.

Skiskolen er god til at kommunikere med vores børn

Begge vores børn er på skiskole to dage - begge dage med en østrigsk underviser. Selv om de blot er otte år gamle, er det sproglige ikke noget problem. Skilærerne er ekstremt gode til at snakke med børnene på et mixet sprog som begge parter forstår - og når man er otte år forstår man de fleste kommandoer. I hvert fald glædede begge vores børn sig til næste dag på skiskolen, og rent faktisk ville de også gerne have været af sted en dag mere.

Med den lokale guide på tur

To dage på skiskole i en uges vinterferie mener vi altså er nok for dem. Til gengæld hyrede vi på tredjedagen en guide i fire timer til børnene og jeg. Jeg synes pengene til en guide er givet godt ud på en skiferie, for man kommer tit rundt og ser en masse man måske ellers ikke ville have set. Günther hedder vores guide, og hans plan er, at vi skal se Walmendingerhorn, der ligger i forlængelse af Heuberg. På den måde får vi en masse pistekilometer i benene, og vi undgår skibussen, da det alt andet lige er federe at have skiene under fødderne end at have dem i hånden mens vi sidder i en bus.

Walmendingerhorn skal man helst se om formiddagen, hvis solen skinner

Walmendingerhorn skal man helst se om formiddagen, hvis solen skinner, fortæller Günther. Vi er heldige med solskin denne dag, og de mange røde pister i området, er ikke noget problem for hverken Anna eller Hjalte. Frokosten indtager vi på hytten Sonna Alp, hvor jeg får den største Wienerschnitzel jeg nogensinde har fået. Den kræver sin mand at indtage, skulle jeg hilse at sige. Herefter drøner vi rundt i området, hvor Günther giver ungerne nogle fif inden det er hjem på hotellet til en svømmetur i den opvarmede udendørs swimmingpool. 

På økohotellet Chesa Valisa

Vi bor på et hotel, der hedder Naturhotel Chesa Valisa. Det ligger placeret meget tæt på Heuberg-liften så vi kan spænde skiene på allerede i hotellets indkørsel og så ellers suse 100 meter ned og tage liften op i terrænet. Hotellet er et familiedrevet et af slagsen, og det mærker man tydeligt allerede ved ankomsten. Her bliver der givet hånd i receptionen, og enten hr. eller fru Kessler viser vej til værelset. Vores bil holder parkeret i hotellets parkeringskælder, og vi har ikke brug for bilen før vi skal hjem igen. Alt i Kleinewalsertal kan nås på gåben eller med skibusserne. Husk på, at skibusserne kører hvert 10. minut i dagtimerne.

Naturhotel Chesa Valisa med ski in/out

På Naturhotel Chesa Valisa går man meget op i økologi og bæredygtighed. Og så sørger man for, at købe lokaltproducerede madvarer i det omfang, det er muligt. Hr. Kessler fortæller, at han hellere vil betale mere for lokale varer end at købe et ringere produkt til billigere penge i Tyskland. Chesa Valisa har et formidabelt køkken, hvor især morgenmadsbuffeten er i en klasse for sig. Om aftenen kan man vælge mellem fire forskellige lækre retter, hvor der også er taget højde for eventuelle vegetarer.

På hotellet er der også mulighed for at købe alskens former for wellnessbehandlinger. Også her er cremer og plejeprodukter økologiske. Fru Kesslers gæstfrihed fik jeg tydeligt at mærke, da jeg som typisk dansker glemte alt om solcreme en enkelt eftermiddag. Mit ansigt blev forbrændt, men som det naturligste i verden kom fru Kessler lige med noget frisk aloevera som jeg så kunne smøre i ansigtet for at lindre forbrændingen. 

Områdets fedeste skipister

Det sidste, og måske nok det allerfedeste, skiområde i Kleinwalsertal hedder Ifen. Området prydes af et karakteristisk bjerg, der ikke ligner de andre bjergtinder. Ifen er en bjergmassiv, der mest af alt minder om en kæmpe firkantet sten, der ligger og hygger sig mellem alle de andre bjerge. Her kan hele familien få en masse ud af skiløbet. Ifen består af både røde, blå og sorte pister, og min umiddelbare vurdering er, at man godt kan få en dag til at gå med skiløb kun omkring Ifen.

Ifen består af både røde, blå og sorte pister

Der er op til sæsonen 2016/17 kommet en ny opvarmet sekser-lift fra bunden af Ifen-området kaldet Olympiabahn. Det har hjulpet gevaldigt på infrastrukturen. Desværre er der også en to-personers stolelift i området, hvor der er en del kø. Liften er meget langsom, men såvidt jeg har forstået, er det planen, at den snart 50-årige lift skal på pension og skiftes ud med en langt mere moderne lift med højere kapacitet. 

Kleinwalsertal er for familien

En summasumarum på Kleinwalsertal er, at det får min varmeste anbefaling som familiedestination. En klar fordel er, at især omkring Heuberg kan man sagtens lade børnene tuller rundt på ski alene, hvis man hellere vil sidde i solen og nye en kold øl. Vores børn lærte hurtigt området at kende, og det er en fornøjelse at sidde og se dem hygge sig i sneen og glæde sig over, hvor hurtigt de lærer, hvordan en T-lift skal placeres under rumpetten.

Kleinwalsertal får den varmeste anbefaling som familiedestination

En anden fordel er, at det er relativt nemt, at komme til Kleinwalsertal. Autobahn A7 går næsten lige til Kleinwalsertal, så glem alt om at købe de her irriterende vignetter som er så svære at få af forruden når den ikke skal bruges længere. Der er under 1.000 km fra Padborg til Kleinwalsertal, hvilket betyder, at man med lidt god vilje kan køre turen i et stræk. Her er et godt tip dog at snuppe en overnatning halvvejs. Personligt synes jeg, at omkring 1.200 kroner for to værelser på et hotel nær Autobahn A7 med morgenmad er givet godt ud, og det gør, at familien er frisk og veludhvilet når ferien for alvor begynder. Og det er absolut også værd at tage med.

> Søg skirejser til Kleinwalsertal her.
> Se pistekort her.

Lidt mere om området:

Se flere billeder fra Kleinwalsertal:










Udgivet af: Kim Middelhede

Rejsebureauer til Kleinwalsertal
Fakta om Kleinwalsertal
Skiområdet: 1100-2224 m.o.h.
Byen: 1086 m.o.h.

120 pister i alt
35 km blå
67 km rød
18 km sort

Lifter: 52 stk. / 33.100 pers/time

Slæbelifter: 23
Tog/baner: 6
Stolelifter: 13
Kabinelifter: 10

Mere om skiferie i Kleinwalsertal

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen