Surf-verdensmesteren voksede op i sneen i La Grave: - Fra en tidlig alder blev jeg bekendt med døden
Casper Steinfath vandt sit første verdensmesterskab i Stand Up Padling som 20-årig. Men surferen fra Klitmøller fik respekt for naturen et helt andet sted – i sneen i offpiste-mekkaet i La Grave.
Han er nærmest født på et surfbræt og kunne i hvert fald surfe, før han kunne gå.
Men det er kun den halve sandhed om den 25-årige standup padler, Casper Steinfath fra Klitmøller. At hans amerikanske far og danske mor tog ham ud på vandet fra han var helt lille, så han sammen med sin lillebror kunne lære at respektere naturen. Den respekt, der siden førte til fire verdensmesterskaber og hans legendariske 147 kilometer lange togt fra Danmark mod Norge i isnende kulde.
For den fulde historie er, at der også blev drysset sne ud over opvæksten. I de første 10 år af sit liv boede Casper Steinfath i vinterhalvåret i La Grave i de franske alper med Sus, Mike og Peter, som, mor, far og lillebror hedder.
Foto: Nicklas Kold Nagel
Fik respekt for naturens kræfter for foden af La Meije
Det var her for foden af La Meije i 1500 meters højde, at han helt fra spæd lærte at få respekt for naturens kræfter. Stedet ro og vilde natur trak familien til La Grave, og tragisk nok skulle der en tragisk dødsulykke til for at få familien hjem. Den ulykke vender vi tilbage til.
Casper Steinfath kører i en bil i Thy i det nordvestlige hjørne af Danmark. Han er få kilometer fra sit hus i Klitmøller. Det er tæt på midnat, og der er kulsort udenfor. I dette forblæste hjørne af Danmark er der langt mellem gadelamperne. Men sneen lyser landskabet op. Mod vest kan han ane konturerne af klitterne, hvor hans foretrukne element bruser.
Han mangler det sidste af en lang rejse fra Myoko i Japan – måske det mest legendariske offpist-områder i verden. Her ligger verdens pudder-paradis, og de få centimeter tøsne i Danmark er intet imod de enorme mængder sne, der dalede ned over Japan denne venter. På én nat lagde Kong Vinter halvanden meter sne ud over bjergene.
Det var Casper Steinfaths første store skitur i en vild natur i 10 år.
Sneen i Japan er ikke som vi kender den i Europa, den falder i ENORME mængder og føles meget lettere
Jeg følte mig hjemme i La Grave
- "Jeg stod i min off season efter 10 år med fuld gas i SUP-verdenen. Jeg trængte til noget forandring. Min ven og fotograf Nicklas Nagel, der selv er en dygtig skiløber, havde hørt om min barndom i sneen og forsøgte at trække mig til at komme tilbage til den verden, jeg havde i La Grave", fortæller Casper Steinfath.
- Hvordan husker du La Grave?
- "La Grave er et vildt sted. Der er tårnhøje bjerge og bittesmå landsbyer, der ligger gemt rundt om i dalene. Bjergene former en mur på hver side af byen, og du får ondt i nakken, hvis du kigger op på bjergene – som at gå i storby med skyskrabere omkring dig. Jeg følte mig overvældet - jeg følte mig lille. Forestil dig kontrasten: Den ene dag er du i klitlandskabet i Thy, hvor alting er pandekagefladt. Den næste dag kigger du lodret op på bjerge, der er 4.000 meter høje. Men jeg følte mig hjemme i La Grave. Jeg havde legekammerater, og min familie havde en omgangskreds både med lokale, franske folk og med folk som os", fortæller Casper Steinfath.
Somrene gik i disse år også med at sidde på spidsen fars surfbræt – og med tiden at stå på sit eget. Men kærligheden til og respekten for naturen blev grundlagt i den lille franske alpeby med få hundrede indbyggere.
La Grave er et offpistemekka med kultstatus. En hovedlift tager dig 3.200 m.o.h, hvorfra du har offpist helt ned til byen
Jeg overværede mange begravelser
- "Fra en tidlig alder blev jeg bekendt med døden. Jeg forstod meget tidligt, at det ikke er uden risiko at være på bjerget og i sneen. Jeg så folk på krykker, jeg så folk med alle mulige former for skader – og jeg overværede mange begravelser. En håndfuld tror jeg. Jeg var for ung til at forstå den sorg, som mine forældre oplevede. Men jeg forstod, at de døde, fordi de tog nogle chancer, og fordi…"
Casper Steinfath stopper midt i sætningen. Som om han leder efter en rationel forklaring på dødsfaldene – en slags undskyldning.
Han fortsætter:
- "Man ved jo godt, at der er en risiko for en ulykke, når man tager op på bjerget. Der kan komme en lavine eller en crevasse, som er fransk for en dyb gletsjerspalte. Man kan ryge ud over en klippe, hvis man tager en forkert linje", siger han.
Han holder en kort pause:
- "Men der var også bryllupper".
Det kan godt meget stærkt, når en lavine først bliver udløst. En risiko der følger med i offpisten
Svævede på en følelse af levitation
Skituren til Japan og puddersneen i Myoko tidligere i år blev skelsættende for Casper Steinfath. Han brugte turen til at producere to pudderfyldte VLOGs til sin Youtube-kanal. Men i jagten på likes og følgere fik han noget større med hjem: Et gensyn med barndommens leg.
- "I Japan kom jeg tilbage til det vilde terræn med dyb, dyb sne. I den følte jeg igen, at jeg svævede som var jeg total vægtløs. Jeg lærte igen at forstå sneen og tage de rigtige beslutninger i et vildt element. Jeg har surfet så længe, at jeg ikke altid får det samme kick længere. Det er sådan lidt business as usual. Men sneen tvang mig til at være fokuseret og indlevende. Jeg var nødt til at være 100 procent til stede for at komme sikkert ned af bjerget", fortæller han.
- "Jeg følte jeg var tilbage i La Grave i Japan. Da jeg var barn i La Grave, lærte jeg at vende frygten til noget positivt. Dengang var jeg bange for at falde ned af bjerget eller blive fanget af en lavine, så jeg lærte at undgå at ende i sådan nogle situationer. Jeg fik en uddannelse i at færdes i en vild natur i et element, du ikke kan styre. Du lærer at være ydmyg og træffe de rigtige beslutninger," siger han.
Se Casper Steinfaths offpisttur til Kyono
Togtet over Skagerrak var som en vild bjergryg
Parallellerne til de tre største øjeblikke i sit professionelle liv som en af verdens bedste standuppadlere ligger lige for.
- "Da jeg i marts sidste år krydsede Skagerrak fra Danmark til Norge, var det som at navigere i den sværeste facest i La Grave, for du skal have en f***** god viden og erfaring for at kunne læse og navigere igennem det element. Det var det samme, da jeg vandt Red Bull Heavy Water i 2017: Man besejrer kun de syv-otte meter høje bølger, hvis man har prøvet det mange gange før," fortæller han.
- "At vinde den korte sprint, som jeg gjorde i København til VM, kræver alt din fokus og energi i en stærkt begrænset periode. Det er ligesom at stå på ski gennem en couloir, som er er smal, stejl passage - en no fall zone. Hvis du falder dér, stopper du ikke. Men når du kommer igennem, får du den ultimative følelse af succes."
Selvom La Grave ligger mange år tilbage, lever bjerglandsbyen stadig i Casper Steinfath. Hans 66-årige far er i La Grave lige nu, og det bekymrer den 25-årig søn.
- "Jeg er nervøs for, at der skal ske ham noget. Omvendt er han jo en veteran og har overlevet indtil nu, fordi han forstår forholdene. Og jeg vil hellere have en far, der opsøger sine eventyr", siger Casper Steinfath.
Casper har trænet hele hans liv, hvilket gør at han i dag har de nødvendige erfaringer til at blive verdens bedste i SUP
‘Der var en fyr, der døde dernede’
Vi nærmer os huset i Klitmøller, og interviewet er faktisk slut. Men pludselig siger Casper Steinfath:
- "Der var en fyr, der døde dernede".
Konstateringen kalder på mere, og Steinfath begynder at fortælle.
Fyren var en amerikaner, der hed Doug Coombs. Han var en af verdens bedste ekstremskiløbere og kåret til World Extreme Skiing Champion i 1991 og 1993. Han var så elegant, fortæller Casper Steinfath, at han kunne få de sværeste forhold til at ligne en yndefuld dans.
- "Han var som en kat i sneen", siger han om Coombs.
I offpisten kræves der 100 % fokus, der er ikke langt fra succes til fiasko
Coombs Faldt ud over klippekanten?
48-årige Coombs var den 3. april 2006 på bjerget med sin ven. Sneen var god, og der var ingen grund til at tro, at tragedien gemte sig under sneen. De kom til en såkaldt no fall zone, hvor vennen ramte noget is og mistede grebet i sneen. Han tumlede ud over en klippe og faldt 50 meter ned, fortæller Casper Steinfath.
Coombs bad nogle andre om at finde et reb frem, så han kunne hjælpe sin ven. Men da han kørte hen til kanten for at se, hvad der var sket, mistede han selv grebet og faldt ud over selvsamme klippekant.
- "Doug falder – men i selv luften er han en kat. Han retter sig selv ud og lander i høj fart på benene i den dybe sne. Desværre havde han tidligere i livet brækket nakken én gang, og den kunne ikke holde til et tryk mere," fortæller Casper Steinfath.
Ifølge de lokale myndigheder faldt og trillede de to skiløbere omkring 500 meter, inden de lå stille.
Foto: Nicklas Kold Nagel
På Caspers tur til Japan blev der kørt rigtig dyb pudder, hvilket du kan se i VLOG'en ovenfor
At lege med ilden er at være i live
- "Jeg var ikke dernede, da det skete. Men det gjorde alligevel et stærkt indtryk for mig, for Doug var en helt. Han var en af de bedste, der begik en lille bitte fejl. Det er så skræmmende, når der sker," fortæller Casper Steinfath.
Casper Steinfath var 12 år, da hans helt mistede livet på bjerget. Men i dag - 13 år efter - er historien om Doug stadig en væsentlig følgesvend i Steinfaths liv.
- "Jeg er bevidst om, at jeg på hvilken som helst dag, kan falde på en halv meter vand på revet i Klitmøller og brække nakken. Men hvis livet var sikkert, var det jo slet ikke sikkert, at der var liv, som en journalist formulerede det forleden," siger Casper Steinfath.
Det kan virke som om, at der er stor forskel på at Stand Up Paddle og offpist, skiløb men der er mange paralleller