Frankrig
Italien
Sverige
Østrig
Schweiz
Tyskland
Weekendski
Martin Langdahl 10/10 2015 16:08
Hej Jeg er på udkig efter nye ski beregnet til topture. De skal kunne holde gennem hele sæsonen og i området hvor jeg bor falder der ikke super meget sne - så det er ikke en 110 mm+ ski jeg er ude efter!
Jeg er dog lidt i tvivl om en ski på 95-100 mm vil blive for bred eller om man skal gå efter en på 85-95mm. Desuden om man skal vælge en fuld rocker eller bare tip rocker (mine gamle har ingen rocker overhovedet).
Brugen er som sagt til en tur i sneen på en hel almindelig dag, hvor jeg må gå op og køre ned, samt i det lokale område - 80% pudder hvis man skal sætte et sådan tal på. Men altså både vindpakket sne, forårssne og skovkøring (jeg har i forvejen to lange brede planker til når jeg er over trægrænsen i dyb pudder)
Jeg har set lidt på Dynastar Cham 97 og 87 og den tiltaler mig meget fordi den har en lav drejeradius og Scott Cascade 95 som har en lavere drejeradius.
jeg er ikke så habil på ski - sådan almindelig middel (ca. 200 skidage).
Men har i nogle gode forslag til hvad man skal kigge efter - er 97 mm for bred/ er 85 for smalt - hvis man godt kan lide at svinge skal man så gå efter drejeradius på 10-15m/ 15-17m/ 17-20m og hvor vigtig er det om skien er stiv/blød når det er i off-pist (er det bedst med en blød ski?)
Tusind tak for jeres hjælp :)
Fjeldabe 11/10 2015 16:40
Sv: Toptur/randonee ski
Hei Martin.
Kan du sige lidt mere om hvordan forholdene er der hvor du på tænker at bruge dem? (hvor bor du?)
Du siger "80% pudder", betyder det at 80% af vinteren er der forhold med pudder? Det passer jo ikke helt med et område hvor der ikke falder super meget sne...?
Det betyder jo noget om dagligdagen byder på bløde og løse sneforhold "hele tiden", eller mer vindpåvirket og hårdt.
Mht. Cham skiene ville jeg ha valgt noget med væsentlig større indsving. Problemet er på opturen, du får ikke ordentlig feste på med underlag/is, og det er svært problematisk på stejle traverser.
(og så er de jo unødige tunge)
Mine "allround" ski de sidste sæsoner har været 114mm under foden. Jeg bor også et sted hvor vi finder løst og bløt sne hele vinteren. De har 23m radius, og en lille rocker fremme, stiv og flad bag (K2 Coomback 114).
Jeg har forskellige "forårs/sommer-ski" stående, som jeg også bruger når jeg skal til områder hvor forholdene er anderledes end hjemme.
Her har jeg brugt ski som har været mellem 80-88mm, de er stille og rolig blevet breder og breder. De jeg brugte sidste sæsoner var 88mm, med R=19 hvilket er helt perfekt for mig ved blandede forhold. Næsten ingen rocker, lidt mere tiprocker havde nok været OK, hvis ikke det gik ud over torsionsstivheden (og jeg har bare fundet 2-3 par som ikke gjorde, men har jo ikke testet alle ski i verden).
Jeg har lånt og testet en del ski gennem de sidste par år, og er kommet frem til at for mig er der en grænse omkring 95mm, når skiene bliver mere end det, synes jeg ikke de er optimale på turen opp - og det er trods alt her det man bruger mest tid.
Jeg har 2 par ”blandede-forhold-ski” på listen for sæsonen som kommer, hvis jeg bliver nød til at anskaffe mig nye:
K2 Wayback 96, lånte en sådan en uges tid i juni, og fik kørt den i alle forhold undtagen bundløs pudder hvilket trods alt er en mangelvare i juni ;)
Lidt over 20m i svingradius, rocker i fronten stiv bagski. Behagelig både på op og nedturen, let at køre og tåler vanskelige forhold og fart overraskende godt.
Blizzard Zero G 95. Jeg har aldrig kørt på den, men alle jeg har mødt, som har kørt på den jubler, og snakker om skiverdenens svar på MacGyver – og tjek specifikationerne 0,66g/cm2!!! Radius 21m, hvilket er passende for mig.
Martin Langdahl 11/10 2015 19:14
Sv: Toptur/randonee ski
Jeg bor i Nord-Norge - Harstad, hvis du er kendt (ca. 2 timer fra Narvik)
Nej det er ikke 80% pudder - men mere 80% off-piste. Det er bare fordi jeg kan finde på at tage den med ind på pisten i ny og næ - men det er ikke der det er vigtigst.
Jeg har to ski i dag - en ren pisteski (156 cm med radius på ca. 12 m) og en lidt mere offpiste orienteret på 100 mm og ganske lang - min erfaring er dog at de ikke er til at styre når de kommer ned i skoven og snævre pasasjer - og det er trods alt der man er det meste af tiden.
Fjeldabe 11/10 2015 20:18
Sv: Toptur/randonee ski
Harstad er jo fint, men snefattig og forholdene er ganske præet af kystklimaet.(?)
Tror nok jeg alligevel ville valgt nået på 90+mm som all year ski, for der er jo vanvittig fine dager i fjellet også, hvor en kan finne ”laussnø”.
Personlig fungerer 95mm fint på hårdt underlag, når det er blødt og fint fungerer jo det meste.
Ca. 20m radius mener jeg fortsat er det mest anbefalelsesværdig, mht. turen op, under alle forhold. Ser selvfølgelig at det kan virke lidt vanskeligere at sving, når trænet tætner sig, men det er jo langt fra umulig når svingteknikken og det mentale bliver tilpasset. ;)
Hvis du får lidt rocker i forskien, og ellers har en relativ blød forski, hjælper det jo meget. Men det må selvfølgelig også være stabil så ikke alt for blød.
Tror egentlig nået a la de to ski jeg nævnte er passende.
Martin Langdahl 12/10 2015 09:47
Sv: Toptur/randonee ski
Ja det er ganske præget af kystklimaet og ikke så meget sne - har i hvert fald ikke været det de sidste to vintre. Vi har jo så Narvik og Riksgränsen tæt på - men det er ikke så meget der jeg har planlagt at bruge skiene - det er trods alt to timer hver gang.
Jeg må indrømme at jeg ikke helt forstår det med at lav drejeradius giver dårlig greb på turen op - kan du forklare mig hvorfor det er? (ikke at jeg ikke tror på du har ret - men mere at jeg ikke lige kan se hvad der sker)
Jeg har desuden set en del ski med en fempunkts opbygning - er det noget nyt smart som man skal gå efter eller er det helt ligegyldig?
Hvad med rocker i bagskien - skal man holde sig fra det?
Tusind tak for hjælpen :)
Fjeldabe 12/10 2015 10:27
Sv: Toptur/randonee ski
Prøv å ta SL/pisteskien din og legg den flat på gulvet, så vipper du den opp i 25, 30, 35 og 40 grader. Innsvinget på skien gjør at der da bare er kontakt med gulvet helt fremme og bag. For at få kontakt under foten, som er der du ønsker og ha kontakt og trykk, må du bøye skien ganske meget i lengderetningen. I praksis betydder det, at når du lapper opp, og underlaget er hårdt/iset, da mister du lett grepet (og glider sidelens). Mye styr og direkte farlig om eksponeringen er stor.
Der er mange forskjellige designs, og nye popper hele tiden opp - noen lever lengre end andre. Men for en ski til alle forhold hele året, da ville jeg personlig velge en helt "tradisjonell" ski, med litt rocker i fremme.
Jeg kan godt lide en ski med camber og "flad" bagski. Gjerne litt stiv, det giver i mine øyne mer kontroll, særlig når føret blir vanskelig og hårdt.
Så foretrekker jeg at bagskien har en helt flad ende, altså ikke antydning til "twintip". På Alpine toppture, er det ikke så sjeldent, at man har bruk for at plasserer sine ski stabilt ned i sneen, f.eks. hvis du skal siker en kompis ned i en renne for å sjekke stabiliteten av snøen, eller i trenger (nød)sikringsmiddel ved ferdsel på breer. Men det er sikkert ikke så viktig hvis det er i nærområdet du skal bruke dem.
Martin Langdahl 12/10 2015 11:03
Sv: Toptur/randonee ski
Det giver god mening - tak for opklaring :)
Tusind tak for råd - jeg må vidst lægge mine planer lidt om og lære at stå på længere svingradius :)
Fjeldabe 12/10 2015 11:13
Sv: Toptur/randonee ski
:D
Heldigvis er det jo ikke så vanskelig å omstille sig til ;)
Nu er der jo ikke lang tid til du kan begynne å trene, i vinter mørket!!!
Go' vinter!
Martin Langdahl 12/10 2015 12:26
Sv: Toptur/randonee ski
Ja jeg håber det kommer til at gå gnidningsfrit :)
Men ja den første sne er jo faldet i fjeldene - nu må der bare godt lige komme et godt tykt lag - så skal pandelampen findes frem igen - der er altså ikke noget meget bedre end at køre i mørket med eneste lys værende stjerneskær og nordlys (og en pandelampe) i stilheden :)
Carsten Hansen 13/10 2015 23:57
Sv: Toptur/randonee ski
Hej
Det med kantgrebet ved traverser, har jeg tænkt over, et par turski
I Norge feks. Ligner smalle randoski noget, de er nemme på is hvis
Man går travers på is. Jeg tror ikke man kan skrive en facit liste ud,
Om hvilken ski der er verdens bedste, spørgsmålet er skal man gå
Mange meter op, er en let ski fin, men er den også perfekt nedover?. Ja hvis målet er en meget lang bestigning. Man kan jo
Også vælge at gå med Harschisen under skiene, hvis det er stejlt.
Og et sæt Cramponger til isen.
Der laves da ski der er lette, og kan køre godt. Cham 107 letvægt.
Fischer hannibal, Atomic har lige bygget en kulfiber, der er extrem let.
Carsten
Fjeldabe 14/10 2015 00:26
Sv: Toptur/randonee ski
Hej Carsten
Hvis du ser hva der er kommet på markedet de sidste 4-5år, så findes der i dag et væld af lette kører-rettede touringski.
Cham 107 er med sine 2 kg ikke en af dem... Med det er jo en knald god ski, med for touring findes der nok bedre alternativer.
For en ski som den der efterlyses her, ville jeg ikke ha noget som er så veldig meget tungere end 1500g i 180cm. Der er ganske mange ski som oppfyller dette, og samtidig har gode kører egenskaper.
Harschisen eller skarejern som de hedder i Nord, får du samme problem med hvis innsvinget på skiene er for stort.
Martin Langdahl 14/10 2015 10:06
Sv: Toptur/randonee ski
Ja der findes helt sikkert ikke nogen endelig facitliste - man må jo altid opveje hvad man selv foretrækker og hvilke forhold man ønsker at bruge den under.
eg tror dog ikke at en så bred ski som cham 107 high mountain vil være et godt valg - den er bare for bred til de forhold vi har her langt mod nord, min coomba har rigelig flyd til de bedste powder dage heroppe (i hvert fald i det jeg har stået i indtil videre).
Jeg har kigget lidt mere rundt og har fået lidt flere råd fra en butik som foreslår en Movement Apex eller Zug Ubac, og synes de begge ser ud til at være et godt valg - tror jeg ender med en af dem. Men tusind tak for jeres råd, det hjalp mig meget i forhold til hvad jeg skulle tænke over ved valget :)