Frankrig
Italien
Sverige
Østrig
Schweiz
Tyskland
Weekendski
Henrik 09/12 2013 11:27
Jeg vil lige dele en erfaring omkring dårlig kantslibning med jer. Sidste år måtte vi skifte ski 4 gange og lige lidt hjalp det. Først da jeg selv sleb op ikke mindst afgratede kanterne kunne man løbe på dem.
Jeg har løber på ski i 25 år. De seneste 10-15 år har jeg haft egne ski, og fået dem vokset og slebet på destinationerne. Ikke så tit som jeg brude men trods alt brugbart. For et par år siden fik jeg slebet mine ski i Livigno den næst sidste dag. Jeg havde været lidt sløj i løbet af ugen med manglende styrke og kontrol til følge. Da jeg fik de nyslebne ski tilbage kunne jeg mærke at den ene ski lige som hang fast i sneen. Først tænkte jeg at jeg stadig var lidt slap i det, men jeg havde virkelig problemer med at lægge skien på kant og isæt at ligge lige på skien da den lige som fikserede i sneen. Det er korte slalom ski og der er meget dreje ivrige men bør jeg kunne køre lige frem på flad ski. Da jeg kom hjem gik jeg skiene igennem (kanten) med en finger. Her kunne jeg mærke at der var en ruæg, grat fra slibningen. Det er sådan, at når man sliber på den ene side af kanten kommer der lidt metal på den ande side af kanten (den samme kant selvfølgelig :-) ), så når man sliber kanten kommer der en grat på basen, og omvendt. Det skal fjernes. Jeg kørte så graten af forsigtigt med det keramiske "strygestål" til knive, og året efter var der inget problem.
Sidste år købte jeg så slibeudstyr til ski, men fast vinkel (88 grader), altså en 2 graders vinkel på siden, på årets første skitur, samt 3 slibere i forskellig finhed. Min kæreste som ikke har stået på ski så længe som jeg, lejer stadig ski. Hun har ikke haft problemer med dårlige leje ski. Man under skiferie nummer 2 sidste sæson, så kom der problemer big time. Hun kunne næsten ikke komme ned på den første tur, og der var tale om opvarmning den første dag på begynderbakke. Hun ville partu læfte benet rundt i svinget, noget hun ellers er holdt op med for flere år siden. Jeg prøvede skiene (vi har sammen længde støvler næsten). Og var nærmest radselsslagende for at køre ned. Vi gik ned og skiftede ski, og der var som sådan ikke noget at klage over servicen der der var bare med at få nogle nye. Det samme opstod igen. Nu gik vi over til at jeg skulle finde nogle ordentlige ski alene. frem og tilbage et par gange. Det 4. par kom nu på prøve og jeg havde omtalt problemer i butikken og de detunede så snuden og halen, hvilket alt andet lige gør det nemmer at komme rundt dog med mindre kantgreb til følge. Man problemet var ikke løst det fiskede stadig i sneen. Dagen var nu gået men heldigvis havde jeg jo mit slibesæt med. De fik så en mild tur om aftnen og problemet var løst.
Jeg tænker. Andre må have prøvet noget lignende. Hvis man aldrig har prøvet at stå på ski før, så kommer man jo aldrig til det med sådanne ski. I løbet af en uge vil man måske få lagt graten ned, med sløve ski til følge, hvilket ikke gør så meget for en begynder men for en øvet et stort problem.
Så være opmærksom på om skien er slebet ordentligt, det er alfa og omega for en god oplevelse. Man kan mærke på en ski om den har en ruæg, grat, skæg eller hvad man nu vil kalde det. Når man kører på tværst af kanten både på siden og basen skal den være helt ren og uskarp. Æggen skal kun være skarp på kanten altså vinklen på ca. 90 grader.
Nu har jeg købt ski til hende så er vi over det problem.
Hanssc 12/12 2013 17:29
Sv: Dårlig slibning af ski erfaringer
Har du Henrik eller andre et link til noget fornuftig slibeudstyr? Der må være nogen der har erfaringer med hvad der er godt og hvad der er skidt.
Kristoffer 12/12 2013 23:18
Sv: Dårlig slibning af ski erfaringer
Helt enig med Hanssc! Det er simpelthen så vigtigt at få slebet sine ski på den rigtige måde, og når man sliber selv, er man helt sikker på, at man får gjort det ordentligt! Derfor har jeg også lavet en webshop, som gør det endnu nemmere at komme i gang med at vokse/slibe ski selv.
Mvh
Voksfyren.
Henrik 13/12 2013 09:41
Sv: Dårlig slibning af ski erfaringer
Der er en masse slibeudstyr fra forskellige mærker. Swix er nok det mest kendte, men om det er det mærke eller et af de andre er underordnet. Der er også noget der hedder TOKO. Jeg mener mit hedder Briko.
der findes forskellige typer. Jeg købte mit på skiferien, og det er under ½ pris i forhold til herhjemme, hvor vinkellandet alene koster 400 kr mange steder. Jeg mener jeg gav 28 euro og så fik jeg noget rabat for mit samlede køb, da jeg købte 3 diamant sten med.
Men det jeg fik anbefalet var at købe et fast vinkelland. Ulempen er at du kun kan have en fast vinkel. I virkelighedens verden kan du faktisk også kun have en vinkel, du kan ikke bare skifte mellem vinklerne. Den vinkel som er sat på skien skal holdes, ellers vil kanten blive slidt meget hurtigt op, da man skal fjerne meget materiale for at sætte en ny vinkel.
Fordelen ved at bruge sådan et system er at vinkel og slibesten er uafhængig af hinanden. Sliberen sættes på vinklen og man kan derved arbejde finere og finere. Du kan finde en masse utube klip om det. Men vær opmærksom på at de ikke alle er lige gode.(TOKO har et seminar på utube som er rimeligt godt).
Den vinkel jeg fik anbefalet og som jeg også selv har ment passer til min løbestil er på 88 grader. Her skal du være opmærksom på at 88, 92 og 2 grader er det samme. Vinklen ses i forhold til 90 grader. De 88 grader referere til at vinklen sætter en vinkel på kanten på 88 grader. Da man kører vinklen op af basen så er selve vinkellandet på 92 grader (180-92=88 grader). Og de 2 grader er så set i forhold til den rette vinkel. Det mest gængse er at betegne den 88 grader. De findes fra ca. 89 grader og ned til omkring 85 grader. Jo mere du vil have skien til at bide jo større vinkel i forhold til 90 grader, hvilket vil sige jo mindre grader. Kryptisk formuleret. Men summa sumarum, så bider 85 grader mere i sneen end 89 grader.
Det var kantvinklen. Men som jeg nævner i et tidligere indlæg så er der også en lille vinkel på basen, ellers kan man slet ikke løbe på flad ski da den vil tage fat med det samme. Basens vinkel ligger som regel på 1 grader (0,5 til 1,5). Her er det omvendt, da en 0,5 graders vinkel bider hurtigere end en 1,5 graders. Jeg vil tro at næsten alle almindelige kørere som vi alle danskere er selv om vi tror vi er nogle farlige karle så er vi kun noviser på ski. Er du konkurenceløber så er det straks noget andet, men så ville du vide alt dette :-)
Basevinklen skal man dog ikke røre ved, den kan du ikke selv ændre på. Du kan godt gøre den større man du kan ikke gøre den mindre, det kræver at skieen først planes ned, med profudstyr i en skibutik. Hvis man skal skal gøre det så skal man nærmest have et maskinværksted. Men så kan du i princippet godt selv sætte basevinklen. Det kræver dog et andet værktøj end vinklen.
Men en anden fordel ved at gøre det selv i hånden er at det er langt mere skånsomt end en maskine. Når du først har en rette vinkel behøver du ikke bruge groft udstyr med blot fine sten. Når en maskine gør det så kører man blot igennem sådan groft sagt. Men når du selv gør det så starter man men en stor grovhed på sliberen. Skal du sætte en helt ny vinkel så skal du bruge en fil, som skære meget groft. Så kan du evt. bruge en fil der tager mindre groft. Derefter går du over til diamant slibere (det jeg har kaldt slibesten). Der starter du med en grov f.eks. en som hedder 100 eller 200, og så går du opad. Jeg vil lige nævne at jeg "kun" har 3 grovheder. 200, 600 og 1500.
Et lille trik er at du skal tusche kanten op, hvor du vil slibe (det er der også nogen der viser på nettet). Dette gøres for at se om du rammer hele kanten når du sliber, hvis ikke det yderste af kanten rammes altså der hvor der er snekontakt, så har skien en mindre vinkel en den du bruger f.eks. 89 grader hvis du bruger 88 grader. så er du nød til at starte meget groft, eller kommer du aldrig i bund og rammer selve kanten, hvis ikke du rammer hel i bund på banten så bliver skien ikke skarp. Du skal blive i det grove indtil du er i bund og hele skikanten er slebet. så arbejder du dig finere. De finere sten (diamanter) gør faktisk blot det at de fjerne mindre og mindre ridser. Men det er det som giver skapheden og kanten holder længere.
Hvergang du skifter til en mindre sten er det af absolut vigtighed at du fjerne graten på basesiden. Dette gøre med den næste sten, altså den som er nummeret finere end den du lige har kørt med på kanten og den du skal til at bruge. Det er ikke absolut nødvendigt at have et land til det du skal bare ikke holde den helt ned til basen der skal være den lille basevinkel på ca 1 grader eller lidt mere. Kør forsigtigt, du skal ikke slibe men blot fjerne det materiale som slibningen på kanten har skubbet op på basesiden. Gør du ikke det får du verdens dårligst kørte ski, som jeg har beskrevet i indlægget om erfaringer med slibning af ski. Til sidst kører du forsigtigt på begge sider med den fineste du har. Skien må kun føles kart på selve kanten, ikke ned langs den hverken på basen eller siden, så har du ikke fjernet graten.
Du skal nok lige fjerne den største skarphed lige i toppen af skien og bunden, ellers skal du være rigtig god og være meget stærk for at køre. Det er jo de færeste der kører kant til kant hele tiden. Vi kører jo også lidt sliset som vi gjorde i 80érne.
Men de vinkler du skal have er nok en 88 graders (som sagt er selve vinklen på 92 grader). Basen skal nok være 1 grad. Det betyder at den samlede vinkel du køre med er 89 grader, da basevinklen mindsker sidevinklen. Rigtige slalom kører har måske 85 grader og 0,5 grader på basen så den samlede vinkel er 85,5 grader, men det kan ingen almindelige mennesker køre med.
Andreas Jonsson 13/12 2013 10:01
Sv: Dårlig slibning af ski erfaringer
Her er en god side at købe slibe/voks udstyr på. Har kun gode erfaringer med dem
http://www.rain-sport.de
Hanssc 13/12 2013 12:28
Sv: Dårlig slibning af ski erfaringer
Kan se at der er et enormt udvalg på denne rain-sport side. Kan også se at der her fra denne side sælges både file og sæt. Men det er stadig ikke så overskueligt for mig. Jeg tror at det der vil være aktuelt for mig i første omgang, vil være at kunne holde kanterne skarpe under en skitur og så eller aflevere dem til en proff en gang i mellem. Er det bare sådan et sæt her jeg skal have? http://www.skisport.dk/skishop/diverse-skiudstyr/swix-alpine-sport-kit/ eller bare sådan en fil: http://www.skisport.dk/skishop/diverse-skiudstyr/swix-diamond-tuner-kantfil/ eller sådan en: http://www.skisport.dk/skishop/diverse-skiudstyr/swix-edger-2x2/ eller noget andet?
Henrik 13/12 2013 13:56
Sv: Dårlig slibning af ski erfaringer
Nogle af de apperater du viser har en meget grov fil. Det er ikke så godt hvis man kun har det, den vil sætte en stor grat som kan være svær at fjerne hvis ikke du har noget finere at gøre det med. Hvis det er til velligeholdes så er de systemer med diamantslibere nok bedre. Men det er vigtigt at du kender den vinkel de har sat i butikken.Og glem alt om skarpe kanter hvis ikke du kan fjerne graten og gøre kanten helt glat. Det er et helvede at køre på ski med selv en lille grat. Skien vil fiske i sneen.
Glemt i øvrigt at skrive at hvis man sætter en ny vinkel på sine ski, er det ofte nødvendigt at fjerne noget materiale fra siden af skien (ikke stålkanten) så man ikke kommer til at slibe i siden, men kun i kanten. Det er også vist på nettet.
Men sprøgsmåler er i øvrigt om du har brug for så skarpe kanter. Hvis man slidser som mange gør så vil en sparp kant gøre det sværdere at stå på ski, men vis du køre fra kant til kant så er en skarp kant en vigtig forudsætning.