Frankrig
Italien
Sverige
Østrig
Schweiz
Tyskland
Weekendski
Claus L 26/12 2007 23:27
Hej.
Jeg har købt eb Swix slibe fidus der både kan slibe kanter og base.
Kanterne har jeg rimelig check på og vil nok slibe mine ski i ca. 88 grader.
Men hvad er base slibning? Der står at den kan slibe base-edge i 0.5-1 grader?
Vh
Ivan Rafn 03/01 2008 21:37
Sv: Base edge slibning.
Hej Claus
Bare lige for en ordens skyld, så er DIN-indstillingerne (Deutche Industri Norm), som er omkring 40 år gamle, for mange år siden blevet optaget som ISO-norm (International Standard Organization), og det er de indstillinger mange benytter i dag, verden over.
Det er så disse indstillinger mange, her iblandt Skiforbundet, gerne vil have ændret, hvilket betyder at vi skal til at bruge de nye AFNOR-indstilllinger, og ikke de gamle DIN/ISO-indstillinger :)
Ang. bindingerne, så skal man runde op og ned til nærmeste mål, og så bruge finjusteringen til at justere ind med.
Og når jeg så skriver finjusteringen, så er det i virkeligheden "Forward Pressure"-justeringen jeg mener.
Jeg ved ikke hvorfor, men hver gang man skriver forward pressure i en nyhedsgruppe, så plejer der altid at være en masse som kaster sig over en. Det er som regel velmenende mennesker, som plederer for at man skal overlade det til værkstederne, men igen er det min erfaring at der også jævnligt sjuskes her.
Jeg mener at man sagtens selv kan gøre det, hvis man bare ved hvordan.
Det fleste bindinger har en eller anden form for indikering af at den korrekte forward pressure er opnået, og der er ofte et pænt spillerum.
På nogle skal skruen flugte med overfladen af hullet, på nogle er det en recess på skruen som skal flugte, på andre skal skruen flugte med bagenden af bindingen, på andre igen er der en pil eller et V i metallet som skal flugte med nogle hakker på glideskinnen, på andre nogle striber som skal flugte og på andre et vindue på forbindingen osv., osv..
Du kan se nogle eksempler i denne Blizzard-manual:
http://www.blizzard-ski.com/Data/content/MediaDB/content/downloads_bindungen/1189068059_hhcev6e57e/Technical-Manual_07-08.pdf
(Hæl-delen af IQ-bindingerne er, iøvrigt, licenceret fra Marker, så manualen vil passe for nogle Marker-bindinger også)
Hvis du ikke kender forward pressure-indikatorerne, eller hvis der ingen er (kan du opleve på russiske bindinger, hvis du lejer ski i f.eks. Polen, eller de kan være slidt af, skruerne kan være udskiftet osv.), så kan du bruge trick'et jeg omtalte før.
Når man skriver om forward pressure, skal man altid huske at oplyse at man ikke er certificeret bindingstekniker, og at man, selvfølgelig, anbefaler at få det gjort på et værksted, så det vil jeg også gøre :)
Den mest korrekte metode er, iøvrigt, at benytte en udløsningstester, da fjedrene for både udløsning og forward pressure kan være blevet slappe, eller der kan sidde skidt eller småsten i dem. Desuden er billigere bindinger ikke udført som præcisionsinstrumenter, så der kan være en del variation på selv nye bindinger.
Ivan Rafn 03/01 2008 23:22
Sv: Base edge slibning.
Må hellere lige korrigere mig selv (før andre gør det):
Det korrekte er at få check'et sine bindinger når de er nye, og før hver sæsson, med en bindingstester. Hvis udløsningsindstillingerne ikke passer, så skal man kontrolere og rense mekanismen for hvad der måtte være af snavs og grus mv.. Hvis indstillingerne derefter ikke passer, så skal man kassere bindingen.
Man burde kunne stole på indstillingerne på nye bindinger, men bemærk at mange fabrikanter, f.eks. Salomon og Blizzard, tillader +- 15% tolerance på udløsningsindstillingerne, så hvis man f.eks. stiller DIN-indstillingen på 10, så kan den fakstiske indstilling være et sted mellem 8,5 og 11,5. Lægger man dertil spillerummet i forward pressure-indstillingen, så kan resultatet faktisk godt være temmeligt skævt.
Gennem tiden slides mekanismen, og justeringen forværres.
Igen; jeg har aldrig set en bindingstester i brug, selv om alle bindingsmanualer foreskriver det. Det burde bruges meget mere.
Claus L 11/01 2008 15:10
Sv: Base edge slibning.
Så dukkede kantfilen op.
Og ja der kan kun slibes i 0.5 eller 1 grad base, samt 88 eller 89 grader kant :-(
Utroligt at de ikke laver andet hvis de fleste ski skal slibes i 1.5 eller 2 grader base.
Nå men der er vel ikke andet at gøre end, at slibe i 1 grad base, og så enten 88 eller 89 grader kant.
Det er et Swix carving 1 sæt jeg har købt, hvor der ud over selve kantfilen også medfølger slibesten samt diamantsten.
Hvis man køber Swix filen som her på hjemmesiden skal man altså købe de andre ved siden af... Det er hvis man altså skal have et ordentligt resultat.
Vh
Ivan Rafn 27/12 2007 09:39
Sv: Base edge slibning.
Basevinklen er den parameter som har størst indflydelse på dine skis køreegenskaber.
Ofte vil man ikke bemærke om kantvinklen er 90, 89 eller 88 gr., men ændrer du basevinklen en halv grad, så har du en helt anden ski.
Ændring af basevinklen er årsagen til at mange påstår at en ski aldrig bliver den samme, efter slibning, som da den kom fra fabrikken.
Generelt gælder at en lavere basevinkel giver hurtigere response på kantning, fordi skien ikke skal kantes så meget før den begynder at dreje.
Kører du med 0 gr. basevinkel, får du en ski som er helt ulidelig at køre på, fordi den regerer på den mindste kantning.
Alm. basevinkler er:
2,0 gr. for freestyle og cross-ski
1½ gr. for alm. carvingski
< 1½ gr. for konkurrenceløbere som ønsker at eksperimentere med kant-til-kant-responsen.
Jeg har selv eksperimenteret med at "sætte" basevinklen ½ gr. i skovl og hæl, i stedet for den traditionelle tuning/detuning, hvor man døver kanten.
På min racecarver kører jeg 1½ gr. på midten og 2 gr. på skovl og hæl; det giver super kantgreb på hårdt underlag.
Claus L 08/01 2008 11:30
Sv: Base edge slibning.
Jeg kunne heller ikke helt forstå sammenblandingen af freestyelski og cross ski, som jo mest af alt er en raceski.
Jeg korrigerer til 1½ grad base og 87-88 kantvinkel.
Interessant artikel om faldskader og hop-skader. Der er et par ting men helt sikkert skal have i baghovedet, selv om det er svært når det endeligt går galt, så går det jo som regel så hurtigt, at man ikke når at gøre meget.
Det skal derfor være korrektioner der sidder på "rygraden" hvis de skal være nyttige i en krisesituation.
Vh
Nikolaj Rask Pedersen 08/01 2008 16:49
Sv: Base edge slibning.
Hej Claus.
Hvor har du købt kantfilen henne?
- Nikolaj
Claus L 08/01 2008 18:16
Sv: Base edge slibning.
Har jeg købt her:
http://www.fuschis-skikeller.de/
Vh
Rasmus 08/01 2008 20:20
Sv: Base edge slibning.
Hej
Så er det døde link i live igen, og kantfilen er på lager igen her på siden, hvis nogle skal have fikset skiene op.
http://www.skisport.dk/skishop/?action=vare&vare=2035&kategori=10
Udover Ivan´s altid suveræne tips kan jeg for vejledning i hvordan man vokser/sliber ski anbefale http://www.swixschool.com/
Mvh Rasmus
Claus L 29/12 2007 20:00
Sv: Base edge slibning.
Tak for det gode svar.
Hvis jeg forstår det rigtigt, er "base edge" slibning så slibning af det smalle stykke metal der grænser ind til sålen af skien. Vinkel på 1 grad er så den forskel der efter slibning vil være mellem sålen og stålkanten?
Således at stålkanten herefter vil have en vinkel på 1 grad "opad" efter slibningen?
Lidt knudret skrevet, men er det korrekt forstået (ja ved ikke meget om dette emne, da jeg indtil nu har fået slebet ski i butik)?
Ved du hvordan man afklarer hvilken vinkel ens ski har fra fabrikken, så man har mulighed for, at bibeholde den efter slibningen?
VH
Ivan Rafn 29/12 2007 23:27
Sv: Base edge slibning.
Ja, det med basevinklen er rigtigt forstået.
Det er nemmere at forklare med en tegning. Der er udmærkede illustrationer på Swix School, se: www.swixschool.no/web_tysk/index2.html, vælg: " Bredbånd", "Alpint" "Racing", "Start Swix School", "Nye ski", "1.3 Kantslipning".
Der kan nemt opstå misforståelser når man taler om "kanten" på en ski.
Vær opmærksom på at man refererer til 3 vinkler på "kanten":
Base-vinklen
Side-vinklen
Resulterende kant-vinkel
Man kan slibe til en given basevinkel og en given sidevinkel. Den resulterende kantvinkel er et resultat af disse.
Sætter man f.eks. basevinklen til 2 gr. og sidevinklen til 88 gr., så har man en resulterende kantvinkel på 90 gr..
Man anbefaler gerne en kantvinkel, og her menes resulterende kantvinkel, på 90 gr., og det er derfor at alle sidevinkel-slibeværktøjer kan justeres til under 90, da ingen kører med 0 gr. basevinkel.
Basevinklen er svær at måle, men Kunzmann har lavet et lille værktøj som kan gøre det, det benytter jeg selv.
Jeg har efterhånden målt på en del ski, og man kan også finde oplysninger, hist op pist, på Internettet.
Vær opmærksom på at meget få skiværksteder, det være sig i Dk eller i udlandet, kan sætte den rigtige basevinkel, selv om de selv tror de kan. Ofte får man en basevinkel som varierer, kraftigt, ned langs skien.
Det skyldes dels slidte eller forkert justerede maskiner dels den finslibning de foretager efterfølgende på et slibebånd.
Det kan derfor svare sig selv at gøre det, eller at gå til SnowFun.
SnowFun fik sidste sæson en maskine som kan sætte den helt præcist, og i hele skiens længde. Mig bekendt er de de eneste i Dk som kan gøre det.
Nikolaj Rask Pedersen 06/01 2008 18:28
Sv: Base edge slibning.
Hej Ivan.
Du skriver, at 1½ grad base er almindeligt for en carvingski. Men så kan denne vel ikke bruges til jobbet, da den kun kan slibe 0,5-1 grader fra bunden?
http://www.skisport.dk/skishop/?action=vare&vare=2035&kategori=10
Venlig hilsen
Nikolaj
Nikolaj Rask Pedersen 06/01 2008 18:50
Sv: Base edge slibning.
Nå, nu døde linket, da varen er udsolgt. Men det var formentlig den samme, som Claus L har fået fingrene i, en Swix 2x2 lommekantfil.
Ivan Rafn 06/01 2008 20:49
Sv: Base edge slibning.
Hej Nikolaj
Jeg ved ikke hvilken kantfil Claus har fået, men hvis den kun kan sætte basen 0,5 eller 1 gr., så er det ikke en der er beregnet for alm. "turistski", men for ski i ekspertklassen eller konkurrenceløbere som vil have en mere responsiv ski.
Du kan, iøvrigt, ikke sætte basen til 0,5 gr. medmindre du starter med en helt plan ski. Man kan let sætte en større basevinkel, men hver gang man vil gå ned i vinkel, skal det være med udgangspunkt i en plan ski.
Jeg har selv en fileholder (fra Kunzmann) til sætning af basevinklen, og den går fra 0 - 2,5 gr..
1 gr. ses kun sjældent, og som regel på SlalomCarvere i ekspertklassen.
Som eksempel har jeg et par Völkl P60 RC som fra fabrikkens side et sat til 2 gr., et par Völkl 724 Pro som kommer med 1,5 gr. og et par Fischer RX 6 som kommer med 2 gr.
Det vil være normalt at RaceCarvere, med stor svingradius, er sat til 2 gr., og at ski med kortere radius er sat med lavere basevinkel. 1 grad giver en meget responsiv ski. Jeg har prøvet en Völkl P50 SC Race Stock som var sat sådan, og det giver hurtig kant-til-kant-response og dejligt skarpe sving, men det egner sig ikke til turistkørsel, efter min smag. Det er dog super hvis du er portløber.
Claus L 01/01 2008 22:53
Sv: Base edge slibning.
Tak det var super, Swix skolen er udmærket til at illustrere både kantslibning, vedligehold og voksning. "sport" passer dog mere til mit udstyr end "racing". Så skal der blot trænes :-)
Nu da vi er igang har jeg et spørgsmål mere, da jeg gerne vil kunne indstille mine bindiger selv.
DIN værdien har jeg styr på, også hvordan man indstiller den.
Det er mere fitting af bindingerne til støvlerne jeg gerne vil have check på. Altså hvordan justerer jeg bindingerne på mine ski så de passer til mine nye støvler?
Mine bindinger er iøvrigt Tyrolia RFD 11.
Hvordan gør jeg?
VH
Ivan Rafn 02/01 2008 00:57
Sv: Base edge slibning.
Den normale visdom er at man skal lade en butik indstille bindingerne.
Det er dog min erfaring at nogle butikker sjusker med indstillingerne (både i dk og udlandet), så det kan svare sig at check'e det selv.
DIN-indstilling/AFNOR
Du skriver du har styr på DIN-indstillingerne, så er du sikkert bekendt med nedenstående?
Skiforbundets anbefalinger vedr. bindingsjustering:
http://www.skiportal.dk/2003/sikkerhed.asp?IDtekst=690, og også
Dansk Sportsmedicin nr. 4 2003, side 10: "Knæskader og alpint skiløb":
http://www.dansksportsmedicin.dk/pdf/200304.pdf
Den franske indstillingsnorm:
http://cfes.zeni.fr/CFESBases/catalogue/pdf/Ski-Dep_Fix.pdf
Grundindstilling af binding
På mange moderne bindinger er der mål afsat, enten på oversiden eller undersiden af bindingen, som skal indstilles i overensstemmelse med sållængden på din støvle.
Du har railflex-bindinger. Jeg kender ikke din specifikke model, men der sidder sandsynligvis en eller anden form for holder/samlemekanisme som for- og bagbindingen sættes i, inden de skubbes ind over rail'en. På holderen er der mål, som viser hvor de skal sættes.
På nutidige kvallitetsbindinger er der på bagbindingen 2 justeringsskruer; den ene er til DIN-indstillingen, og den har du allerede fundet, den anden er til finjustering af sållængden.
I princippet skal man bruge en udløsningstester for at justere den korrekt, men det har jeg aldrig set et værksted benytte sig af (og jeg tvivler på om de fleste overhovedet har en).
Man kan benytte flg. fremgangsmåde på bindinger hvor der ikke er længdejustering i forbindingen (langt de fleste):
Stil længdeskruen såles at bagbindingen netop bevæger sig en smule bagud (ca. 1mm), når støvlen isættes.
Stiller man den for stramt så passer DIN-indstillingen ikke længere og det kan være svært at få støvlen i. Stiller man den for løst passer DIN'en heller ikke, og støvlen falder let af.
På bindinger med længdejustering i forbindingen skal den sættes med en udløsningstester, og det kan man ikke selv gøre.
Mange skibutikker justerer blot skruen, så skruehovedet flugter med skruehullet. Dette er ikke nødvendigvis den korrekte indstilling.
Claus L 02/01 2008 10:44
Sv: Base edge slibning.
Hej Ivan.
Tak for dine guldsvar, du har sku styr på det, altid rart at lære noget nyt.
Og jeg er helt enig med dig mht den fejlagtige tro på, at bare bindingerne er indstillet i en butik, så er det bare iorden.
Nej det er det ikke nødvendigvis, jeg har hørt flere skrækhistorier, kender selv en, da min faster lejede ski i Frankrig, styrtede og brækkede skinnebenet flere steder. DIN var sat på mere end det dobbelte af hvad den skulle have været!
"Skal det gøres ordentligt skal det gøres selv", og hvis ikke man vil/kan det, SKAL man som minimum altid checke, at udløsningen virker på begge sine bindinger.
Tilbage til indstilling af mine bindinger, jo DIN normen har jeg sat mig ind i, det er trods alt bare at kigge i det rigtige skema, og dreje på skruerne.
Mht. støvle/bindings indstilling:
Man tager min binding af, og kan så indstille for og bag binding på undersiden i 5 mm intervaller i hver ende (som jo i virkeligheden er 2.5 mm). Herefter glides den på railflex pladen og spændes midt på.
Mine støvler er 326 mm, så er lidt i tvivl om hvad jeg skal sætte dem på. Jeg har sat den ene på 325 og den anden på 330. Der er så ikke meget plads når støvlen skal ned, men det passer.
Har læst noget om "front pressure", altså hvor meget støvlen trykker ind på den forreste binding. Hvordan checker man det?
Vh
Claus L 07/01 2008 11:25
Sv: Base edge slibning.
Jeg har ikke modtaget min fil endnu, den er på vej i posten fra Tyskland.
Men jeg forstår det sådan, at den kan indstilles i ½ til hele intervaller, og altså ikke kun på en ½ eller 1 grad.
Men efter hvad jeg kan forstå på dig Ivan så vil en slibning der hedder 88 grader på kanten og 2 grader på basen passe fint til et par top cross ski (Head XRC 1200).
Iøvrigt gav linket vedr. justering af støvle til binding samt din forklaring præcis det jeg manglede for, at få bedre styr på indstillings parametrene. Og ja AFNOR normen til indstilling er jeg bekendt med, jeg kører faktisk med en endnu lavere indstilling end den jeg burde.
På pisten giver det ingen problemer synes jeg, ikke engang ved agressiv og hurtig kørsel, i landingen efter et hop kan det nogle gange give problemer, men måske det er pga "uren" landing :-)
Dog synes jeg at offpiste kørsel kræver en lidt hårdere setting end AFNOR siger, ellers mister man tit en ski.
Ivan Rafn 07/01 2008 14:36
Sv: Base edge slibning.
Hej Claus
Ok Claus, som skrevet før så kender jeg ikke den Swix-kantretter du har købt, men det kan meget vel være at den går i halve grader, til 2 eller 2,5, og så er den meget anvendelig.
Jeg vil mene at det typisk er på ski, i storslalom- og styrtløbskategorien, med svingradius på over 20 at man har brug for 2 gr. basevinkel. Det er fordi disse ski er nogle man kører med høj fart på, og følgeligt er man ikke interesseret i at de er alt for livlige!
Din XRC har 15,6m radius (i 177cm), og det er samtidigt en skiercross-ski, hvor der kan forekomme en del sving. Jeg vil tro at 1,5 gr. base er bedre egnet for din ski (og jeg gætter på det er det de er sat til fra fabrikken). Sidevinklen kan så sættes til alt under 88,5, efter behag.
Har du lagt mærke til at man i AFNOR specificerer at hvis man er:
- en god ung skiløber som løber roligt, eller
- en middel skiløber, med god fysik
så skal man rykke 1 linie ned i skemaet
- en øvet skiløber som løber aggressivt i al terræn
skal man rykke 2 linier ned i skemaet
- en ekspert/ stærk skiløber, i svært terræn
skal man rykke 3 linier ned i skemaet
Med andre ord: i offpist'en kan du godt skrue dine bindinger 3 streger op.
Pas iøvrigt på "Den støvleprovokerede korsbåndslæsion" (http://www.skiportal.dk/2003/sikkerhed.asp?IDtekst=689) når du hopper; at stramme bindingen er ikke altid svaret, som du også selv skriver.
Ivan Rafn 07/01 2008 15:34
Sv: Base edge slibning.
Hej igen Claus
Nu opdagede jeg hvorfor du spurgte om 2 gr. til din cross-ski, og jeg vil godt lige rette mig selv; der skal ikke stå cross-ski i den første linie men all mountain-ski.
Alm. basevinkler er:
2,0 gr. for freestyle og All mountain-ski
1½ gr. for de fleste andre carvingski
< 1½ gr. for konkurrenceløbere som ønsker at eksperimentere med kant-til-kant-responsen.