Frankrig
Italien
Sverige
Østrig
Schweiz
Tyskland
Weekendski
Katrine 06/03 2016 09:40
Er der nogen der ved, hvem der har ansvaret for, at ens bindinger er indstillet korrekt, når bindingerne blev indstillet, da skiene blev købt? :-)
Frederik 26/03 2016 18:54
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Du har selv ansvaret. Butikken har ansvaret for, at dine bindinger er korrekt monteret (hvis skiene bliver købt med monterede bindinger), men indstillingen kan du aldrig give dem ansvaret for. Det ville svare til, at give dem ansvaret for indstilling af remen på din skihjelm eller hvordan du spænder dine støvler :)
Når det så er sagt, så har de fleste butikker erfaring med, at indstille bindinger og kan således sagtens gøre det. Men du bør selv tjekke efter og indstille dem efterfølgende. Det er også helt standard vedligeholdelse, at tjekke DIN indstillingen på bindingerne efter når skiene har stået stille i et par måneder (den kan nemlig godt ændre sig...). Når du indstiller en binding eller tjekker den efter skiene ikke har været brugt i en periode er det vigtigt, at du tager højde for følgende: den hastighed du kører med, din vægt, hvilken ski der er tale om og selvfølgeligt hvilken binding. Der findes massere af guides på nettet med hvordan man gør det korrekt. Som hovedregel skal din DIN aldrig under 3 og 3-5 er kun hvis du er helt nybegynder og kører meget langsomt. En anden hovedregel er, at du skal have ca. samme indstilling på for og bagbindingen og, at du skal kunne udløse din ski selv ved en test. Alle disse regler kan gradbøjes en smule, fx. kan en professionel GS løber på ingen måde udløse sin egen ski, og hvis du altid lander i forvægt når du laver klippe drops kan det godt være, at din bagbinding skal være strammere end din forbinding. Men som udgangspunkt er det fine regler.
Det er fuldstændigt (!) ligegyldigt hvor høj du er, din alder eller længden på skistøvlen, at påstå andet er noget sludder :)
Udstyret kan ikke mærke forskel på om du er 13 år, 1,5 meter høj og har en lille fod eller om du er 60 år, 2 meter høj og har en fod på størrelse med min opvaskebalje. Det afhænger alt sammen af hvor meget press du lægger på skien og bindingen = fart + vægt + hvad du skal bruge udstyret til (fx. er der stor forskel på belastningen ved et klippedrop på 10 meter og rolig pistekørsel i plov).
Det er ikke let, at indstille bindinger hvis ikke man ved hvad udgangspunktet er, men hvis man gør er det ikke særligt svært - det ville være en god idé, at tjekke om ikke der er en video på youtube der kan vise dig det. Ellers så spørg din næste skiinstruktør, hvis du kommer til, at have en.
/Frederik
Jakob Gadegaard 28/03 2016 21:47
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Sikke en gang lommefilosofisk sludder.
Selvfølgeligt har skiløberens højde og længde af skistøvlen indflydelse på hvorledes bindingen skal indstilles!!! Hvis man betragter skiløberens krop som en vægtstang der bruges til at vride støvlen ud af bindingen så er det bestemt ikke ligegyldigt om den er 140 eller 200 cm. I sidste ende handler det om den resulterende kraft som bindingen påvirkes med og i den formel indgår skiløberens højde og skistøvlens længde.
Når der tages hensyn til skiløberens alder skyldes det at sener og ledbånd hos børn og folk over 50 betragtes som svagere og derfor anbefaler man at deres bindinger udløser lettere.
Det er let at indstille bindinger. 90% af de ski-instruktører jeg har mødt ville ikke have den fjerneste anelse om hvad bindingerne skulle indstilles til, men ville bede en spørge i skiudlejningen. 90% af dem der står i skiudlejninger indstiller bindinger efter et tal som deres computer har fortalt dem når man har givet dem dine oplysninger.
/Gadegaard
Frederik 29/03 2016 17:38
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Det er simpelthen ikke korrekt, en ski og en binding reagerer på de kræfter den bliver udsat for. Den forskel der kan være ved udløsning af bindingerne for en høj vs. en lav person er marginal, ligesom den forskel der er på om bindingerne er indstillet til store eller små fødder. Forskellen på alder kan tilskrives skistil og hastighed, en 60 årig tidligerere GS løber skal helt sikkert ikke have indstillet sine ski med en lavere din end en 18 årig nybegynder. Altså handler det udelukkende om hvad udstyret udsættes for og ikke hvem der gør det - præcis som jeg har skrevet.
Det kan være præcis ligeså farligt, at indstille bindingerne med for lav DIN som for høj.
Iøvrigt har jeg aldrig sagt, at alle skiinstruktører ved hvordan man indstiller bindinger, men de fleste burde have en idé om hvilket DIN tal man skal sigte efter baseret på hvordan man kører og de burde også alle vide hvordan man kan tjekke bindingerne ved selvudløsning.
Og så vil jeg iøvrigt ikke tage ansvar for hvad andre skiinstruktører ved eller ikke ved.
Jan Spile 29/03 2016 18:34
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Er helt enig i det Fred1337 skriver.
Jakob Gadegaard 29/03 2016 23:23
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
I må for min skyld være enige i hvad I vil og benægte fakta alt det I gider!!!
Som du selv skriver reagerer bindingen på de kræfter den bliver udsat for. Eller for at være for at være mere specifik reagerer den på den resulterende kraft (som jeg skrev tidligere). Den resulterende kraft er summen af de kraft-vektorer der påvirkes med.
Faktum 1: Det kræver færre kræfter at vride en kort støvle ud af en binding end en lang støvle. Hvis du ikke tror på på det så prøv at stille din bag-binding på DIN setting 1 sæt derefter en kort børnestøvle i bindingen og træk hælen ud med en newtonmåler. Gentag så forsøget med stor herrestøvle. Resultatet taler for sig selv. Variationen mellem en støvle med 250 mm sål-længde og en ditto med 330 mm sållængde resulterer i en variation i DIN setting på op til 1.5 se f.eks følgende officielle tabel til indstilling af Marker bindinger
Faktum 2: Hvis du har 2 vægtstænger der vejer det samme. Den ene er 1 meter lang og den anden er 2 meter lang, så skal du bruge færre på at løfte den samme masse med stang nummer 2. Det er basal klassisk mekanik!! Skiløberens vægt er en større faktor en højden, men højden er også en faktor
Jeg har aldrig påstået at sammenhængen mellem alder og DIN setting var propertional. Dit eksempel er som at sammenligne bananer med æbler. Hvis du sammenligner en 18 årig nybegynder med en 60 årig nybegynder så vil man sætte DIN settingen for den unge 1 højere fordi han/hun har stærkere knogler og mere flexible ledbånd.
Det samme ville man gøre hvis man sammenlignede en 18 årig GS løber med en ditto 60 årig.
Det er fuldstændigt rigtigt at udstyret ikke kender til alle og vil udløse ved den samme kraft-påvirkning uanset om man er 20 eller 90. Men faktum er at den 20 åriges ledbånd og knogler kan holde til en del mere end den 90 åriges.
Selvfølgeligt er en for let indstillet binding lige så farlig som en for hårdt stillet. Jeg har aldrig påstået andet.
Find mig een eneste officiel vejledning til beregning af DIN setting, der ikke tager højde for alle de faktorer jeg har angivet i min oprindelige posting. Hvis du googler 'DIN setting' får du en masse online beregnere og DIN tabeller, der alle tager højde for disse faktorer.
Som jeg tidligere har skrevet er min oprindelige liste IKKE prioriteret.
Det er LET at indstille sine bindinger korrekt
/Gadegard
Frederik 30/03 2016 00:19
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
”Faktum 1: Det kræver færre kræfter at vride en kort støvle ud af en binding end en lang støvle. Hvis du ikke tror på på det så prøv at stille din bag-binding på DIN setting 1 sæt derefter en kort børnestøvle i bindingen og træk hælen ud med en newtonmåler. Gentag så forsøget med stor herrestøvle. Resultatet taler for sig selv. Variationen mellem en støvle med 250 mm sål-længde og en ditto med 330 mm sållængde resulterer i en variation i DIN setting på op til 1.5 se f.eks følgende officielle tabel til indstilling af Marker bindinger”
Man skal indstille sin binding så den udløser så let som muligt, UDEN at den udløser ved et uheld i forbindelse med almindeligt skilløb. Når du snakker om, at vride den ud af bagbindingen er det noget der sker ved styrt og uforholdsmæssigt vrid. Det sker ikke ved normalt skilløb hvor bindingen oftest springer op. Derfor bør størrelsen af støvlen ikke spille en særligt stor rolle. Hvilket det heller ikke gør medmindre man sammenligner børnestøvler og voksenstøvler – som man også kan se på den skala du har linket til. En forskel i DIN på 0,5-1 er relativt lavt. Flere bindinger kan kun indstilles i 0,5 intervaller.
”Faktum 2: Hvis du har 2 vægtstænger der vejer det samme. Den ene er 1 meter lang og den anden er 2 meter lang, så skal du bruge færre på at løfte den samme masse med stang nummer 2. Det er basal klassisk mekanik!! Skiløberens vægt er en større faktor en højden, men højden er også en faktor”
Det er fuldstændigt korrekt, men som jeg skrev før er det kun aktuelt ved styrt hvor det er meningen, at bindingen skal udløse så let som muligt. Bindingen skal stadig indstilles efter hvornår den ikke skal udløse, altså hvis du presser den så du skal bruge en DIN på 7 for, at den ikke udløser uden at det er meningen, så skal du indstille din binding til 7-7,5, ligegyldigt hvor høj du er. Og du skulle gerne presse skien på samme måde ligegyldigt hvor høj du er. Der er selvfølgeligt forskel i længden af ski og hvor trykket lægges på skien men denne kan sagtens tilskrives skistil/hastighed og vil under alle omstændigheder være marginal.
”Jeg har aldrig påstået at sammenhængen mellem alder og DIN setting var propertional. Dit eksempel er som at sammenligne bananer med æbler. Hvis du sammenligner en 18 årig nybegynder med en 60 årig nybegynder så vil man sætte DIN settingen for den unge 1 højere fordi han/hun har stærkere knogler og mere flexible ledbånd.”
Det er helt korrekt, at det er som at sammenligne bananer med æbler, men min pointe er, at du sagtens kan være 60 år og stadig skal bruge en vanvittigt høj DIN da det er farligere for dig, at din ski udløser når den ikke skal end omvendt. Derfor har din skistil og dermed fart/tryk MEGET mere, at sige end din alder og fysiske fremtoning. Det nytter ikke, at stille bindingerne lavere bare fordi en person er gammel hvis denne person stadig kører som en GS løber.
” Det er fuldstændigt rigtigt at udstyret ikke kender til alle og vil udløse ved den samme kraft-påvirkning uanset om man er 20 eller 90. Men faktum er at den 20 åriges ledbånd og knogler kan holde til en del mere end den 90 åriges.”
Og det er netop derfor jeg skriver, at man det kan være fuldt ud ligeså farligt, at en ski udløser for ofte end slet ikke. Ganske vist er det oftest, at foretrække at den udløser oftere end slet ikke. Men fx ved offpist skilløb gør netop dette sig ofte ikke gældende. Det betyder ikke, at man slet ikke skal tage forbehold for en persons fysik, men det gør man også ved, at kigge på skistil og hastighed.
Jeg giver ikke særligt meget for online vejledninger om sådan noget som DIN indstillinger, det er som oftest forskeligt fra producent til producent og kan koges ned til, at man bør indstille udstyret med den lavest mulige DIN indstilling uden, at skiene falder af ved almindeligt skilløb - så er man som udgangspunkt godt kørende. Det der så bestemmer om bindingerne udløser ved almindeligt skilløb er hvor meget pres man lægger på skien, og der kan en 60 årig sagtens lægge ligeså meget pres på som en 18 årig. Ergo prøver man sig frem med en lidt lavere DIN indstilling end man lige regner med, og hvis så skien falder af en gang imellem hvor den ikke skal så skruer man den lige et hak opad indtil det passer.
Jeg tror vi er meget enige, men jeg lægger meget mere vægt på hvad der reelt gør, at man skal skrue på sin DIN og i praksis har højde, alder og støvlernes størrelse ikke særligt meget, at sige (faktisk næsten ingenting) når man sammenligner med vægt, hastighed og hvilket udstyr man bruger/hvad man bruger det til.
Hovedårsagen til, at jeg reagerede så voldsomt som jeg gjorde er, at jeg oplever en udbredt misforståelse omkring hvad der reelt gør, at en binding udløser. Det er som om, at folk tror, at fordi man er 2 meter så flyver ens binding bare af hvis man kigger på den. Men reelt set skal en nybegynder på 1,5 m. og en på 2 meter formentligt have nogenlunde samme DIN indstilling såfremt hastighed, vægt og udstyr er ens. Det samme kan siges med alder og støvle størrelse (ok børnestøvler undtaget, men det er jo nærmest udenfor kategori, man sammenligner jo heller ikke et barn der vejer 20 kilo og en man på 150...).
/Frederik
Jakob Gadegaard 30/03 2016 01:01
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Man skal altid have en sund og naturlig skepsis for alt hvad man læser afvejledninger på nettet :-)
Dog har jeg en vis tiltro (kald mig bare naiv) til producenternes egne vejledninger til indstilling. De er efter min opfattelse en rimelig guideline for almindelige skiløbere (os dødelige med under 10 skidage om året, der stort set kun kører pister). De må jo trods alt vide hvad deres gear er designet til
Jeg er helt med på at atleter og offpisteløbere er uden for kategori her, men mon ikke de har deres egne retningslinier (og nok også en anden indsigt).
Det jeg siger er IKKE at højde, alder og længden af sålen på skistøvlen er de faktorer, der tæller mest. Faktisk har jeg ikke udtalt mig om vægtningen af faktorer. Det jeg blot siger er at de tæller med i det samlede regnskab.
Tror faktisk ikke jeg har haft en binding i hænderne, der ikke kan indstilles flydende, dvs med et hvilket som helst trinstørrelse. Og vi har trods alt alt lige fra børne-bindinger (her starter skalaen på 0.5) til pro-bindinger (ski der har vundet DM-bronze i slalom) i huset
/Gadegaard
Jan Spile 30/03 2016 14:59
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Som jeg kan læse det, så tror jeg egentlig ikke vi er så uenige, når det kommer til stykket. Bindingerne har jo også fået en utaknemmelig opgave. Fordi der er jo stor forskel på hvodan man løber på en uge, ja bare i løbet af en dag. Nogen gange løber man i stor fart i skærende storslalom sving, andre gange stille og roligt hyggeløb på pisten, for i det næste øjeblik at køre aggressive kortsving, ned af en sort iset piste. Andre gange giver man den gas ned gennem en pukkel piste, og møder man en bane som er stilet op kører man også for fuld hammer gennem den. Skiløbet ændrer sig for mange hele tiden, og faktisk bør man justere sin binding efter hvad man laver, men husker man det?????? Ja jeg gør det godt nok ikke, og det gælder vel egentlig for de fleste. Det eneste tidspunkt jeg husker at justere min binding, er hvis jeg skal køre konkurrence eller hvis jeg ved jeg skal køre meget pukkel piste, hvor den bare ikke må udløse på det forkerte tidspunkt (taler ud fra smertelig erfaring). Skiløberen som løber det samme sving i samme tempo, med stort set det samme tryk, dag ud og dag ind (og dem er der mange af blandt danskere) behøver ikke at ændre deres indstilling på deres binding, men hvis man er en dygtig skiløber som kører varieret, i al muligt føre, og i tempo som varierer meget, så er det meget svært, faktisk umuligt, at sætte bindingen perfekt så den passer til alle forhold.
Jan Spile 06/03 2016 15:22
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Uden at vide hvordan det er rent juridisk, så mener jeg at man selv har ansvaret. Indstilling af binding har jo ikke kun noget med vægt, men men i høj grad også hvordan man kører, og her er min erfaring at, ikke mange er ærlige omkring lige præcis den del. 99 ud af 100 ser sig selv som bedre skiløbere end de reelt er, og mange har en kraftig tildens til at overdrive deres evner. Så det er derfor en stort set umulig opgave for en forhandler, med mindre de kender personen personligt, at indstille en binding korrekt.
Søren Bisgaard Andersson 03/10 2016 10:32
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Dybest set skal den indstilles efter styrken på ens led (knæ) og knogler. Bindingen skal slippe før kroppen knækker. Derfor kan man godt skulle indstille den til at udløse tidligt selvom du er tung. Dette ses vel for en del utrænede skiløbere (med lidt for meget på sidebenene). Derfor bør man altid teste bindingerne og ikek nødevendigvis tænke over hvad der står i diverse tabeller. De er der kun for at gætte sig til et nærmere udgangspunkt. Det kan man få testet i en butik men man bør under alle omstændigheder selv kunne indstille og teste det flere gange i løbet af skituren.
Jakob Gadegaard 10/03 2016 10:04
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Det er ikke svært for en forretning at indstille bindinger korrekt. Parametrene i DIN setting beregningen er
- Højde
- Vægt
- Alder
- Længden af sålen på skistøvlen
- Skiløberens evner
Den sidste parameter flytter kun settingen 1-2 trin med mindre du har påstået overfor butikken at du er elite skier
Katrine 10/03 2016 11:23
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Tak for svaret. Det må jeg lige prøve at undersøge lidt på :-)
Jan Spile 10/03 2016 18:27
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Gadegaard. Jeg er fuldstændig uenig i dit argument og din rækkefølge. En skiløbers evner, og det tryk og den fart han/hun kører med, er da fuldstændigt afgørende for hvordan bindingen stilles. Jeg kan heller slet ikke se hvorfor du vægter højden så meget. Vægt har da langt større betydning når det gælder påvirkning af ski og bindning.
Jakob Gadegaard 10/03 2016 22:11
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Jan Spile. Jeg har aldrig skrevet, påstået eller insinueret at min rækkefølge af faktorer var prioriteret. Hvorvidt højden er en højere faktor end vægten afhænger i høj grad af tyngdepunktets placering. I sidste handler det om den resulterende kraft i forhold til den retning som bindingen belastes med. Det jeg forholder mig helt konkret til er at i de algoritmer som de fleste DIN setting beregnere flytter skiløberens evner ikke resultatet mere end 1-2 trin. Hvis vi går ud fra den gængse 1-2-3 skala for skiløberens evner, mener jeg ikke at nogen fritids-skiløber bør betegne sig selv som mere end 2'er. Men jeg har heller aldrig oplevet at en binding har udløst for tidligt/let. Min pointe er at man skal passe på sig selv.
mvh gadegaard
Jan Spile 11/03 2016 13:23
Sv: Ansvar for indstilling af bindinger
Gadegaard. Jeg er da glad for at det ikke var en prioriteret liste, det var nemlig det jeg havde fået indtryk af. Ellers er vi nok stort set enige, da du jo også mener at man selv har et ansvar. Jeg har dog svært ved at følge dig i det med niveau. Hvis du deler det op i 1,2 og 3, så må 1 være de helt nye og meget let øvede, og 3 eksperterne. Med eksperter mener jeg dem som er så sikker på deres teknik, at de holder den næsten uanset føre, sigt, hældning og pistens beskaffenhed, og dem som hele tiden kan ændre deres teknik sving type efter de varierede forhold. Gruppe 2 må så være resten, og det er jo en broget flok, lige fra den håbefulde 17-18 årige mand med fuld fart ned over pisten, til den forsigtige modne mand/kvinde, og alt hvad der ligger der imellem. De unge mænd er jo ikke blege for at køre vanvittigt stærkt ned over pisten, på trods af en teknik som slet ikke hænger med, og deres binding er da nød til at blive stillet helt anderledes end de forsigtiges bindinger, selvom deres fysiske forudsætninger ellers er ens. Ang. fejl udløsninger er det heldigvis sjældent, men jeg har dog prøvet det, og en enkelt gang med en alvorlig knæskade som resultat.