Hahnenkamm – verdens vildeste styrtløb

Hahnenkamm – verdens vildeste styrtløb

Vidste du, at den østrigske sanger, Hansi Hinterseer har vundet Hahnenkamm-løbet. Her får du lidt fakta om verdens kendeste alpinløb, der afholdes den 19-24. januar.

Lørdag den 23. januar kaster de alpine worldcup-styrtløbere sig ud i det, der går for at være verdens hårdeste styrtløb. Det legendariske Hahnenkamm-løb i den østrigske by, Kitzbühel.

Om strækningen

Kongedisciplinen styrtløb løbes på strækningen Die Streif. Hvis vejret er til det, så løbet kan starte øverst oppe, kaster løberne sig ud af startboksen i 1.665 meters højde – kører med op til 140 kilometer i timen – og slutter 3,3 kilometers dødskørsel senere, når de passerer målstregen i 805 meter.

Allerede kort efter start møder løberne stejlhanget ved “Musefælden”, der er banens stejleste stykke med et fald på 85 procent, og hvor worldcup-løberne ofte hvisler 50-80 meter gennem fri luft efterfulgt af mavepustende kompression for fuld hastighed.
Det særligt tricky ved Hahnenkammløbet er, at mange af svingene hælder udad og oven i købet er skjult for løberne indtil sidste øjeblik. Særligt svært er stykket op til endnu et brat fald, “Steilhang”. Til sidst, når løberne er ved at løbe fuldstændig tør for kræfter, kommer så finalen i form af stejlhanget “Hausbergkante”, der efterfølges af et skarpt og iset venstresving, som leder direkte ind i hoppet “Zielschluss” og med op til 140 km i timen ned ad opløbsstrækningen.
Styrtløbet og Super G løbes på Die Streif. Slalomløbene løbes på banen Ganslern.

Her lidt video fra løjpen:

Om løbets historie

Hahnenkamm blev afholdt første gang i 1931. Løbet blev ikke afholdt fra 1938-1945 på grund af krigen. Og det har været aflyst nogle enkelte gange siden, senest i 2007.

Det er på Hahnenkamm, at historiens måske kendteste skiløber, Jean Claude Killy triumferede i både styrtløb og slalom sidst i tresserne. Det er på Hahnenkamm, at den østrigske skistjerne, Franz Klammer vandt en stor del af sin mytestatus. Fire gange vandt han dette frygtede styrtløb.

Dette blev dog overgået af schweizeren Didier Couche, der vandt Hahnenkamm-styrtløbet hele fem gange i perioden 1998-2012. Af tredobbelte vindere kan nævnes schweizeren Pirmin Zurbriggen. Stjerner som den frygtløse canadier Steve Podborski, østrigske Günther Mader og norske Lasse Kjus har vundet styrtløbet to gange.

Mens vi er ved stjernerne

Og mens vi er ved stjernerne, må vi ikke glemme østrigeren Herman “The Herminator” Maier, der har vundet – ikke styrtløbet – men Super G løbet på Hahnenkamm hele fem gange i perioden 2000-2006. Og i 2004 og 2008 gange kom han på andenpladsen.

Blandt de mere bizarre indslag hører det med til historien om Hahnenkamm, at den shiamuslimske leder, Karim Aga Khan, deltog i løbet i 1962. Han stillede op på vegne af England.
Og vidste du for øvrigt, at den østrigske popstjerne, Hansi Hinterseer vandt Hahnenkamm-slalomkonkurrencen (på en delt førsteplads) i 1974?

Jo, som ung tilhørte han den alpine skielite med seks worldcup-sejre i bagagen, før han blev ski-kommentator for østrigsk TV og senere indledte en karriere som sanger.
Foto: Medialounge, Kitzbühel  

 

Sagt om Hahnenkamm

“En alpin styrtløber kan blive verdensmester eller olympisk mester. Men han bliver først en ægte mand, når han har triumferet på Die Streif”. Sådan stod der for nylig i en artikel i avisen Berliner Zeitung.

Mange af de allerstørste stjerner har da også givet udtryk for, at de var mere end glade for at være nået ned i ét stykke. Den firedobbelte styrtløbsvinder, Franz Klammer, siger det lidt cool: “Man bør ikke frygte men have respekt og behørigt meget respekt” (for Hahnenkamm-løbet) Mere nervøst lød det fra Super G-eksperten, Ivica Kostelic, da han blev spurgt om, hvad der ventede ham op til Hahnenkamm: “Jeg håber på at overleve”, lød svaret.

Trods mange alvorlige styrt gennem historien er ingen skiløbere endnu døde på Hahnenkamm. Og sådan bliver det forhåbentlig ved med at være.

Én ting er sikker. Når løbene på Hahnenkamm går i gang, vil op mod 100.000 tilskuere, heraf en pæn mængde kendisser, stå klar ved mållinien i Kitzbühel for at tage imod heltene, der tør kaste sig ud af startboksen i verdens kendteste og mest frygtede skiløb.
Alle håber nu bare på, at der vil falde sne nok, så løbet kan afviklet med alle de kendte passager og ikke lægges om – eller aflyses helt.

Program
Fredag den 22. januar
11.45: Super G:
16.45: Kombi-slalom
Lørdag den 23. januar
11.45 Styrtløb
Søndag den 24. januar
10.15: Slalom 1. gennemløb
13.30: Slalom 2. gennemløb

Er du helt vild med vilde piste, så læs vores artikel med de 7 vildeste pister i alperne her.

Udgivet af: Jesper Svennum

Rejsebureauer til Kitzbühel / Kirchberg
Fakta om Kitzbühel / Kirchberg
Skiområdet: 800-2000 m.o.h.
Byen: 800 m.o.h.

160 pister i alt
72 km blå
66 km rød
22 km sort

Lifter: 58 stk. / 79.900 pers/time

Slæbelifter: 23
Stolelifter: 28
Kabinelifter: 5

Mere om skiferie i Kitzbühel / Kirchberg

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen