Black Week tyvstart - spar op til 25% 🔥
Valg af beklædning/skitøj

Valg af beklædning/skitøj

En guide til valg af den rette beklædning, når du skal klædes på til skiferien. Der findes et hav af features som kan være dejlige at have på en skiferie.

Hvis dit skitøj ikke er godt nok, vil du på din skiferie ofte opleve at du skiftevis sveder og fryser. Når du bevæger dig og holder et højt aktivitetsniveau sveder du, og når du sidder i liften, eller blot holder et hvil, fryser du. Derfor skal godt skitøj være vindtæt, vandtæt, og åndbart. Det må nærmest være rådet over alle andre råd. Læs evt. mere detaljeret information om disse begreber længere nede på siden.

Og så gør det jo heller ikke noget at man ser godt ud, når man nu alligevel er af sted. Design og farvevalg er naturligvis noget helt individuelt for hver person, og der skal ikke her gives råd i den retning. Det er dog en kendsgerning, at nogle mærker i skitøj gør mere ud af design, farver og finish end andre. Uanset smag og behag, så kommer man ikke uden om, at skitøj i stærke og kraftige farver er mere sikkert at færdes i, end skitøj i lyse og neutrale farver.

5 gode råd til valg af skitøj:

1: Vandtæthed og åndbarhed
Vurder tøjets egenskaber med hensyn til vind- og vandtæthed, samt dets åndbarhed. Da disse egenskaber ofte smitter af på prisen, skal du samtidig vurdere dem op imod dine behov, og dig som skiløber. Er du meget aktiv, fra liften åbner til den lukker, betyder disse egenskaber mere end hvis du for det meste tager det stille og roligt , og dog. Det er de ubetinget vigtigste forhold, for at sikre god komfort.

2: Fleksibilitet
Det er vigtigt at tøjet er forsynet med mange justeringsmuligheder, så det kan tilpasses bedst muligt til netop dig. Det kan f.eks. være justerbare ærmegab, justerbare benåbninger på bukserne, gode brede seler, mulighed for justering på livvidden i bukserne, zip-off hætte o.s.v. Vil du have optimal bevægelsesfrihed, skal du vælge skitøj i stretch materialer.

3: Isolering
Vælg enten en skaljakke (helt uden isolering) og reguler varmen ved hjælp af et eller flere mellemlag, eller vælg en jakke med et moderne, tyndt og let, isoleringsmateriale (som f.eks. 3M Thinsulate), så den ikke bliver for "dynet". Vil du bruge jakken som vinterjakke i de kolde måneder herhjemme, er en jakke med isolering at foretrække.

4: Lommer - masser af lommer
Lommer kan man næsten aldrig få nok af. Af specielle lommer der er "guld" værd, kan nævnes, goggle-lomme, sikkerhedslomme (til værdipapirer m.m.), mobiltelefonlomme (kan også bruges til mp3-afspiller) og polet/liftkort lomme yderst på ærmet. Visse jakker har en meget stor lomme på den nederste del af ryggen. Den kan være praktisk til aftagelig hætte, hue, ekstra handsker o.m.a.

5: Styrke og robusthed
Skitøjet skal kunne holde til strabadserne på pisten. Kig efter særlige detaljer og forstærkninger som f.eks. ekstra forstærkninger på bukseben imod skikanter. Materialer som Nylon Dobby og Heavy Tactel er robuste og kraftige vævninger.

Om åndbarhed og vandtæthed:

Vandtæthed
Vandtæthed måles i måleenheden "millimeter vandsøjletryk". Det er lidt teknisk, men d.v.s. at hvis man spænder et stykke af stoffet ud og placerer et meget langt rør fyldt med vand ovenpå, så vil et stof med en vandtæthed på 5.000 mm kunne holde vandet ude fra et rør der er 5 meter (= 5.000 millimeter) højt. Et stof med en vandtæthed på 10.000 mm, vil kunne klare et 10 meter (= 10.000 millimeter) højt rør, og så fremdeles. En vandtæthed på 2.000 mm anses for at være vandtæt i forhold til regn- og snevejr , altså vand der kommer fra oven.

Åndbarhed
Åndbarhed måles i mvt-værdi, hvilket svarer til "gram, pr. kvadratmeter, pr. 24 timer". Nu bliver det om muligt endnu mere teknisk. Forstil dig præcis en kvadratmeter af stoffet spændt ud over et kar med vand. Åndbarheden (mvt-værdien) er et udtryk for den mængde vanddamp (= sved) der kan fordampe igennem 1 kvm af stoffet på 24 timer. Et stof med en åndbarhed på 4.000 kan således transportere 4.000 gram (= 4 liter) vanddamp væk pr. kvadratmeter på 24 timer. Normalt anser man tøj med en mvt-værdi på 2.000 og opefter som værende åndbart.

Kombinationen vandtæt og åndbar
Ordene vandtæt og åndbar ses ofte nævnt i flæng, også ved skitøj til meget lave priser. Her kan der være grund til at være en smule på vagt. Man kunne eventuelt bede butikken oplyse talværdierne for de 2 ting. Det er ikke specielt svært at fremstille et materiale der er 100% vandtæt. Det er plastic jo i princippet. Det er heller ikke svært at fremstille et materiale der er meget åndbart. Det er en stormasket striktrøje jo. Det der straks er sværere, er at fremstille noget der er begge dele. Det der er sværest - og dermed også dyrest - er at fremstille noget der er "meget" af begge dele , altså har høje talværdier for både vandtæthed og åndbarhed. Der findes mange betegnelser på markedet for de forskellige måder at løse denne opgave på. I store træk kan disse løsninger grupperes i 2 typer. Imprægnering og membraner.

Imprægnering
Imprægnering (eller coatning) betyder at yderstoffet fremstilles i et materiale - ofte behandlet ad kemisk vej - der er vandafvisende, eller måske endda vandtæt. I dag er det muligt at producere sådanne materialer med høj vandtæthed til lave priser. Til gengæld vil åndbarheden ofte være beskeden i disse materialer. Ikke ualmindeligt med en mvt-værdi på under 1.000.

Membraner
En vandtæt og åndbar membran er en speciel "belægning" der er placeret på bagsiden af yderstoffet. Denne membran har helt specielle porøse egenskaber som gør at damp (= sved) indefra kan trænge ud, men vand udefra kan ikke trænge ind. Disse membraner kan have forskellige navne, fra mærke til mærke, men princippet er grundlæggende det samme. Denne løsning er noget dyrere end imprægnering. Til gengæld opnås normalt betydelig højere værdier for åndbarheden.


Relaterede artikler:
Beklædning - hvad skal dit tøj kunne klare
Skiudstyr - hvad skal man købe

Relaterede sider:
Køb skiudstyr hos Skisport.dk Skishop Eksempel på jakke med mange lommer.

Udgivet af: Rasmus Skov

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen