Januar-udsalg: Over 100 skihjelme nedsat ⛷️
Tilbage til rødderne i Rauland

Tilbage til rødderne i Rauland

Rauland ligger i den nordvestlige del af Telemarken, og skisport.dks udsendte kigger på hvor meget området har ændret sig de sidste 25 år.

Husker du din første tur ned af en alpin skibakke? Nogle har deres første oplevelse i en meget tidlig alder, (og dem bliver der heldigvis flere og flere af), mens andre er teenagers eller ældre, før de suser ned pisterne første gang. For mit vedkommende var jeg teenager, og tidligere i år fik jeg et kærkomment gensyn med stedet, hvor jeg første gang trak i et par skistøvler - Rauland.
Faktisk havde jeg glemt destinationen, hvor jeg første gang var på ski. Jeg var klar over, at det var i Norge. Indtil det punkt i mit liv, havde skisport været ukendt for mig, og jeg kendte ingen destinationerne af navn eller udseende. Resultat var, at jeg kunne huske alt fra min første alpine skitur - bare ikke hvor det var.

Men hvor meget ændrer en skidestination sig egentlig på 25 år?

Rauland

Rauland ligger i den nordvestlige del af Telemarken og grænser op til Hardangervidda'en, som er et af Europas største fjeldplateauer. Det gør Rauland til et yndet rejsemål for nordmænd, som i forbindelsen med ferier og forlængede weekender benytter sig af alle de mange måder at nyde naturen på. De ynder i vintersæsonen at krydse Hardangervidda på langrendsski og overnatte i hytter undervejs.

Rauland har mange hytter, og der bygges stadig en del. De nye hytter ligger og bygges lige op af skiområdet, så alle får ski in/out. Tidligere blev hytterne bygget i små landsbyer lidt fra det alpine skiområde, hvilket skyldtes, at der primært blev lejet ud til langrendsløbere i vintersæsonen. Det var derfor vigtigere, at de var ved knudepunkterne for langrendsløjperne.

Skiområdet

Rauland skiområde består at tre usammenhængende områder - Rauland Skisenter, Vierli Skisenter og Raulandsfjell. Tilsammen er de med til at gøre Rauland til Norges fjerde største skiområde (efter Hemsedal, Trysil og Geilo), som har et samlet liftkort. De tre områder bindes sammen af skibusser.

Rauland Skisenter

Det klart største af de tre områder er Rauland Skisenter. Her finder du også det skiløb, som rammer de fleste danskere bedst og bredest. Her er 20 km pister fordelt på primært blå og røde løjper (26 stk. i alt) med længste nedfart på ca. 2 km. Af de 10 lifte er kun 2 stolelifte.

Rauland Skisenter er fordelt over 3 fjeldtoppe. Den ene har dog kun en lift og en piste plus transportløjper. Det betyder, at skiområdet reelt er centreret omkring to fjeldtoppe: Området omkring Holtarheisen (kører op til 1136 m.o.h.), der er fra 2007, er den nyeste. Her bygges stadig en del hytter med ski in/out. Det andet område er centreret omkring liften Stolheisen, som er nerven i de ældste del af Rauland Skisenter.

For familier og andre grupper er det en stor fordel, at området er så kompakt omkring de to fjeldtoppe. Alle kan køre sit eget skiløb uden at blive væk fra hinanden. De naturlige mødesteder ligger forenden af de to stolelifter, og alle kommer her forbi med jævne mellemrum. Desuden er her et godt lille begynder-område, som er fint kapslet inde blandt de andre løjper. På den måde kan begynderen stadig føle sig som en del af fællesskabet med andre mere erfarende skiløbere.

Stolheisen er af den gamle slags 2-stols lifter, som ikke sætter farten ned, bare fordi du skal på. Men for at du kan nå at komme på, er den faktisk nød til at køre langsommere end den T-lift, som kører parallelt med den. Det er lidt frustrerende at sidde i en stolelift og blive overhalet af folk ned i T-liften. Liften står for at skulle udskiftes. Det virker heller ikke som en luksus, da jeg kan huske den fra mit besøg for 25 år siden.

Den nærmeste fremtid bringer også en udvidelse af skiområdet. Planen er i øjeblikket at bygge en ny lift med tilhørende løjper til en af de nærliggende fjeldtoppe. Udvidelsen vil være forbundet med området omkring Holtarliften. Overholdes planenerne med udskiftning af Stolheisen og udbygningen af Rauland Skisenter, vil det alpine skiløb have fået endnu et pænt skub opad.

Vierli Skisenter

Rauland har udviklet et helt koncept målrettet freeriders (om vinteren) og boarders (om sommeren). Konceptet er centreret om Camp Vierli, der er et hotel med faciliteter rettet mod den actionhungrende med GoPro på hjelmen.

Om vinteren udgør Vierli Skisenter den aktive del af konceptet. Skicenteret er et stort legeområde med freeride parks i forskellige sværhedsgrader, en Big Air Bag til at øve jumps og tricks, Airboard og meget mere. Fokus er på aktiviteter, der sætter gang i adrenalinen.

Kigger man på antallet af nedfarter og lifter, er Vierli Skisenter ikke særligt stort. Faktisk er her kun 11 pister og 5 lifter. Men alt handler om freestyle og action. Er man ikke til store hop eller at slide hen af en boks, vil en tur på airboard, hvilket er noget, der svare til en oppustelig bobslæde med to håndtag, sikkert bringe smilet frem hos dig.



På et Airboard ligger du på maven med benene stikkende ud over bagkanten. Du styrer ved at forskyde kropsvægtet fra side til side og kontrollere farten ved at forskyde dig frem og tilbage. Topfarten begrænses af dit mod og hældningen på bakken. På banen i Vierli siges topfarten at ligge omkring 80 km/t. Det er rigtig meget med hovedet blot 20 cm over sneen.

Raulandsfjell

Det sidste af de tre områder er også det mindste. Hoveddelen af pisterne er sorte og området giver mulighed for godt offpiste. Det anbefales dog kraftigt at have en skiguide med, da det ikke er ufarligt at bevæge sig uden for pisterne i området. 

Meget har ændret sig

Det er en del år siden, at jeg første gang trak i et par alpine skistøvler. I mellemtiden er der sket en del med Rauland. Mit teenager besøg gik kun til Rauland Skisenter, og jeg kan faktisk ikke svare på, hvordan de to andre så ud på det tidspunkt. Men Vierli havde sikkert ikke alle de mange freestyle faciliteter, det har i dag. Så der er helt sikkert sket en kæmpe udvikling her.

Rauland Skisenter er i den mellemliggende tid blevet fordoblet i antal pister i kraft af det nye moderne område omkring Holtarheisen. Den gamle del (området omkring Stolheisen) lader ikke til at have fået meget opmærksomhed siden dengang. Jeg kunne genkende lifterne, pisterne og bygningerne. For mig var det en stor gensynsglæde. Det er ikke sikkert, at jeg havde det på samme måde, hvis jeg var kommet noget oftere til Rauland. 



Det er glædeligt, at området siden 2007 har fået øget fokus på udvikling og vedligehold, for Rauland er et fantastisk smukt sted, som fortjener et godt og varieret skiområde. Så selvom Rauland ikke har rykket sig så meget frem til 2007, så er der sket rigtig meget siden, og der kommer til at ske endnu mere i den nærmeste fremtid.

Udgivet af: Carsten Lajgaard Pedersen

Rejsebureauer til Rauland
Fakta om Rauland
Skiområdet: 804-1100 m.o.h.
9 pister i alt
1 km grøn
3 km blå
4 km rød
1 km sort

Lifter: 16 stk. / 9.500 pers/time

Slæbelifter: 14
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Rauland

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen