St. Anton er offpiste og afterski ad libitum

St. Anton er offpiste og afterski ad libitum

Offpiste mekka

foto: © Copyright TVB St. Anton am Arlbergand + Josef Mallaun

Udsigten fra bjergkammen højt over byen St. Anton am Arlberg afslører et mere end 100 meter bredt hang, der smyger sig ned af bjerget flere hundrede højdemeter under os som et gigantisk hvidt tæppe med bløde folder.
Mit første sving i den lårdybe pulversne udløser forventningens glæde. Kaskader af sne vælter op over min krop og hvert sving er som at lande i en stor blød trampolin. Svingrytmen bringer mig i en trancelignende tilstand, som først får ende 30-40 kortsving længere nede, da to brændende mælkesyrelår tvinger mig til at stoppe. Med sitrende lår kigger jeg op på mine skivenner, der med høje skrig af glæde danser ned af pulverhanget.

Det østrigske sneparadis

St. Anton am Arlberg er navnet, der øjeblikkeligt giver offpiste-entusiaster hede drømme. Sammensætningen af stejle bjergsider og store mængder sne skaber hver vinter et sneparadis, der er kendt og eftertragtet af skiløbere verden over.
Men den gamle skiby er mere end det. Byen for foden af det verdenskendte Vallugabjerg er også det alpine skiløbs vugge, hvor Østrigs første skiskole blev grundlagt i 1920 af skipioneren Hannes Schneider.
Læg dertil at St. Anton er et af Østrigs bedste steder at gå på afterski efter en god skidag på bjerget. Så er og bliver St. Anton am Arlberg et skiområde, du bare må besøge mindst en gang i livet. Og har du været der én gang kommer du sikkert igen.

Offpiste mekka

Hinterrendl, Valluga, Schöngraben, Langen. En opremsning af navnene på offpisteruter i St. Anton området fortsætter næsten i det uendelige. Samtidig er den prangende liste der dækker over cirka 160 km offpiste et praj om, at for at få det optimale ud af St. Antons skiområde, er det nødvendigt, at du kan begå dig uden for pisterne.
Nuvel, pisterne i St. Anton er udmærkede, men de stejle klippefyldte bjergsider gør det sparsomt med rigtigt godt begynder terræn, og niveauet på den gennemsnitlige skiløber i St. Anton er da også højere end de fleste andre østrigske skiområder.
Pukler på pisterne er hverdagskost og med en stor del røde og sorte pister ér St. Anton bare sjovere med et par års skierfaring. Lad det dermed ikke være sagt, at du ikke kan have det sjovt som begynder i St. Anton. Der findes skam begyndervenlige blå transportpister, der gør det muligt at komme rundt på det meste af bjerget, men de bredde blå boulevarder skal du finde andre steder.

Lej en skilærer til offpiste

Er du en erfaren skiløber med hang til dybsne, er en offpiste guide en god investering i Østrigs offpiste paradis. Gå for eksempel sammen i en gruppe på 4-8 personer og lej en lokal skilærer, der kender bjerget ud og ind. Så er I sikret skioplevelser i topklasse, for fordelen ved at stå på ski med en lokal kendt er, at du altid bliver ledt til de bedste bjergsider med den friskeste sne.
Samtidig er en lokal skilærer vigtig for sikkerheden. Skiløb i offpiste sker altid med risiko for laviner, og det er op til den enkelte at vurdere, om det er sikkert. En erfaren skilærer kender sneforholdene og ved også, hvor det er bedst og sikrest at stå på ski.
En lavinebipper til hver og én i gruppen er standard sikkerhedsudstyr på offpisteture. Bipperen udsender et signal, der gør det er muligt for de øvrige skiløbere og skilæreren at finde frem til dig under sneen, hvis uheldet skulle være ude, og du bliver begravet i en lavine. Øvrige udstyr inkluderer som minimum en lavineskovl, førstehjælpspakke, sonde og en mobiltelefon.

Arlberg er mere end St. Anton

Selvom St. Anton stråler med sit offpiste skiløb, er der et stort netværk af pister i alle niveauer, som forbinder St. Anton som skiområde med de (endnu mere) mondæne skibyer i Arlberg området: St. Christoff, Lech og Zürs.
St. Christoff ligger umiddelbart på den anden side af Valugabjerget og huser ud over en række meget dyre hoteller, også den Østrigske skiskoles stolthed - Bundessportsheim St. Christoff, der igennem tiderne, per tradition har tiltrukket de bedste skiløbere i den Østrigske skilæreruddannelse. Til dagligt træner skilærerne i området omkring St. Christoff og St. Anton, og udgør en stor inspiration at iagttage, når de med højt tempo og fuld kontrol sætter standarden for skiløb både i Østrig og resten af verden.
Lech er det mondæne skisportssted, hvor Prinsesse Diana plejede at stå på ski. Området ligger vinteren igennem idyllisk isoleret mellem de hvide bjerge og tilbyder ud over et højklasse miljø også Arlbergområdets bedste begynderterræn. Her er finder du enkelte store brede boulevarder, som gør skiløb til en leg.
Zürs ligger klemt ind mellem to stejle bjergsider næsten midt imellem St. Anton og Lech. Her kan du finde et godt miks af pister i alle sværhedsgrader og fantastisk offpiste skiløb. Til sidste kategori hører den eksklusive skirute fra toppen af Valluga via en afsides dal ned til Zürs. En lille gul kabinelift til 4 personer går fra St. Anton-siden til toppen af Valluga, hvis du vel at mærke har en certificeret offpiste skilærer med i gruppen. Ellers er den eneste mulighed at gå de sidste højdemeter til fods. En tur der tager cirka 20 minutter langs en smal bjergkam.

Afterski på østrigsk og engelsk

Ved 15-16 tiden begynder pulsen at pumpe på afterski-barerne for foden af St. Antons bjerge. På Mooserwirt langer østrigske mænd i lederhosen store øl over disken i eksprestempo til dunkende toner fra DJ Ötzi og Anton aus Tirol. Her er der skistøvledans på borde og bænke, mens dagens styrt bliver genoplevet i råb hen over bordet i håb om at overdøve musikken. Lignende feststemning kan opleves på Krazy Kangaroo Bar, som blot har et mere engelsk/australsk internationalt præg.
Er man til lidt mere dæmpet værtshusstemning er Griabli og Underground-on-the-piste et par gode bud. Begge steder lokker med levende musik. Griabli med typisk østrigsk humor og hygge, mens det engelske personale på Underground skaber en intim stemning med en mand, der med sin guitar spiller gamle pop og rock klassikere i bierstuben.
Hen på aftenen omdanner afterskigæsterne det sidste stykke piste ned mod byen til en bred motorvej med småsnalrede skiløbere, der skal hjem i bad inden aftensmaden. Her er afterskistederne igen vært, så snart de har sadlet værtshusene om til restaurant for spisende gæster.

Fakta om st. Anton:

Cirka 180 km offpistenedkørsler
Andre aktiviteter på bjerget: kælkebane, fartbane til ski, funpark, storslalom
Andre aktiviteter i byen: Wellnesscenter med sauna, svømmehal, dampbad, solarium, massage og motionscenter.
Se mere på: www.stantonamarlberg.com

NYT siden sidste år:

Den gamle gondolbane (Galzigbahn) fra St. Anton til Galzig er revet ned til fordel for en ny og imponerende kabinelift.   

Stå på offpiste i St. Anton
© TVB St. Anton am Arlberg
Offpiste i St. Anton
© TVB St. Anton am Arlberg
Skiløb i Arlberg
© TVB St. Anton am Arlberg
Skiløbere går til toppen af Valuga
© TVB St. Anton am Arlberg
Skiløber i St. Anton am Arlberg
© TVB St. Anton am Arlberg
Byen St. Anton
© TVB St. Anton am Arlberg

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om St. Anton
Skiområdet: 1304-2660 m.o.h.
Byen: 1304 m.o.h.

305 pister i alt
131 km blå
123 km rød
51 km sort

Lifter: 110 stk. / 114.407 pers/time

Slæbelifter: 28
Stolelifter: 47
Kabinelifter: 12

Mere om skiferie i St. Anton

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen