12 simple tips til at spare penge på skiferien
Uanset om du om er ved at planlægge din allerførste skiferie, eller om du er en rutineret skiløber, der er af sted på skiferie hvert år, kan vi alle godt lide at spare nogle penge.
Nogle mener, at en skiferie er dyr og ofte kommer med nogle uforudsete rejseomkostninger og et generelt højt omkostningsniveau - eksempelvis til liftkort, dyre restaurantbesøg på pisterne eller skiudstyr der går i stykker. Men det behøver ikke nødvendigvis at være tilfældet - man kan sagtens komme på en billig skiferie!
Derfor har vi skrevet denne lille artikel, hvor vi kommer med vores 12 bedste tips og tricks til, hvordan du sparer penge på din kommende skiferie.
1. Skiferie med all-inclusive
Det kan umiddelbart lyde dyrt, at man køber en skiferie med all-inclusive, men der er faktisk mange penge at spare, hvis du på forhånd køber fuld forplejning på jeres hotel. Når man er på en all-inclusive rejse, bruger man som regel færre penge, og flere undersøgelser viser, at det faktisk kan betale sig. Man undgår simpelthen at købe sig fattig på diverse restauranter og supermarkeder.
Du skal derfor heller ikke være nervøs for regningen, hvis dine børn snupper en ekstra cola. Det hele er betalt på forhånd, og du får et bedre overblik over, hvad den samlede skiferie kommer til at koste, da du slipper for konstant at hive pungen op af lommen.
Du finder all-inclusive skiferier hos de fleste danske rejsebureauer - blandt andet
SnowTrex og
DANSKI.
2. Madpakker
Noget af det dyreste på en skiferie er forplejning på pisterne. Her har restauranterne på bjergtoppene for længst indset, at de sultne og tørstige skiløbere er villige til at betale enorme overpriser for lidt mad og drikke.
Hvis du gerne vil undgå en regning på 200 kroner pr. mand til frokost, kan det derfor være en god idé at tage en madpakke og drikkevarer med på pisten. Vi anbefaler, at du tager en klassisk "hardcase' madpakke med i rygsækken, så du undgår at masse din madpakke og drikkevarer i skiliften, eller hvis du er uheldig at styrte.
Inden for de senere år er flere skidestinationer begyndt at opføre picnic-arealer rundt omkring, hvor folk kan sidde på bænke og nyde deres egne medbragte madpakker. Det bliver mere og mere moderne, og i Val d'Isère har de endda opsat mikrobølgeovne op på de gratis spiseområder, så man kan varme sin madpakke på pisten.
3. Køb valuta de rigtige steder
Der kan være mange penge at spare på veksle din valuta de rigtige steder. Det er eksempelvis et absolut no-go at veksle valuta i lufthavnen, da man her får de værste valutakurser og høje vekselgebyrer.
Du skal også være opmærksom, når du bruger dit kreditkort i udlandet, da der ofte bliver lagt et gebyr for vekseltransaktionen. Der er ingen grund til at få ædt budgettet op af unødvendige gebyrer, så et godt råd er at bestille den lokale valuta i din bank inden afrejse.
Hvis du inden afrejse bestiller hele det valutabeløb, som du forventer at bruge på skiferien, kan du samtidig nemt følge med i dit forbrug undervejs på turen. På den måde undgår du at komme hjem til en halvtom bankkonto, fordi du har mistet overblikket over feriens udgifter.
Når det handler om betaling i udlandet, bliver vi ofte spurgt, om man skal vælge at betale i DKK eller EUR, når man bruger sit betalingskort. Her skal du altid vælge at betale i lokal valuta, da vekselkursen som regel er dårligere, hvis du afregner i danske kroner. Hvis du vælger at betale i DKK, skal butikken som du handler hos have et lille gebyr, men hvis du vælger at betale i deres valuta, sparer du dette gebyr, hvilket på den lange bane kan spare dig for meget.
Årsagen til at vælge den lokale valuta er, at du får vekselkursen fra enten MasterCard eller VISA, der er væsentlig mere konkurrencedygtige og derfor sparer dig for nogle penge på rejsen.
4. Vælg andre destinationer end alle andre
Det er selvfølgelig attraktivt at tage til
Val Thorens,
Wagrain eller
Trysil som alle andre, men hvis du er på udkig efter en billig skiferie, hvor du kan spare nogle penge, kan det være en fin idé at tage til nogle af de mindre populære skidestinationer.
Det lyder naturligvis ikke særlig spændende, men der findes faktisk rigtig mange gode skisportssteder, der ikke har fået den opmærksomhed i den brede befolkning, som de er berettiget til. Nogle vil endda påstå, at disse skidestinationer er bedre, og så er de endda samtidig mindre befærdede. Der findes mange ukendte skiperler, der blot venter på at blive opdaget.
Du kan blandt andet overveje skidestinationer i Østeuropa, Andorra eller Spanien.
5. Spar penge ved at booke skiferie tidligt
Det kan i den grad betale sig at være ude i god tid. Mens alle andre går med sommerferien i hovedet, bør du begynde at tænke over den kommende vinters skiferie.
Når man bestiller sin skiferie mange måneder i forvejen, får man som regel en early bird-rabat med gode besparelser. Rejsebureauerne vil gerne have solgt deres rejser hurtigst muligt, og de giver dem gerne til dig lidt billigere, hvis du er ude i god tid.
De fleste rejsebureauer har endda en gratis afbestilling, så der er ingen undskyldning for ikke at bestille tidligt. Hvis du fortryder eller finder ud af, at du har andre planer, har du fri mulighed for at annullere rejsen.
6. Undgå at købe liftkort selv
Vi anbefaler ikke, at du selv bestiller liftkortet til din skidestination. Dette sparer du sjældent penge ved at gøre. Du tror måske, at du kan spare mellemmandens fortjeneste væk og spare penge ved at bestille liftkortet selv, men sådan fungerer det dog typisk ikke.
Hos de fleste rejsebureauer kan du købe en samlet pakkerejse med liftkort inkluderet. Bureauerne kan få meget bedre priser end os andre, når de køber store mængder, og det sparer vi forbrugere faktisk penge på i sidste ende.
Hvis du er ældre end 60-65 år, skal du desuden være opmærksom på, at du ofte kan få ekstra fordelagtige seniorpriser. Dette er som regel ikke opgivet i rejsebureauernes listepriser, men hvis du er velvidende om dette og gør opmærksom på din alder, kan du typisk spare nogle penge.
7. Tag en skiferie afbudsrejse
Der kan være mange penge at spare, hvis du på forhånd har pakket din kuffert og står klar til at hoppe på en spontan skiferie. Rejsebureauerne vil ikke brænde inde med pladser til overs, så når afrejsen nærmer sig, sætter bureauerne prisen ned i et sidste desperat forsøg på at få solgt rejsen.
Mange af de danske rejsebureauer har deres egne hoteller på skidestinationerne, så hvis de ikke får solgt deres skirejse, får de heller ingen penge for hotelovernatningen. Derfor har de stor interesse i at sælge rejserne billigt, så de undgår at stå med ledige hotelværelser, som de ikke tjener penge på.
Det giver dig mulighed for at komme af sted til rigtige lave priser, men det handler nogle gange om at være heldig. Særligt hvis du har bestemte præferencer for, hvor du gerne vil hen på ferie, eller hvis du har andre kriterier, der skal opfyldes.
Jo mere åben du er for de forskellige rejsemuligheder, jo nemmere og billigere bliver det for dig at finde en billig skiferie afbudsrejse.
8. Tag på skiferie med ligesindede
Du kan hurtigt glemme alle planer om en billig skiferie, hvis du tager på skiferie med andre, der har et større budget end dig. Det er derfor en god idé at rejse med ligesindede, der har samme størrelse pengepung som dig selv, så du undgår at blive involveret i dyre fællesregninger.
Man bliver nemt lokket af andres dyrere vaner, og det er nærmest umuligt at sige nej til gennem en hel ferie. Vinen på restauranten bliver hurtigt lidt dyrere og i stedet for at holde lidt igen, tager man gerne en ekstra drink i baren.
Hvis du alligevel rejser med nogle kammerater, der har et større budget end dig, kan det være en god idé at være helt ærlig fra starten og sige, at du ikke har råd til at give en ekstra omgang på baren hver aften. Det plejer de fleste mennesker at have forståelse for. Du kan eventuelt snakke med dine rejsemakkere om, at du kompenserer og 'betaler tilbage' på en anden måde. Det kan for eksempel være ved at lave en madaften, hvor du står for al madlavningen.
9. Undgå højsæsonen
Hvis du vælger at rejse i uge 7, hvor alle skolebørnene har vinterferie, er det klart, at prisen på din skiferie bliver højere, end hvis du havde valgt et tidspunkt uden for den absolutte højsæson. Hvis du ikke har skolebørn og har mulighed for at tage fri fra arbejde, vil det derfor være smart at finde nogle af de mindre populære tidspunkter i vintersæsonen.
Udover uge 7 bør du også gå udenom uge 5, 6, og 8. Dette er de mest populære uger for danske skiturister, og mange af vores nabolande holder vinterferie i disse perioder.
Det billigste tidspunkt at tage på skiferie er perioden mellem slut marts til start april. Her kan du glæde dig over, at der er god plads på pisterne, næsten ingen køer til liftene og mange penge at spare. Til gengæld kan du også være uheldig, at foråret kommer tidligt, så meget af sneen er forsvundet.
10. Spar penge på skitøj og skiudstyr
Man kommer hurtigt til at bruge mange penge på skitøj og skiudstyr, så det kan være klogt at tænke sig om, inden man kaster om sig med kreditkortet. Det er blandt andet en god idé at kigge i udsalgskategorierne, hvor man tit kan falde over nogle gode tilbud. Det kan for eksempel være skijakker fra den forrige vintersæson, der ikke blev solgt og nu sælges til indkøbspris.
Hvis du gerne vil spare penge på skitøj og skiudstyr, bør du også kigge efter de forskellige mærker. Du kan ikke forvente, at du finder det mest moderne mærkevaretøj til lave priser. Du bør i stedet gå efter nogle af de mindre mærker, som ikke kaster en formue efter markedsføring og dyre reklamer. De fokuserer i stedet på at fremstille et godt produkt, hvor du får stor værdi for pengene.
Alternativt kan du kigge efter brugt skitøj og skiudstyr på vores brugtmarked her på Skisport. Størstedelen af det der sælges derinde er så godt som nyt og kan fås til super skarpe priser. Vi afholder også jævnligt auktioner, hvor du kan gøre et godt kup på alt fra skijakker, skibukser, skihjelme og ski.
Hvis du ønsker at leje dine ski på destinationen, er der i øvrigt også en hel del penge at spare. Skiudlejning i centrum er som regel væsentlig dyrere end i de mindre skibutikker i udkanten af byen. En dansk familie kan normalt spare op til 1.000 kroner ved ikke at leje sit skiudstyr i den pæne butik, der ligger midt på strøget. Det er trods alt ikke butikkens indretning, der er afgørende, når du lejer ski - det er kvaliteten på dine ski, der er vigtigt, og her får du samme kvalitet og service i de små udlejningssteder i udkanten af byen.
11. Tag en kør-selv skiferie
Der kan være mange fordele ved at tage en kør-selv skiferie. Selve transporten koster mindre end eksempelvis en rejse med fly, og så har du endda mulighed for at fylde bilen med mad og drikkevarer, så du ikke skal bruge en formue på forplejning på hotellet eller dyre supermarkeder.
Hvis du har en firmabil med hvide plader og fri benzin, kan du som bonus skære yderligere af dine transportudgifter til ferien. Når du bliver beskattet af din firmabil, er det naturligvis oplagt, at du alligevel tage turen i denne på skiferie. Det kan typisk spare dig og dine rejsekammerater for op mod 3.000-6.000 kroner afhængigt af, hvor I kører hen.
12. Sidste tip til at finde en billig skiferie
Vi har et sidste tip til dig, der er interesseret i at spare penge på skiferien. Vi har nemlig gjort det nemt for dig at finde de billigste skirejser, så du ikke skal betale en bondegård for at komme på skiferie.
Hos Skisport har vi samlet alle skirejser og skiferier fra de største og bedste danske rejsebureauer i en database, som du kan søge i. Det betyder, at du ikke behøver at surfe rundt på alle bureauernes hjemmesider for at finde den bedste og billigste rejser. I stedet kan du bare bruge vores søgefunktion for at se alle de bedste danske skirejser.