Solbriller: Guide til køb og valg af solbriller
Se video eller læs vores komplette solbrille guide om, hvad du skal være opmærksom på, når du skal vælge solbriller. Få råd om linser, teknologi, materiale, pasform og pris.
I det store hele, så er solbrillernes vigtigste funktion at beskytte øjnene mod sollys. Derfor skal en god solbrille give UV-beskyttelse og fjerne både UVA og UVB stråler. Strålerne er skadelige for vore øjne, og kan medføre øjenskader, hvis man ikke passer på sine øjne, når man opholder sig i solen.
Det kan dog være en jungle, at finde de rigtige solbriller, derfor er det også vigtigt at undersøge hvad ens behov er. Vi har forsøgt at inddele guiden i kategorier, som beskriver de forskellige emner, som er relevante når du skal købe nye solbriller. Du kan enten se vores videoguide til køb af solbriller, eller læse artiklen nedenfor.
Leder du også efter skigoggles? Læs vores guide til skibriller.
Videoguide til køb af solbriller:
Du kan i denne guide læse om:
- Linser
- Teknologi
- Materiale
- Fit/Pasform
- Pris
Den store forskel på linser, er hvor meget lys de lukker ind. Linserne skal passe til lys og dit behov
Linser
Der findes et utal af linser, når vi taler solbriller. De kommer i alle verdens farver og alle er forskellige, da de hver især passer til forskellige behov.
Først inddeler vi linserne i kategorier, som viser hvor meget lys de lukker ind. Derefter, vil vi kigge på, hvilke typer af linser som passer til hvilke behov.
Visible Light Transmission
VLT står for Visible Light Transmission, og er mængden af lys som kommer ind gennem linsen. Jo højere VLT tallet er i procent, des mere lys kommer ind gennem linsen.
Solbriller er kategoriseret i 5 kategorier:
Kategori | Lystransmission (VLT) |
0 Klar/gennemsigtig | 80-100 % |
1 Meget lyst glas | 43-80 % |
2 Medium farve | 18-43 % |
3 Mørk farve | 8-18 % |
4 Meget mørk farve | 3-8 % |
OBS: Ønsker man en solbrille til bil, så skal det være i kategori 0-3 da glasset ikke må være mere tonet end 90 %.
De fleste klassiske solbriller ligger i kategorien 3 eller 4, da de oftest har mørke linser, som sørger for at lukke meget sollys ude. Men hvornår skal man så bruge en solbrille i kategori 0, 1 eller 2?
Typer af linser / Til forskellige behov
Vi kan inddele solbriller/typer af linser i disse kategorier:
- En solskinslinse
- Fotokromiske linser
- Udskiftelige linser
- Linser med styrke
De fleste solbriller, er den klassiske solbrille med en linse, som er perfekt til sol. Oftest en kategori 3 eller 4
Én solskinslinse
Dette er den mest solgte solbrille og den som størstedelen har. Det er en model, som oftest kommer med en kategori 3 eller 4 linse, som sørger for at der kun kommer mellem 3-18 % sollys ind. Perfekt til strandture, bilkørsel, gåture i byen som sommeren etc.
Se eksempler på klassiske solbriller med en solskinslinse her
Fotokromiske linser skifter farve efter lyset. Derfor er de mørke når solen skinner og lyse når der ikke er noget lys fra solen
Fotokromiske linser
Farveskiftende glas/fotokromiske linse skifter farve/reagerer alt efter UV lys fra solen. Glasset bliver derfor mørkere, når det kommer i kontakt med lys og omvendt lysere når der ikke er noget sollys. De briller er smarte, da du altid vil få et det optimale udsyn/glas som er tonet efter forholdende.
Fotokromiske linser vil oftest være lyse som udgangspunkt, dog gør overfladebehandlingen at særlige molekyler skifter form, og skaber en reaktion der gør dem mørkere.
En fotokromiske linse fås i flere kategorier, eksempelvis kan du have en linse som hedder Kat 0-2 eller 2-4. Her vil den linse som skifter mellem 0-2 være oplagt til MTB eller cykling. Cykler du MTB inde i skoven, vil du have en gennemsigtig linse, så du ikke får vind, dyr eller grene i øjnene, men så snart du kommer ud på et åbent stykke, hvor solen skinner, så ønsker du en linse der er mørk, så du ikke skal knibe øjnene sammen pga. det skarpe lys.
Her ses eksempler på hvordan linsen om skiften mellem morgen, middag og aften. Hvor den om morgenen er lidt mørk, pga. morgensol, om dagen når solen er skarpest bliver den helt mørk og om aftenen når lyset forsvinder bliver den klar
Du skal dog være opmærksom på, at det tager lidt tid fra at linse går fra 0 til 2. Du vil hurtigt kunne se en forskel, men kommer du cyklende inde fra skoven og ud i det åbne, hvor solen skinner, så vil der går en ca. 40 sekunder – 1 minut, før at glasset bliver mørkere.
Kategori 0-2 er også perfekt til bilkørsel. Da du ønsker et klart udsyn, hvis det er overskyet, men en mørk brille, hvis solen skinner.
Kategori 2-4 er god til sommerferien, eller til sport. Ligger du på stranden med høj sol, ønsker du en brille i kategori 4, men bevæger du dig op i byen eller op på en overdækket terrasse, så kan det være dejligt med en brille som bliver lidt lysere. Til sport som eksempelvis skiløb er kategori 2-4 også perfekt, da du skal have en helt mørk brille når solen skinner, men har brug for mere sigt, hvis det bliver overskyet.
Se alle solbriller med fotokromiske linser her
På solbriller med udskiftelige linser får man oftest 1 solskinslinse, en til overskyet og en gennemsigtig/klar til aften
Udskiftelige linser
På de fleste modeller med flere linser/udskiftelige linser, får du 3 typer. Normalt vil du få en klar linse (kat 0), en linse til overskyet vejr (kat 1) og en solskinslinse (kat 3). Disse er gode til eksempelvis sport. Skal man ud at cykle, og kan se på vejrudsigten at det solen skal skinne, så vil man vælge solskinslinsen. Siger vejrudsigten overskyet vejr, så vil man i stedet skifte til den Kategori 1 linsen.
Med den fotokromiske linse, så tilpasser glasset selv efter lyset, hvor du med udskiftelige linser, selv skal skifte til forholdende. Men så er du også sikret, at du har det optimale, som passer til situationen.
Se alle solbriller med udskiftelige linser her
Her ses en solbrille med læsefelt i bunden, hvilket er praktisk til at aflæse sit sportsur, GPS eller andet
Linser med styrke/læsefelt
Der findes solbriller med læsefelt. De er gode til eksempelvis golf, hvor du skal læse og skrive tal på score-kortet. De kan også være gode til at aflæse et sportsur, eller GPS på en cykel.
Der er ikke styrke i hele brillen, men kun i bunden, hvor der er et læsefelt.
Skal man aflæse GPS på sin cykelcomputer, så vil man tydeligere kunne se tal eller andet pga. læsefeltet
Teknologi:
Polariserede linser:
Kort fortalt så sørger polariserede linser for at fjerne genskær/genskin, som kommer fra diverse overflader som vand, sne, metal, vej, etc. Den primære forskel ses størst på vandoverflade, hvor refleksionerne reduceres, således at du får et mere klar og tydligt syn.
Polariserede linser er oftest lidt dyrere, men de giver en bedre beskyttelse og et bedre optisk syn, da du ikke bliver blændet af solen. Til sejlads eller skiløb er polariserede linser optimale, da du konstant kigger mod vand og sne, og har brug for at få et klart udsyn og dybde.
Her ses forskellen på genskin med og uden polariserede linser
Her ses solbriller uden polariserede linser til venstre og solbriller med til højre
Video: Sådan fungerer polariserede linser
Kontrastfremmende teknologier
I skiverdenen har alle store skibrille leverandører i dag deres egen kontrastfremmende teknologi. Hvorfor har de så det? Når man står på ski, er det vigtigt at du kan se alle detaljer i sneen. Da sneen er hvid, kan det hele godt ligne hinanden, men med kontrastfremmende linser, vil du kunne se konturer i sneen, små pukler, eller andre ujævnheder. Noget som er ligeså relevant ved cykling, hvor man ønsker at se ujævnheder i vejen, små bumps, etc.
Indenfor skiverdenen var Oakley de første, som kom med en kontrastfremmende teknologi der hedder Prizm. PRIZM™ er en ny linseteknologi baseret på årtiers farveforskning. Her får du en bedre lystransmission, som giver en god kontrastgengivelse. Når det er overskyet/snevejr vil du opleve, at det bliver meget nemmere at se konturer og kontraster i sneen. Der er især på dage med dårlig sigtbarhed, at det gør en stor forskel. Se eksempelvis forskellen på billedet nedenfor.
Linserne absorberer og fraskiller/fjerner forskellige lysbølger. Som beskrevet ved VLT i toppen af artiklen, så gør normale skibriller det, er at de lukker en vis procent lys ind (VLT), alt efter om det er til overskyet eller sol Dog skærmer de lige meget af for alle farver af lysbølger og varierer ikke efter de forskelige farver. Men inden for skiløbet, der er det altså videnskabeligt bevist, at øjet er mest følsomt overfor blå og orange. Derfor har Oakley med PRIZM linserne gjort, at de IKKE lukker lige meget ind af alle farver, men kun af dem du skal se, dem du har behov for at se. Her handler det ikke om hvor meget eller hvor lidt lys (VLT) som linsen lukker ind, men i stedet hvilke lysbølger som lukkes ind. Prizm linserne vil fjerne de ligegyldige og unødvendige lys/farver og kun vise de farver, som man ser på bjerget/pisten, hvilket giver nogle bedre kontraster og gør at eks. konturen i sneen virker kraftigere.
PRIZM linserne laves også til til MTB, Cykling, sejlads eller golf, hvor man har undersøgt hvilke farver af lys, man har brug for at se og hvilke man ikke har. Derfor vil en linse til MTB, golf og ski være forskellige da omgivelserne er vidt forskellige.
Kort fortalt viser linserne de kontraster du skal se, og fjerner de farver som bare forstyrrer dit syn. Dit øje kan slappe mere af og kan lettere fokusere på de ujævnheder, som man på ski vil opleve. En træstub, pukkel, eller andet vil derfor fremstå tydeligere.
De linser laves selvfølgelig til forskellige typer af vejr. Således at der eksempelvis findes en til høj solskin, som har en lav VLT og en til overskyet vejr med en høj VLT.
Læs komplette Guide om Oakley Prizm linserne her
I dag tilbyder stort set alle brilleproducenter deres egen form for Prizm. Derfor vil du på de fleste solbriller i dag, opleve at de er kontrastfremmende. Eksempelvis hedder det ved de andre brands, Demon Mullaher, Dragon Lumalens, Smith Chromapop, Spy+ Happy Lens og POC Clarity.
Materiale
Solbriller laves i forskellige materialer. Eksempelvis er de fleste af dem du ser på stativerne i supermarkederne lavet af plastik eller acetat. Det er generelt de billigste rammer, hvor kvaliteten også er derefter.
De fleste sportssolbriller laves i Polycarbonate, da det er et kraftigt og slidstærk materiale, som kan holde til at få nogle tæsk.
Modebriller er oftest lavet i metal eller titanium, da det gør dem lettere at justere efter ønsket pasform, samtidigt med at de er meget holdbare. Det kunne eksempelvis være et par Ray-Ban.
Nylon er super anvendeligt til sport, da det er fleksibelt, men stadigvæk kraftigt nok til at kunne klare, at du taber brillerne. På flere af italienske Demon’s topcykelsolbriller ser man tit en kombination af Nylon og Carbon, hvilket giver en let brille med god holdbarhed.
Her ses eksempelvis Demon's ultralette TR90 materiale som er en kombination af Nylon og Carbon, det giver en slidstærk brille, som stadigvæk er fleksible
Fit/Pasform
Solbriller kommer som udgangspunkt i 3 størrelser: Small, Medium og Large.
Fit: | Ansigtsstørrelse: |
Small | Småt |
Medium | Mellem/Normalt |
Large | Stort |
Den størrelse refererer til rammen på solbrillerne. Udover det, vil du på mange solbriller finde mål på: stel bredde, højde og længde på stængerne. Det kan på engelsk være beskrevet som: Frame Width, Height og Temple length.
Hvilken solbrille passer bedst til din ansigtsform?
Der er en grund til, at der altid er integreret et spejl i stativerne med solbriller i butikkerne.. For de fleste ønsker at se, hvordan vi ser ud med solbriller på, og om de passer til os. Derfor kan det være en fordel, at finde solbriller som passer til ens ansigtsform.
Denne type solbrille passer til din ansigtsform:
Rundt: | Her vil et par, som et par Oakley Forskans være oplagte. Tricket er nemlig et smalt stel med en firkantet form/skarpe kanter. Undgå runde store briller. |
Smalt : | Her er et par store og firkantede briller tricket eller en model som Tom Cruise bruger i filmen Top Gun. Undgå for små briller. |
Kvadratisk: | Er din ansigtsform kvadratisk, så ønsker du at blødgøre ”kanterne” i ansigtet, det kan gøre med solbriller som har lidt mere runde former. Det kan eksempelvis være solbriller, hvor den øverste del af brillen former et form for V, kombineret med lidt runde glas. Vælger du et par helt firkantede briller, vil skabe mere fokus på dit ansigts kantede træk, forsøg derfor at undgå dette. |
Ovalt: | Rigtig mange har ovale ansigter, hvor de fleste solbriller passer. Her er der ikke nogle modeller, som du skal undgå men gå gerne efter en lidt firkantet model, for at skabe lidt kant i ansigtet. |
OBS: Disse tips er bare vejledende, oftest er det lettest selv at vurdere, hvordan solbrillerne sidder, når man har dem på og ser sig selv i spejlet. Og husk, at det vigtigste er, hvordan du føler de sidder og om de dækker dit behov. Så kan udseendet komme i tredje række.
Justeringsmuligheder
Det er vigtigt at en solbrille sidder som den skal, og ikke glider ned af næsen. Derfor kan du på flere modeller se egenskaber, som hjælper til en øget pasform. Det kan eksempelvis være en justerbar næseklemme eller justerbare brillestænger. De hjælper til en øget komfort. Samtidigt har flere solbriller gummi på brillestængerne, således at de sidder bedre fast på ørerne.
Her benyttes en Demon Imperial sportssolbrille, hvor brillestængerne er forlænget, så de sidder som ønsket
Pris
Pris, kvalitet og sikkerhed hænger ikke altid sammen. En solbrille til 1.800 kr. behøver ikke give en bedre beskyttelse end en solbrille til 500 kr. Det handler om at finde en brille, hvor du får mest værdi for pengene.
Taler vi solbriller i + 1.500 kroners klassen, så er der flere parametre der skaber den høje pris. Det vil oftest være et populært brand, som gør at prisen kan blive lidt dyrere end et No-Nami mærke. Tager man et eksempel som Oakley, så bruger de masser af penge på at udvikle de bedst teknologier, hvilket også er med til at skrue prisen op. Udover det, så forventes det at være materialer af højeste kvalitet, som bare koster mere. Eksempelvis vil et par Nylon briller være dyrere end et par Acetat solbriller. Køber du et par Oakley briller til 1.800 kr., så er du garanteret en brille i topkvalitet. Men du skal gøre op med dig selv hvad dit behov er. Kigger man på 2 populære brands som Demon solbriller og Carin solbriller, så bruger de også materialer i topkvalitet, men de bruger næsten ingen kroner på markedsføring, hvilket gør at de kan holde en lav pris. Du kan derfor få en god solbrille til mellem 3-700 kr., og forvente en brille du kan have i mange år.
Alle briller i vores shop, beskytter dig mod UV lys, men køber du en billig solbrille i et supermarked, så vil den oftest være lavet af plastik og linsen være af dårlig kvalitet.
Det handler derfor alt sammen om behov. Cykler du en 2 gange om ugen, så vil en sportssolbrille fra Demon være alle pengene værd, hvor hvis du træner til en Iron Man, så ønsker du en model, hvor du ved at ALT er perfekt, og så det godt være værd, at betale 1.800 kr.
Der er intet som et par gode solbriller, oftest kan du godt finde et par til omkring 500 kr. i topkvalitet
Beskyt dine solbriller med et hardcase.
Vi håber at du kunne bruge vores guide til valg af solbriller. Ellers sidder flere af vores eksperter klar på telefon 87 300 634 eller mail shop@skisport.dk, hvis du skulle have nogle spørgsmål.
Se vore store udvalg i solbriller her