Den store snowboard-guide: Alt om boards, udstyr og destinationer
Vi har skrevet en stor guide, der kan hjælpe dig, som vil lære at stå på snowboard - eller dig, der mangler tips til at vælge udstyr eller destinationen til din næste rejse.
Hop til det afsnit, du gerne vil læse om:
- Introduktion til snowboards
- Snowboardtøj og -udstyr
- Tips og tricks til snowboarding
- De bedste snowboard-destinationer
Introduktion til snowboards
Er du ny til snowboard? Så finder du her en kort introduktion, der forklarer dig den basale viden om snowboards, der er nødvendig for, at du kommer godt i gang. Det gælder eksempelvis typer af snowboards, størrelsen på dit board samt nogle af de tekniske snowboardudtryk.
Der findes grundlæggende 3 typer af snowboards, der passer til hvert deres terræn.
#1 All mountain snowboards
Dette er det mest almindelige og alsidige snowboard. Hvis du er på udkig efter dit første snowboard, er det typen, du bør gå efter. Bindingerne sidder lidt længere bagud på boardet for at give et bedre balancepunkt.
Et all mountain snowboard er en god mellemting mellem de forskellige snowboardtyper, hvilket gør det til det oplagte valg, hvis du både vil have det sjovt på piste, funpark og offpiste. Det er vores anbefaling til nybegyndere.
#2 Powder/backcountry snowboards
Dette snowboard er lavet til offpiste og dyb puddersne. Det er oftest ikke et board til begyndere, da de fleste holder sig på pisten i starten.
Backcountry snowboards er kendetegnet ved at have en stor flade, der gør, at du får en god berøring med det dybe sne. Nogle sammenligner et backcountry snowboard med et surfbræt på grund af størrelsen og evnen til at 'flyde' på sneen.
#3 Twintip/freestyle snowboards
Et twintip snowboard er hovedsageligt lavet til personer, der elsker at lave tricks i parken. Det er kendetegnet ved, at forenden og bagenden er formet 100% ens, og bindingerne sidder centralt på boardet.
Årsagen til de ensformige ender er, at man kan køre begge veje og lande sine tricks ens uanset, hvilken vej man kører. Selvom dette snowboard er skabt til snowparken, er der stadig mange mennesker, der bruger det til pisteløb også.
Hvilken størrelse snowboard skal du vælge?
Når du skal købe et snowboard, er det naturligvis altafgørende, at du får den rigtige størrelse. Herunder kan du læse om, hvad størrelse snowboard, du skal købe:
Snowboard længde: Hvor langt skal et snowboard være?
Der er to parametre, der afgør, hvor langt dit snowboard skal være:- Din højde
- Dine præferencer for terræn
En god tommelfingerregel er, at dit snowboard skal have en højde, der svarer til mellem dine skuldre og midten af dit hoved.
Hvis du kører meget offpiste/backcountry, anbefaler vi et længere board - altså et snowboard der går dig til midten af ansigtet. Hvis du derimod foretrækker at køre i funparks, anbefaler vi et kortere board, der kun går dig til skulderne.
Hvis du er en helt normal snowboarder eller nybegynder, der kører på normale piste, anbefaler vi et snowboard, der højst går midt mellem de to yderpunkter.
Bonus-tip: Det anbefales, at et snowboard til børn ikke går højere end til hagen.
Snowboard bredde: Hvor bredt skal et snowboard være?
Der er (groft sagt) to forskellige bredder - wide og standard. Tommelfingerreglen er, at du bør vælge et bredt (wide) board, hvis du bruger størrelse 44 eller derover i sko. De fleste andre vil stå bedre på et board med standard bredde.Snowboardets design: Profil og retning
Hvis du ikke har det store kendskab til snowboards eller ski i forvejen, er det ikke sikkert, at du kender disse udtryk. Navnene er et udtryk for boardets form og design i bunden.
ProfiI: Camber, rocker og flat
Camber snowboards er designet således, at top og bund af boardet bliver presset ned i sneen. Denne profil har er særligt velegnet til snowparken, hvor det er en fordel, at du får et ekstra afsæt efter et sving.
Rocker snowboards er designet, så der er en bue opad - enten i begge ender eller kun i den ene. Denne profil er god til offpiste, fordi modstanden minimeres, hvilket er praktisk, når der er meget sne.
Flat snowboards er designet til at give maksimal kontakt med sneen. Som det antydes af navnet, er det boart meget fladt. Det betyder, at du får størst muligt kontaktflade med sneen. Dette giver en mere stabil oplevelse.
Retning: Directional, twin og directional twin
Directional snowboards er lavet til kun at køre i én retning. Denne type er primært bedst på pisten og offpisten, hvor du kun kører den ene vej. Enden af boardet er lidt stivere end resten på et directional snowboard. Det betyder, at du vil have en bedre stabilitet ved høj fart. Herudover er bindingerne typisk monteret længere tilbage.
Twin eller true twin snowboards er det modsatte af directional. Her er boardet helt symmetrisk med ens forende og bagende. Dette snowboard er designet til, at du kan køre i begge retninger, og bindingerne er placeret midt på boardet. Twin snowboards er optimale til brug i funparks, da man køre køre både regular og switch - og nemt kan lave tricks.
Directional twin snowboards er en kombi mellem de to ovenstående. Altså et alsidigt snowboard, som er stort set symmetrisk, men hvor bindingerne er monteret længere tilbage.
Flex: Hvor fleksibelt er boardet?
Flex er et udtryk for, hvor blødt eller stift et snowboard er. Blødhed eller stivhed i et snowboard kan variere meget, og de forskellige producenter bruger forskellige målangivelser.
Blød flex findes typisk på all-mountain og twintip snowboards. Et board med blød flex er som regel godt for begyndere og freestylere, da det giver en bedre kontrol og mulighed for at styre boardet ved lav fart. Boardet vil være nemmere at dreje, men også mere ustabilt ved høj fart.
Stiv flex findes oftest på snowboards til offpiste - altså backcountry eller freeride snowboards. Et board med stiv flex giver en mere kontrolleret følelse, godt greb med boardets kant og god kontrol over sving ved høj fart. Det kan dog være sværere at styre, hvis du kører med lav fart eller ikke vejer særligt meget.
Snowboardtøj og -udstyr
Du skal selvfølgelig bruge det rigtige tøj og udstyr, når du skal stå på snowboard. I dette afsnit giver vi dig en gennemgående guide til, hvilket tøj og udstyr du skal medbringe på din skiferie.
I stort omfang kan der bruges det samme uanset, om du skal stå på ski eller snowboard - men der er nogle få undtagelser, som vi nævner herunder. Her er en liste over snowboardtøj og -udstyr:
- Snowboardjakker
- Snowboardbukser
- Googles
- Undertøj
- Sokker/strømper
- Hjelm
- Handsker
- Snowboardtasker
- Snowboardstøvler- og bindinger
- Tilbehør
Snowboardjakker
Det er vigtigt, at have den rigtige snowboardjakke til ferien. Her findes mange specifikationer og egenskaber, som man skal kigge efter. Først og fremmest er det vigtigt, at der er en god åndbarhed og høj vandtæthed. Det sikrer, at du ikke bliver våd og har mulighed for at afdampe i løbet af dagen.
Vandtæthed og åndbarhed
Vandtæthed og åndbarhed måles i henholdsvis mm/m2 og g/m2. Disse tal bør ligge mellem 10.000 og 20.000 for almindelige jakker, og hvis du vil have den bedste kvalitet, skal du op i +20.000. Du skal som absolut minimum vælge en snowboardjakke på 8.000 i vandsøjletryk.
Andre features
Når du kigger på snowboard- eller skijakker, er det en god idé at se, om der er gode lommer og snefang. Både inderlommer og yderlommer kan være super praktiske til opbevaring af forskellige ting, som du medbringer på pisten.
Snefang er super dejligt at have for at undgå sne, der falder ned i bukserne eller op på ryggen. Uanset dit niveau på snowboard kommer du til at styrte en gang imellem, så snefang er et must have for at undgå at blive våd og kold i løbet af dagen.
Skijakke vs. snowboardjakke
Det store spørgsmål er, om du kan bruge en skijakke som snowboardjakke? Her er svaret både ja og nej. De helt traditionelle og mere tætsiddende skijakker anbefaler vi ikke, at du bruger til snowboard. Men mange af de traditionelle producenter af skijakker er begyndt at blive inspireret af de moderne snowboardjakker.
Det betyder, at de sælger en skijakke, der til forveksling minder om snowboardjakker. Disse kan du sagtens bruge til både skiløb og snowboard. De er kendetegnet ved at være lidt større og mere 'loose'.
Find din snowboardjakke her:
Snowboardbukser
Når du kigger på snowboardbukser, er det endnu en gang vigtigt, at du holder godt øje med vandtæthed og åndbarhed, så du er sikker på, at du forbliver tør og varm på en kold vinterdag.
Vandtæthed og åndbarhed
Ligesom med snowboardjakker måles dette i henholdsvis mm/m2 og g/m2, der gerne skal ligge et sted mellem 10.000 og 20.000. Jo højere tallet er, jo bedre er buksernes vandtæthed og åndbarhed.
Størrelse og features
Når man kigger på snowboardbukser, er det vigtigt, at man køber et par, der er store. Hellere et nummer for stort end for småt, da der skal være rigelig med plads til fri bevægelighed. Derudover er det vigtigt, at bukserne har nogle gode lommer, hvor du kan opbevare genstande, som du medbringer på pisten.
Det er også en rigtig god idé at kigge efter snowboardbukser, hvor der er snefang, vandtætte lynlåse og tapede syninger, der hjælper med at holde vand og kulde ude.
Skijakke vs. snowboardjakke
Spørgsmålet er igen, om man kan bruge et par skibukser, når man kører på snowboard? Ligesom med skijakken er svaret både ja og nej. Det er som sagt vigtigt, at dine bukser er store og giver god bevægelighed. Derfor er det vigtigt, at du finder nogle skibukser, der ikke er tight eller slim. Men der findes mange skibukser, der lever op til dette, og disse skibukser kan du sagtens bruge på snowboard.
Find din snowboardbukser her:
Snowboard goggles og briller
For mange snowboardere og skiløbere er et par fede goggles noget af det vigtigste udstyr - både fordi det fuldender ens outfit men i særlig også grad fordi, at ens goggles er afgørende for kvaliteten af ens skiløb.
Et par gode linser sikrer nemlig, at du kan se konturerne i det sneklædte landskab helt skarp, så du får de bedste forudsætninger for at køre efter forholdene. Det er derfor dumt, at spare penge på ens snowboard goggles, da der kan være stor forskel på, hvor skarpt du ser med brillerne.
Linsetype
Når du skal vælge snowboard goggles eller skibriller, er der nogle ting, som du skal være opmærksom på. Eksempelvis findes der forskellige linsetyper, som du skal bruge afhængigt af vejrforholdene. Der findes linser til solskin, snevejr og all-round linser.
Når du køber skibriller eller goggles, følger der nogle gange forskellige linser med, som du kan udskifte afhængigt af vejret. Men hvis du købet er par snowboard goggles, hvor der kun er en linse med, anbefaler vi, at du sikrer dig, at der er en all-round linse, der både kan bruges til sol, sne og overskyet vejr.
Vi kan eksempelvis anbefale et par Dragon goggles med Lumalens-linser, hvis du vil have god værdi for pengene.
Find dine goggles her:
Goggles til voksne (damer og herrer)
Undertøj til snowboard
Når du skal finde undertøj til snowboard, er der særligt én ting, der er vigtig - det skal holde dig varmt. Men hvordan opnår du så det?
Først og fremmst skal du finde undertøj til snowboard i et materiale, som er svedtransporterende, så det ikke bliver fugtigt, hvis du får det varmt. Herudover skal det være tykt nok til, at du også kan holde varmen på de helt kolde dage.
Vi anbefaler, at du vælger skiundertøj med merinould - så skal du nok holde varmen.
Find dit undertøj her:
Sokker og strømper til snowboard
Du bør lade tennissokkerne blive hjemme i skuffen og købe nogle skistrømper, når du skal stå på snowboard. De fleste helt almindelige sokker er dårlige til at aflede fugten - og derfor bliver fødderne fugtige og kolde (og så dufter de heller ikke særlig godt).
Hvis du finder et par tykke strømper til snowboard i høj kvalitet, vil du have langt lettere ved at holde fødderne varme - og så kan dagen på pisterne blive endnu længere.
Find dine sokker/strømper her:
Snowboardhjelm
Når du vælger din snowboardhjelm, er der to ting, der er særligt vigtige.
1) Størrelsen
2) Kvaliteten
Lad os starte med størrelsen. Vi anbefaler altid, at du bestiller to forskellige størrelser, hvis du er i tvivl om, hvilken størrelse du skal bruge. På den måde kan du prøve begge derhjemme og være helt sikker på, at din snowboardhjelm passer perfekt - så passer den nemlig bedre på dit hoved.
Du bør heller ikke gå på kompromis med kvaliteten på din snowboardhjelm. Sørg for at vælge en hjelm fra en anerkendt mærke, så du er sikker på, at den beskytter bedst muligt.
Herudover skal du huske på, at din snowboardhjelm skal skiftes ud, hvis du har haft en styrt, hvor hjelmen har fået et slag.
Find din hjelm her:
Hjelme til voksne (damer og herrer)
Handsker til snowboard
Hvis du vil have handsker til snowboard, som giver dig den allerbedste oplevelse, så skal de leve op til 4 kriterier:
- De skal være varme
- Du skal bevare et godt greb
- De skal sidde godt på hånden
- De skal være vandtætte
Hvis du lykkes med at finde et par snowboardhandsker, der lever op til de 4 krav, så er du nået rigtig langt.
Herudover kan du overveje, om du er til:
- 3-finger-handsker
- Almindelige handsker
- Luffer
Luffer giver den bedste varme, men det værste greb. Den almindelige snowboardhandsker giver det bedste greb, men den dårligste varme - og 3-finger-modellen er en mellemting mellem de to.
Find dine handsker her:
Snowboardtasker
Når du leder efter en snowboardtaske, skal du sørge for at finde en slidstærk model, som kan holde i mange år. Herudover skal du sørge for, at den har plads til både board og bindinger.
Ekstra fordele, som gør snowboardtasken smartere, kan være, at den har en bærestrop, og at den er lavet i vandtætte materialer.
Find din snowboardtaske her:
Snowboardstøvler- og bindinger
Er du begynder eller øvet? Og kører du freestyle eller freeride? Det er nogle af de spørgsmål, du kan stille dig selv, inden du køber snowboardstøvler.
Snowboardstøvler til begyndere
Hvis du ikke har særlig meget erfaring, kan du med fordel vælge et par snowboardstøvler, som er en smule blødere. Det vil give dig en højere komfort, og det vil tillade dig at lære den rette teknik fra starten af.
Det samme argument gælder for valget af bindinger. En blødere binding vil være lettere at arbejde med for nybegyndere.
Snowboardstøvler til øvede
Når du begynder at få styr på det basale, og du gerne vil øge farten eller variere, hvor du kører, kan du vælge en lidt stivere snowboardstøvle og -binding. Hvis du finder en god allround-støvle, kan du både køre i terrænnet med god fart og have det sjovt i snowparken.
Tilbehør til snowboard
Indtil nu har vi nævnt de mest basale beklædningsgenstande, som man skal have, når man står på snowboard. Men udover de åbenlyse ting, er der en lang række forskelligt udstyr og tilbehør, som kan være en rigtig god idé at have med på ferien.
Det handler først og fremmest om sikkerhedsudstyr - som vi på det kraftigste råder folk til at køre med! Dette indebærer eksempelvis rygskjold, og hvis du kører off-piste, bør du også have noget lavineudstyr.
Hvis du ejer dit eget snowboard, eller har planer om at købe et, er det også en rigtig god idé at have noget vedligeholdelsesudstyr, så du kan pleje dit snowboard og sikre, at det fungerer i mange år fremadrettet.
Sidst men ikke mindst kan det være dejligt med et par håndvarmere eller fodvarmere, der give give dig lidt varme på de helt kolde vinterdage. Du kan med fordel også købe en støvlevarmer, så du er sikker på, at dine støvler kan nå at blive tørre, inden du skal ud på snowboard igen den efterfølgende dag.
Find tilbehør til snowboard her:
Voks og diverse værktøj til vedligeholdelse
Håndvarmere, fodvarmere og støvlevarmere
Hvis du har nogen spørgsmål til snowboardudstyr, er du velkommen til at tage fat i vores kundeservice, der med glæde fortæller dig mere om, hvad du skal have med på din ferie. Kontakt dem på shop@skisport.dk eller på telefon 87 300 634.
Tips og tricks til snowboard
Når man prøver snowboarding for første gang, kan det virke både udfordrende og overvældende. Men med den rette teknik og nogle enkle tricks kan du hurtigt lære at mestre denne spændende sport.
Her er 6 tips og tricks, der kan hjælpe dig i gang:
- Korrekt udstyr: Det er vigtigt at have det rigtige udstyr, når du snowboarder. Hvis du først og fremmest finder et board, hvor længde og bredde passer til din kropsform, så er du godt på vej.
- Lær grundlæggende teknik: Før du begynder at prøve på alt for meget, skal du lære de grundlæggende teknikker som at svinge og bremse. Fokuser på at holde vægten over boardet, og brug kroppen til at svinge.
- Balance: At holde balancen er afgørende for at undgå fald. Fokuser på at holde kroppen i en stabil position, og brug fødderne til at justere balancen.
- Prøv nye tricks: Når du har mestret de grundlæggende teknikker, kan du begynde at prøve nye tricks som ollies, nollies og grabs. Husk at øve dig gradvist, og arbejde dig op til mere avancerede tricks.
- Søg hjælp: Hvis du har svært ved at mestre de basale teknikker, kan du søge hjælp fra en erfaren snowboarder eller tage en lektion hos en professionel instruktør.
- Vær sikker: Sørg altid for at bruge det rette sikkerhedsudstyr - hjelmen er et must. Herudover kan du overveje udstyr som rygskjold, crashpants og lignende.
Bedste snowboard-destinationer
Der er mange gode snowboard-områder i verden - både i nord og syd. Her har vi udvalgt 4 områder, som har specialiseret sig indenfor snowboarding.
#1 Livigno
I Livigno finder du hele 5 snowparks - nogle mere begyndervenlige end andre. Livigno forbedrer sig som snowboard-destination hvert eneste år, og det er også hjemstedet for flere professionelle konkurrencer hvert år. Én attraktiv detaljer er, at flere af deres funparks har sine egne lifter.
#2 Laax
Laax er kendt for flere ting - heriblandt at være et snowboardmekka. På grund af den høje beliggenhed er der gode chancer for puddersne til dem, der vil udfordre sig selv på offpisten. Herudover har de 4 snowparker inddelt efter niveau.
#3 Trysil
Vi skal selvfølgelig også have et område med i Norden - og her er Trysil det rigtige valg for mange, som drømmer om en udfordrende ferie med snowboarding. Her finder du snowparks med lette bump - og udfordrende hops og rails.