Montgenèvre - Mont...ge....hvad for noget....?

Montgenèvre - Mont...ge....hvad for noget....?

Brede pister og god mad

Montgenèvre er måske ikke dén skidestination, som de fleste entusiaster kommer til at knibe salte glædestårer over, når lokaliteten dukker op i en af de mange diskussioner om hvilken destination, der nu er den bedste. Diskussioner som enhver ski-nørd skal være beredt på at tage, når de første snefnug i sæsonen falder over alperne. Men dét faktum er og bør udelukkende være grundet uvidenhed. For Montgenèvre har overraskende meget at byde på. Det erfarede Skisport.dks udsendte medarbejder på et 5 dages visit i uge 1.



I det franske område omkring Briancon ligger der en række fantastiske, mindre skiområder, som i mange tilfælde værner om deres eksklusivitet og privatliv. Men i Montgenèvre har man åbnet dørene og gennem de sidste årtier forbundet en række områder, så der i dag er ikke mindre end 400 kilometer tilgængelige pister, der både giver mulighed for skiløb i Frankrig og Italien. Og med et udgangspunkt i over 1.800 meters højde er der også pæne garantier for snesikkerheden.

Byen Montgenèvre er en lille hyggelig fransk en af slagsen med kirken i centrum og lokale specialforretninger godt blandet med de sædvanlige servicebutikker, der skal holde skiløberne ekviperede og forsynede. Hvis du er mest til hovedet-under-armen afterski med alle dine venner og natlige besøg på talrige og varierede barer og klubber, så er Montgenèvre måske ikke det rette sted. Medmindre du tager alle vennerne med og hygger dig på de beværtninger, der trods alt er pæne mængder af. Skiløbet fejler i hvert fald ikke noget.


Hvorfor Montgenèvre?

Skisport.dks udsendte skiløber ankom sent onsdag aften til Montgenèvre efter at være fløjet til Milano. Turen til Montgenèvre tager afhængigt af vind og vejr 2-3 timer med bus. Vi lagde os forventningsfulde til køjs onsdag aften og vågnede til en dag, hvor det var svært at se ret meget, men det var heldigvis på grund af massive mængder snefald. Sneen faldt stort set konstant i 24 timer, hvilket gjorde, at der fredag morgen lå en halv meter nysne! Og da solen langsomt brød igennem skyerne op ad formiddagen, så det ud til at blive en af de skidage, hvor det hele falder i hak. Så fredag formiddag foregik for det meste på et perfekt lag af nysne med lyden af dynamitsprængninger mellem alpetoppene, mens de ”hårdest” sneramte områder blev sprængt fri for laviner og åbnet for de spændte skiløbere.





Montgenèvre er et fantastisk varieret område med mange muligheder for begynderen, rigtig mange muligheder for den øvede skiløber, men også med rigelige mængder udfordringer for den adrenalin-hungrende freerider. Og skulle man løbe tør for (off)pistemuligheder, er der en chance for at komme til Sestriere. Fredag til søndag oplevede vi sublimt vejr med masser af nysne og virkelig mange fantastisk fede pister. Både krævende pister i ’fransk stil’ og de brede, perfekt præparerede, italienske pister. Området hænger enormt godt sammen og tilbyder kilometerlange grønne skovpister, der på kort tid kan suppleres med krævende røde og sorte bjergpister. Mange begynder i 2700 meters højde. Der er vitterligt noget for alle, når vi taler skiløb.

Hygge og kulinariske oplevelser?

Skisport.dk var indlogeret på ”Chalet Plein Süd” i centrum af Montgenèvre. Det er et relativt lille Chalet, som ikke er prangende, men det er rigtig hyggeligt og har alle nødvendige faciliteter. Challetet tilbyder halvpension, og har du dén mulighed, handler det altså om at slå til! Hver morgen er der friskt, hjemmebagt brød, en stor morgenbuffet med alt hvad hjertet kan begære – inklusiv Nutella, som reklamerne har fortalt os, er godt for sportsudøvere(!). Og aftenmenuen var ikke mindre mindeværdig: rustik og ypperligt veltilberedt mad, man virkelig glædede sig til efter en lang dag på ski. Verdensklasse!



Hvis du er på udkig efter en hurtig eller lækker frokost, er der muligheder i terrænet, men faktisk befinder de bedste spisesteder sig i byens hovedgade, som heldigvis ligger lige overfor de fleste lifte op på bjerget. Prøv La Baïta som ligger på hovedgaden. De laver nogle fantastiske, varme sandwiches og en yderst velsmagende vin chaud! Men endnu bedre, hvis du er heldig at kunne få plads ved et af de 8 borde på Le Petit Creux, også på hovedgaden, får du virkelig lækre hjemmelavede burgere og sublime crepes. En advarsel skal dog bringes i den forbindelse: Le Petit Creux er yderst vanedannende, så sørg for at prøve andre muligheder af, inden du sætter dig til rette ved et bord her.

Er du til afterski på den klassiske facon, er kælderen under Chalet Boom både hyggelig og festlig, med synlige hvælvinger og levende lys. Og så er der varme og kolde drikke i adskillige afskygninger.

Hvorfor tage til Montgenèvre?

Der er rigtig mange gode grunde til at tage til Montgenèvre. For det første (og det vigtigste) er Montgenèvre et overraskende godt skiområde; varieret, stort, smukt og udfordrende for alle niveauer. Efter sigende skulle uge 1 være én af de mest travle uger overhovedet. Men vi oplevede ingen liftkøer af betydning, der var masser af plads på pisterne og god service alle vegne. Montgenèvre udbyder muligheden for at tage på kortere 5 dages ture, så hvis du prioriterer fantastisk skiløb og virkelig god mad, og har brug for et hurtigt ”get-away” fra det grå Danmark, så kan Montgenèvre varmt anbefales. Skisport.dks udsendte savner allerede sin faste plads foran pejsen i restauranten på Plein Süd.



Udgivet af: Jacob Bang

Fakta om Montgenèvre
Skiområdet: 1860-2450 m.o.h.
Byen: 1850 m.o.h.

76 pister i alt
10 stk.
19 stk.
34 stk.
13 stk.

Lifter: 39 stk. / 108.000 pers/time

Slæbelifter: 23
Stolelifter: 14
Kabinelifter: 2

Mere om skiferie i Montgenèvre

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen