Lofsdalen - både familiehygge og udfordringer til alle
I den autentiske midtsvenske idyl ligger Lofsdalen, som for mange danskere er et ukendt skiområde. Giver man alligevel Lofsdalen en chance, vil man blive overrasket over de mange skønne muligheder.
Lofsdalen ligger syd for de mere velkendte skiområder Åre og Vemdalen, og med udsigt til Idre Fjäll. Trods det kun tager ca. 5 timer fra Oslo, 3 timer fra Åre/Östersund og 1 time fra Vemdalen, så er denne naturskønne perle overset hos de fleste danskere.
Lofsdalen har kun 156 faste indbygger, men kan rumme op til 10.000 turister i de travleste perioder. Lofsdalen er i rivende udvikling og råder over Sveriges 9. største skiområde, som byder på udfordringer til både nybegyndere og garvede på pisten, samt til alle legeglade sjæle, som foretrækker park eller offpist.
Foto: Martin Olson
Lofsdalens børneområde med Hovärken i baggrunden, områdets højeste punkt
Fra ræs til eventyr på pisten
Lofsdalen er ideelt for hele familien, da alle kan være med og nyde skiferien sammen uden at gå på kompromis. Området er udviklet med fokus på, at alle niveauer skal kunne komme med op i højden. Der er altid en tilgængelig blå eller grøn pist for de mindre øvede, mens de mere erfarne kan smutte af en rød eller sort. Dette betyder, at man slipper for altid at køre på den samme slæbelift med børnene, men i stedet kan tage op i højden med en af de to 6-stolslifter, som gør det nemt og hurtigt at nå toppen af de lange nedfarter.
Pladschef Jonny Larsson beskriver det alsidige skiområde med plads til alle niveauer
Det højeste punkt i Lofsdalen er toppen af Hovärken på 1125 meter. Er du vant til alperne virker denne højde måske lettere beskeden, men du vil blive overrasket. Området har en faldhøjde på knap 500 meter og lange nedfarter på op til 3400 meter, som giver en fornemmelse af, at man kommer væsentligt højere op og skitiden bliver fuldt udnyttet. I alt er der hele 26.335 meter nedfart fordelt på 25 pister. Alle pister er desuden sydvendt og ligger dermed altid på solsiden, hvilket gør, at temperaturerne i området også typisk vil være en tand mildere end i nordvendte områder.
De lange nedfarter har ligeledes gjort det muligt, at gøre pisterne mere legende og skabe naturlige udfordringer for legebørn i alle aldre. Tager man eksempelvis en tur på ’Äventyret’, en 1900 meter lang blå pist, så finder man en naturligt funpark, som er udformet af naturlige elementer, hvor ruter og hop snor sig mellem træer langs den ellers præparere pist – en rute som er yderst populær hos alle niveauer. Er den naturlige park ikke nok til at stille lysten, så findes der i området yderligere to funparker, samt en skicrossbane.
Lofsdalen giver rig mulighed for udfordringer på ski i funparker og skicross
Vil man gerne kombinere spændingen med mere fart kan man passende tage en tur på den sorte ’Rännan’, som med et fald på 42 grader udgør Sveriges 3. stejleste pist. Er man mere til brede carving-sving, så er der første klasses forhold at finde på de røde boulevarder, som slænger sig ned på alle sider af Hovärken.
Langrend
Foretrækker du stilhed og natur, så er der også rig mulighed for at tage en tur på langrend. Lofsdalen byder på 122 km præpareret langrend fordelt på en række forskellige spor i alle længder fra under en kilometer op til 18 kilometer. Er dette ikke nok findes der ligeledes en række vandrespor, som ligeledes forberedes til langrend. Disse spor strækker sig op af fjeldet på begge sider af søen, og som det længste kan man tage på en 23 kilometer lang tur rundt om ’Sömlingshågna’, som er bjerget på sydsiden af søen. Vil man derimod introducere børnene til langrend findes der ’Sagospåret’; et eventyrs spor på 640 meter.
Langrend på fjeldet og i dalen i naturskønne omgivelser
Fjeldhygge og personlighed
I naturskønne omgivelser er man i Lofsdalen typisk indkvarteret på traditionel svensk vis i hyggelige hytter midt i den autentiske svenske fjeldidyl, men der findes ligeledes lejligheder, hoteller og vandrehjem. En stor fordel ved Lofsdalen er desuden, at størstedelen af alle indkvarteringer har ski-in og ski-out lige fra hoveddøren.
Fra første møde med Lofsdalen hersker der ingen tvivl om, at området fremstår langt mindre kommercielt, end andre velkendte områder i nærheden, og samtidig emmer det af personlighed. Lofsdalen er ejet af Ola Andersson, og personalet består primært af de faste indbyggere, hvor der er bred enighed om, at man skal værne om den hjemlige følelse, personlighed og ikke mindst fællesskab. Det kommer til udtryk, når man møder personalet, og det bliver klart, at de fleste ikke bare har ét job, men gerne giver en hånd med en række forskellige steder. En der har været fast inventar i Lofsdalen i mange år er Jonny Larsson. Jonny, som er pladschef og står for at lede og fordele arbejdet i området, fortæller, hvordan det er vigtigt at skabe en personlig relation både personalet og besøgende imellem. En måde hvorpå det bliver gjort er, at skilærerne er engageret for at lære alle børnenes navne, og det samme er personalet ved børnelifterne, så der skabes en tryghed og hjemlighed.
Tre ting man ikke må snyde sig selv for i Lofsdalen
Skybar blev for tre år siden bygget på ideen om en restaurant på toppen af Hovärken i 1125 meters højde. Ideen blev dog udviklet til at skulle være noget mere specielt end blot en restaurant. I dag, tre år efter, fortæller ejer og direktør for Lofsdalen, Ola Anderson, stolt om, hvordan Skybar udgør Europas højst beliggende whiskylager. I nederste etage, i det imponerende byggeri med 360 graders udsigt over dalen, opbevares intet mindre end 400 kar af 30 liter stykket. Alle kar indeholder Mackmyra whisky af forskellige varianter, som det er muligt at smage et bredt udvalg af i baren i øverste etage. Er whisky ikke spidskompetencen, så er det desuden også muligt at nyde en let frokost, en kop kaffe eller en af de lokale øl fra Orsholms Brygghus brygget i Lofsdalen, mens man nyder udsigten og lader op til endnu en tur ned af pisten.
Skybar i 1125 meters højde med 360 graders udsigt over Lofsdalen
Skal der ske noget ekstraordinært, også efter pisternes lukketid, så er et besøg hos Johan Karlsson, når der hver torsdag bliver holdt vildtaften på Våffelstugan, værd at overveje. Våffelstugan er beliggende på sydsiden af Lofssøen, og kan kun nås på langrendsski, snescooter eller ved hjælp af det terrængående køretøj ’bandvang’. Bookes spisning til vildtaften, til den nette pris af 345 svenske kroner pr. person, er sidst nævnte inkluderet – og det er en oplevelse for sig selv. ’Bandvang’ ligner mest af alt et gammelt militærkøretøj med indstigning bagfra. Turen går fra byen, over søen og op på modsatte side, en tur på godt 5 kilometer, inden den eneste hytte på fjeldet nås – Våffelstugan. Her venter en anderledes menu bestående af rensdyr, bjørn, elg og bæver. Menuen ledsages af en smuk udsigt mod Hövarken og Lofsdalen by, fascinerende vildthistorier og muligheden for at smage ’Bäverhojt’ – de lokale siger man skal have smagt det for at sige, at man har været i Lofsdalen. Vi lader det være op til den enkelte om en bæversnaps lyder fristende!
Våffelstugan ligger isoleret som eneste hytte på sydsiden af Lofssøen
En måde at nå Våffelstugan er med en bumletur med denne ’Bandvagn’
Våffelstugan kan desuden også anbefales i dagtimerne til en vaffel med traditionelt multebærsyltetøj – og hvorfor ikke tage turen derop på snescooter? Snescooter kan ofte være en dyr fornøjelse, men i Lofsdalen er det muligt at komme ud og opleve fjeldet på en helt ny måde til ganske overskuelige priser. Lofsdalen byder på 150 km præpareret scooterspor og giver mulighed for at tage på eventyr både på det åbne fjeld med udsigt over skisportsområdet, og mellem træer af snørklede stier gennem den uberørte natur.
Læs mere om mulighederne for snescooter i Lofsdalen her
Foto: Flemming Krogh