Skibums til skibums tips og tricks
Med 18 år på ski, over 220 dage på ski og snowboard i benene, og en sæson i 2012 i Les Arcs, Frankrig, er jeg nok det man kan kalde en ski freak.
Artiklen her er skrevet af Christian Sodemann. Christian er 22 år, bor i Aarhus, iværksætter som i dag driver www.evermart.dkJeg begyndte forberedelserne til min sæson et helt år inden jeg skulle af sted, og det ser jeg stadig som en af de vigtigste faktorer for at min sæson blev så fantastisk som den gjorde – alt spillede, og da jeg først kom ned til min destination var intet jeg skulle tænke på udover at nyde det og vente på at den næste store dyne af frisk pudder sne lagde sig over landskabet.
Her er mine 3 bedste fif, til dig der enten overvejer, eller er i gang med at forberede sig til en sæson ski:
1: Hvordan skal du bruge din sæson?
Inden du bestiller lejligheden, pakker bilen og kører mod alperne for at starte din sæson på ski eller snowboard, er det vigtigt at gøre det klart for dig selv inden du tager af sted, hvordan du ønsker at din sæson skal foregå. Der er typisk 3 forskellige typer af seasonaires: Skibums, guide el. Instruktør.Grunden til at det er vigtigt at finde ud af dette tidligt, er at det har afgørende betydning for din sæson. Hvor meget skal du sparer op? Hvilken område skal du bruge din sæson i? Er der nogle relevante uddannelser eller kurser du skal tage inden du kan tage af sted? Osv.
Du skal som skibums selv finde lejlighed, rejsekammerater, destination og evt. Deltidsjob i destinationen, hvilket naturligt kræver en del forberedelse. Derudover skal du også overveje hvor mange penge du bruger i løbet af en sæson, og sparer tilsvarende op inden du tager af sted.
På den anden side er der også en del forberedelse i forbindelse med at være guide eller instruktør. Som guide skal du finde et job hos et bureau, og som instruktør kræves der en uddannelse indenfor feltet som skal tages inden du kan tage på sæson.
Sæt dig ind i de forskellige muligheder, find den der passer dig bedst og begynd dine forberedelser. Så er fundamentet for din sæson på plads, og du kan koncentrere dig om at få alt til at falde på plads inden du tager af sted.
2: Find det perfekte område til dig.
Val Thorens, Tignes/Val d’isere, St. Anton, Ischgl, Canazei, Whistler osv. – du kender dem nok, det er fede områder, der hver især har noget forskelligt at byde på, men en ting er fælles for dem alle, de er utrolig populære områder at tage på sæson i.Da jeg skulle på sæson var der en 5-7 områder der gik igen når jeg søgte efter lejligheder og rejsekammerater. Alle gode områder, som jeg havde besøgt før og sagtens kunne se mig selv bruge en sæson på at udforske yderligere. Der var dog et stort problem: prisen.
Ski lejligheder og liftkort er ligesom alt andet i denne verden pris sat efter udbud og efterspørgsel, og da efterspørgslen i de mest populære naturligt er høj, betyder det at prisen for lejligheder i de fleste tilfælde også er tårnhøje.
Der er oceaner af ski områder på planeten der hver i sær har noget specielt at byde på, og hvis du sætter dig ned og undersøger mulighederne kan det være at du finder et område du slet ikke kendte, der viser sig at være lige dig.
Personligt sparede jeg 25.000.- på lejligheden alene, ved at tage til Les Arcs i Frankrig, i forhold til St. Anton der også var med i overvejelserne.
En anden ting der kan være vigtigt at have med i overvejelserne er hvorvidt området passer til dig i forhold til afterski, stemning og skiløb. Nogle elsker at bruge tid på nye tricks i parken, andre drømmer om at suse igennem store dyner af frisk powder mellem hvide træer, og til sidst er der mange der tager på sæson for festen, og stemnings skyld.
Er du til powder, offpist ski og mange kilometer pister? Så kunne Frankrig være en god mulighed, da områderne her generelt ligger højt i forhold til f.eks. i Østrig.
Elsker du afterski, fest og god stemning skal du nok til Østrig, der er afterskiiens mekka.
Det er altså en god idé at finde et område der passer til dine forventninger og ønsker, så du ikke bliver træt af din sæson efter en måned fordi bjerget eller byen ikke lever op til det du forventede.
Her vil jeg i øvrigt anbefale at bruge Skisport.dk til at tjekke de forskellige områder ud. Der er en genial database med alt hvad du behøver at vide om næsten samtlige ski områder: højdemeter, sne statistik, antal pister, afstand fra DK osv.
3: Find ligesindede til at dele oplevelsen med.
Ski er en lidt speciel sport, for selvom du som regel ikke snakker med andre mens du drøner ned af pisten eller mellem træerne, er det stadig utroligt socialt. At stå på ski er lidt som at gå i biografen, selvom oplevelsen i princippet er den samme, vil det være en smule tomt og kedeligt uden at have nogen at dele oplevelsen med. Derfor er det i mine øjne en vigtig faktor for en vellykket sæson at man deler den med andre man kan godt med, både på og udenfor pisten.Selvom man hurtigt lærer en masse at kende på destinationen, mener jeg alligevel at det er en god idé at se om man ikke kan finde minimum én anden at tage af sted med (især hvis man er skibums), så man ikke skal bruge den første del af sæsonen alene.
Personligt havde jeg en god kammerat der også ønskede at være skibums som jeg tog af sted med, men derudover fandt vi også 4 andre der ønskede at være skibumser på skisport.dk’s forum (der er en helt sektion for rejsekammerater til sæson – brug den).
Det var super fedt at vi var 6 personer af sted, da det betød at der var massere af muligheder for at være social, men også plads til at være alene.
En sæson er lang, og selvom skiløbet er kanon, giver det sociale en god synergi effekt der gør det til den fedeste oplevelse.
4: Tag af sted!
Overvejer du at tage på sæson? Se at komme af sted – det er den fedeste oplevelse, og du vil leve højt på den lang tid efter.Af Christian Sodemann
Er du taget af sted i tankerne? Så del artiklen her med dine venner og lok dem med på sæson...: