Fysioterapeuten har talt – Sådan undgår du skader på skituren
Fuld gas og aktivitet fra morgen til aften ender hvert år galt for 10.000 danskere, der er for dårligt forberedte til årets skitur.
Jo før du forbereder dig på skituren, jo bedre. For at få det bedste ud af ferien i sneen, er det vigtigt, at du er i god form, så kroppen kan holde belastningen.
Og det nytter ikke noget at træne intensivt en uge før ferien. Du skal i gang i god tid, så du ikke ender på den kedelige liste over danskere, der hvert år ender med en skiskade.
Halvt så mange uheld
Op imod halvdelen af alle uheld kan undgås, hvis du er i god fysisk form, mener fysioterapeut Mikael Germann Jørgensen fra FysioDanmark, der har speciale i ski.- "Det er vigtigt at forberede kroppen for at undgå overbelastning og alvorlige skader, især hvis du normalt ikke er aktiv. Vi ser ofte skader, som folk må leve med i mange år eller resten af deres liv"
Sådan fortæller Mikael Germann Jørgensen, der anbefaler, at træningen før årets skitur begynder minimum 6-8 uger før ferien.
En god forberedelse betyder, at musklerne bliver stærkere og mere smidige, at udholdenhed og reaktionsevne bliver forbedret, så du bliver en bedre skiløber, og risikoen for at falde bliver mindre.
Kraniebrud og brækket ryg
Hvert år tager omkring en halv million danskere på skiferie, og selv om mange kommer til skade, har bedre sikkerhedsudstyr betydet, at nogle af de farligste og værste skader er for nedadgående.- "Vi har de seneste år heldigvis oplevet en nedgang i de meget alvorlige skader som brækket ryg og kraniebrud, fordi folk er blevet gode til at bruge hjelm og rygskjold. Men der er desværre en del andre skader, der sætter en trist stopper for skiferien. Skader, der helt kunne have være undgået ved bedre forberedelse", mener Mark Bartram, der er nordisk chef for Marketing og Kommunikation ved Europæiske ERV.
Udover dem, der reelt kommer til skade, er der også mange, der får mindre gener eller småskader, som ikke optræder i statistikken, når muskler og led bliver overbelastet.
Det sker især på skidag nummer 2 og 3, hvor musklerne værker og kræver måske hviledage, hvor du enten må droppe skiene helt eller holde flere pauser på pisterne.
Hjælp til selvhjælp
Vi har samlet en del gode øvelser her så du kan komme i skiform inden skiferien.Fysioterapeut Mikael Germann Jørgensen fremhæver 5 fokusområder.
- Træn balancen
Balance - stå på et ben, fx når du børster tænder, snakker i mobil mv. Gør det evt på et vippebræt eller hop fra et ben til et andet. - Forbedr udholdenhed
Bliv mere udholdende og forbedr din reaktionsevne ved fx løb, cykling, især MTB, svømning og raske gåture. Pulsen skal op, så du bliver stakåndet. - Styrk de vigtige muskler
Styrketræning af især ben, ryg og mave, som du bruger mest på ski. Mave- og rygtræning og squats er vigtige. - Du bruger andet end benene ved skiløb
Overkroppen er også et vigtigt fokusområde. Lav fx push-ups og plankeøvelser og start med knæene i gulvet, hvis det er for svært at stå på tæerne. - Stræk, stræk og stræk
Stræk dig smidig, så dine led og muskler bedre modstår svære vrid, som ofte sker i løbet af skituren.
Hvad dækker din forsikring?
Selv de bedste skiløbere kan være uheldige og miste kontrollen eller fejlbedømme et sving.SOS International er dem, man skal ringe til, hvis uheldet er ude. De har tal på, hvor mange af os, det drejer sig om:
"Hvert år er der omkring 1500 nordiske skiturister, der kommer til skade på pisterne og må behandles akut"
Derfor er det en god idé at tjekke, om rejseforsikringen dækker skiskader, inden du tager afsted:
”Det blå sygesikringskort er sjældent til megen hjælp i skiområderne, fordi det som regel er private klinikker, der opererer dér. Så det er vigtigt at være dækket af sin rejseforsikring, hvis uheldet skulle være ude” påpeger skadedirektør i Alm. Brand, Brian Wahl Olsen.
- Bag facaden når uheldet er ude