Vi tester skiløbet for puls-junkier

Vi tester skiløbet for puls-junkier

Hvad er Randonneé skiløb

Marathon, triathlon, cykling, ultraløb, vasaløb etc. De individuelle sportsgrene, hvor høj puls og udholdenhed bliver sat på prøve, vinder frem. Vinterens svar på den slags træning er ubetinget randonee skiløb. Det har Skisport.dk´s udsendte sat sig for at afprøve i det østrigske område Serfaus-Fiss-Ladis. Naturligvis under kyndig vejledning.

Klokken 9.00 sharp åbner vi døren til skiskolen. Med et tandpastasmil af de store modtager Wilhelm os. Han spørger straks, om vi er klar til at komme på Randonee tur. Det er vi ikke helt. Først skal der skaffes skiudstyr og lavineudstyr til den af deltagerne, der ikke selv har medbragt det.


Udlejning af ski og skind 

Hvad kan i så drenge?

Inden afgang med liften kommer spørgsmålet: Hvad er jeres erfaring? Det er ret nemt at besvare: Vi har aldrig før gået opad med skind og randoneeski. Hvad angår offpiste skiløb, ja der prøver vi nok at overdrive evnerne lidt.

Vi havde på forhånd talt om, at vi ikke ville underdrive vores evner. Skilærere har det jo med at tænke, at danskere sikkert ikke kan stå på ski. Og da vi gerne vil have nogle udfordringer nedad, holder vi os ikke tilbage med lovprisninger om vores evner i dyb sne.

Det er bjergguidens sværeste opgave at læse gæsternes all-round evner. Nogle kan være i drøngod kondition, så opstigningen går lynhurtigt. Andre kan omvendt være i dårlig kondition, men have en god teknik i offpisten.

En uheldig kombination af deltagere er der ingen der ønsker, for så bliver det ikke den drømmetur, man håbede på.

Lavinefare og snetyper

Nå, men efter at have afstemt forventningerne tjekker Wilhelm den lokale vejrudsigt, heriblandt også . risikoen for laviner. Lavinefaren er heldigvis på det laveste trin 1. Selv i 2.500 meter, hvor vi skal op, er den ”kun” på trin 2. Wilhelm stikker hovedet ind i skiskolen og fortæller kollegerne på kontoret, hvor han går hen. Det er en fast og vigtig rutine, hvis man skal gøre sig håb om at blive fundet, hvis vejret pludselig bliver dårligt.


Det her venter os

Afsted med liften!

Det lyder måske lunderligt, men i stedet for at sætte skind på og gå opad med det samme, tager vi lifterne så langt som muligt ind i området - for at finde den bedste og mest uberørte sne.

Fire liftture senere står vi på toppen af Masnerkopf i 2.828 meters højde. Alle kigger nu på Wilhelm. Han er en erfaren herre sidst i 40´erne, men han har undervist siden han var 14 år. Udover at være bjergguide er han klatreguide i sommerhalvåret.


Wilhelm nyder solen i frokostpausen 

Ud i ødemarken

Vi kører 5-600 meter ned, hvorefter vi bliver guidet ud i off-pisten, og nu skal vi i gang med opstigningen.

Det er tid til at få skind under skiene. Skindene er hurtigt sat på, og bindingerne løsnes, så de nu er “fri” fra den bageste binding.

Det er en lidt speciel følelse at gå stejlt opad med parallelle ski. Man frygter, at skiene glider baglæns. Men med rolige skridt fremad virker skindene som modhagere på sneen, og det går let opad.

Vi taler undervejs om, hvorvidt vi skal slå en særlig hælplade til eller ej. Den får støvlen til at stoppe et stykke over skien, hvilket er mere behageligt, hvis der er meget stejlt opad. Ulempen er, at man ikke kan tage så store skridt. Derfor må man på turen afveje, hvad der passer bedst til én under de givne omstændigheder.


Skind monteres

De karakteristiske zig-zagspor opad tegner sig i sneen under os. Især på de stejle kurver er det ikke helt let, når der skal laves et “Spitzkehr-sving”. Her balancerer man på et ben, mens den ene ski drejes rundt. Wilhelm får svinget til at ligne en leg, men vi kommer stille og roligt efter det. “Mestrer I dette sving, bliver randonee som en leg for jer”, siger han muntert. Men han har også trænet i 30 år!

Vi når hurtigt toppen, hvor det er tid til at afmontere skind og klikke bindingerne tilbage i alpin indstilling med fastlåst hæl. Bjergsiden vender i nordlig retning, så trods halvanden uge uden snefald og temperaturer over frysepunktet mange steder i området, er der stadig frisk puddersne til os.

Vi kaster os ud i det og laver vores first tracks. Feedt.


Så er vi på toppen, udsigten nydes mens pulsen kommer ned igen


Nedad - uberørt jomfruelig sne, omend lidt skorper hist og her så skønt

Da vi er kørt et godt stykke ned, og vi har været omkuld i sneen et par gange, er det tid til en pause. Vi slår os ned på en bænk foran kvægdriverens sommerhytte og nyder de medbragte madpakker. Solen bager, og Wilhelm øser ud af gode historier om området og dets muligheder for at gå randonee.

”Vi kunne have gået på smuglerruten”, fortæller han blandt andet. Smuglerruten er en dagstur, hvor man fra Masnerkopf tager videre mod Samnaun i Schweiz. I gamle dage blev denne rute brugt til at smugle varer mellem Schweiz og Østrig. Turen er en klassiker. I Samnaun tager man en taxi hjem, så man er tilbage i Serfaus-Fiss-Ladis sidst på eftermiddagen.

Vi kan da godt nå lidt mere – ik´ drenge?

Vi skovler hurtigt de sidste stykker chokolade ind og skyller efter med vand... for JA, vi kan da sagtens nå en tur mere. Hurtigt er vi på toppen igen og får dagens bedste tur på uberørte nordvendte bjergsider. En perfekt herredag er overstået. Smilene er der fra starten, men de bliver kun bredere, som dagen skrider frem. Hjemme i lejligheden venter børn og hustruer på os.


Frokost hytte i sigte

Fakta

Det skal du bruge:

Tourski med skind til opstigningen. Tourski er lettere og bredere end traditionelle carvingski. Det gør dem mere egnet til at gå op i dyb sne op og køre i dyb sne ned. Bindingerne er markant anderledes end traditionelle alpine bindinger. Dels er de lettere, dels kan man ”frigøre” hælen og gå opad som med langrendski eller telemarkski.

Støvler. Støvlerne til skitouring/randonee er lettere og mere fleksible end almindelige alpinstøvler. Man kan godt bruge sine almindelige, men de vil typisk gøre turen noget hårdere for fødderne.

Udstyr i rygsækken: Skovl, sonde og lavinebipper, ekstra trøje, solbriller, tynde vanter, hue til brug under opstigningen. Kamera og god kondition tilrådes

Du kan leje alt udstyr til en randonee-tur i sportsforretninger på stedet. Priserne er lidt over det, du skal give for at leje normal skiudrustning.

Pris for turen:

Det koster 130 euro for en halv dag, prisen dækker op til tre personer. Er man mere end tre personer, koster hver efterfølgende person 25 euro. Det kan altså godt betale sig at være endnu flere.

I prisen er inkluderet lån af lavinepakke med sonde, skovl og bipper.

Pakken kan bestilles hos skiskolen i Serfaus-Fiss-LadisHer er ca. 10 af skiskolens 700 skilærere uddannet som bjergguider, som kan tage dig med på tur.

Udgivet af: Rasmus Skov

Rejsebureauer til Serfaus-Fiss-Ladis
Fakta om Serfaus-Fiss-Ladis
Skiområdet: 1200-2820 m.o.h.
Byen: 1427 m.o.h.

186 pister i alt
47 km blå
112 km rød
27 km sort

Lifter: 68 stk. / 92.260 pers/time

Slæbelifter: 10
Tog/baner: 1
Stolelifter: 16
Kabinelifter: 11

Mere om skiferie i Serfaus-Fiss-Ladis

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen