Med brede ski på besøg i Hochfügen
Skisport.dk var i december 2012 på et kort weekend-besøg i Hochfügen. Og selvom sneen ikke viste sig fra sin bedste side, gjorde destinationen i Zillertal alligevel indtryk på Skisport.dks udsendte.
Kortene på bjerget beskriver lavineudstyret og brugen af det, så man kan bevæge sig sikkert ud i offpisten.
Trods de mindre gode vejrudsiger, bliver vi alligevel nødt til at give Hochfügen nogle ord med på vejen. Rent undtagelsesvis vil vi ikke skrive ét ord om pisterne, afterskistederne, restauranterne og diskoterne, for vi kom der simpelthen ikke. Fokus denne gang er udelukkende off-pistemulighederne.
Hochfügen ligger ved indgangen til Zillertal i Østrig, hvor man også finder de mere kendte destinationer Mayrhofen, Zell am Ziller og Hintertux. Hochfügen hænger sammen med området Hochzillertal-Kaltenbach.
Efter de østrigske forhold ligger Hochfügen højt i 1500 meters højde, og skiløbet når op til 2501 meter over havet. Rent pistemæssigt er der knap 200 kilometer at brede sig på. Altsammen ganske fint og gemütlich i bedste østrigske stil. Alligevel er det ikke derfor, vi i løbet af kun en weekend blev lidt småforelskede i Hochfügen.
Gode forhold for freeride og backcountry
Det, som umiddelbart ramte vores hjerter, var Hochfügens fokus på moderne freeride. Her bliver der ikke set skævt til eller lavet forbud mod at bevæge sig udenfor pisterne. Snarere tværtimod. De har som erklæret målsætning et ønske om at blive et mekka for freeridere, og vi må sige, at de gør et godt job. Det hjælper også på det, at de er velsignet af et perfekt terræn til god off-piste.Meterhøj uberørt sne er svært at holde skiene fra.
Skisport.dks udsendte var i området i forbindelse med et sikkerhedskursus, og det fremgår af deres kursuskalender, at deres tilbud favner bredt. Lige fra helt korte freeride trial-sessions på alle lørdage gennem sæsonen - til deciderede ugekurser med pro Flo Orley fra Freeride World Touren, som de kalder "Camps for aspiring freeride professionals".
Vi er ret sikre på, at man kan finde et kursus, som matcher eget niveau og ambitioner. De favner bredt.
Der findes ikke mange destinationer, hvor man udover et almindeligt pistekort, også kan få udleveret et decideret "freeride map". Freeride kortet er et rigtigt topografisk kort i skala 1:25000.
Kortet indeholder alle væsentlige oplysninger om terrænet i forbindelse med planlægning (hvis man ellers gør i den slags) af freerideture i backcountry.
På kortet angives med farvekoder de områder, hvor freeridekørsel er muligt. De er inddelt i tre sværhedsgrader:
- Blå: Nemt og sikkert terræn
- Gult: Svært terræn
- Rødt: Yderst vanskeligt terræn.
Man vælger så område afhængigt af egne evner, sneforhold og den aktuelle lavinesituation.
På kortet er også angivet forslag til ruter, og steder, som kræver særlig opmærksomhed, er markeret. Alt i alt et enormt værdifuldt kort når man bevæger sig længere væk.
En anden ting, som også vidner om deres interesse for freeride i Hochfügen er, at der ved flere liftstationer er "freeride checkpoints". Her kan man kontrollere sin lavinebipper, og der er tavler, som kommer med de sidste formaninger, kort med hældningsgrader, vigtige telefonnumre og naturligvis info om den aktuelle lavinesituation.
Altsammen er gjort i en behagelig tone, som ikke har til formål at afskrække eller ligefrem fraråde til off-piste. De væsentlige budskaber er, at man skal tænke sig om, og så iøvrigt have det sjovt uden for pisterne.
I et med pudderet i offpisten – bogstaveligt talt.
Da vi spurgte vores guide, Robert Schellander, hvorfor selve terrænet i Hochfügen er så godt til off-piste, svarede han lidt uventet: "fordi her er så få lifte". Ikke forstået på den måde at her ikke er lifte nok. Men fordi der centralt i området er flere gryder/bowler, som ikke er plastret til med lifte og pister. Den erfarne freerider ved, at selv små hikes af op til en halv times varighed, holder de fleste skiløbere væk fra den uberørte sne. Med en beskeden indsats, vil man derfor næsten altid kunne finde usporet sne.
Den mere uøvede freerider, som ikke har lyst at hike, er dog ikke glemt. Der er også et særligt område forbeholdt begyndere ud i freeridens kunst. Med perfekt venlig hældning er dette område et oplagt sted at gøre sine første erfaringer med skiløb udenfor pisterne.
Freeride World Tour Qualifier
Også på arrangementssiden er Hochfügen med fremme, når det kommer til freeride. Hvert år i februar er Hochfügen vært for den såkaldte Big Mountain konkurrence. Det er et 4-stjernet kvalifikationsstævne til Freeride World Touren (verdensmesterskabet i freeride).Er man i Zillertal på en af de dage, hvor det finder sted, bør man overveje at tage forbi og kigge på skiløb af skyhøj klasse. Der bliver kørt stærkt og taget store drops ned over en stejl bjergside. I 2013 finder det sted lørdag den 9. februar. Kør forbi og tab kæben.
Gennem sæsonen er der også arrangementer, man som menig dansk freerider kan deltage i. Herunder åbne freeride-konkurrencer, junior-camps og en egentlig freeride-festival.
Når først du er ude over kanten, er der ingen vej tilbage. Og heldigvis for det.
Weekend-destination
Med kun 400 sengepladser oppe i selve Hochfügen vil der typisk i løbet af ugen være plads nok i terrænet. Dog skal man være forberedt på flere mennesker i weekenderne. Hochfügen er med sin tætte placering på og mulighed for offentlig transport fra både Insbruck (knap en times kørsel) og München (godt 1.5 times kørsel) en oplagt weekend-destination for mange dygtige skiløbere i nærområdet.Vi kan kun anbefale, at man aflægger Hochfügen et besøg - vi skal i al fald forbi næste gang, vi er i Zillertal.
Læs meget mere om Hochfügen på hochfuegenski.com.
Læs mere om offpiste med omtanke i artiklen Offpiste med omtanke - med skisport.dk på SAAC-kursus.