Det sker ikke for dig… At lavinen udløses

Det sker ikke for dig… At lavinen udløses

Den hvide død, lavinen der hærger ned over bjergsiden og tager alt med sig, træer, klippestykker og desværre også skiløbere – den rammer selvfølgelig ikke dig. Men her får du alligevel lidt nyttig

viden, hvis du kommer i nærheden af en lavine 

Beretningen herunder er en førstehåndsoplevelse, hvor jeg var vidne til en meget stor lavine i det svenske skiområde Rigsgrænsen. Den er ikke ment som en skræmmehistorie. Jeg elsker skiløbet på og udenfor pisten. Men jeg håber, at beretningen her vil få dig til at tænke dig om en ekstra gang, inden du tager ski eller snowboard med uden for pisten.

Sneen har væltet ned uafbrudt i halvandet døgn i det svenske skiområde Riksgränsen. Det er marts 2014. og Skisport.dk´s udsendte er taget til Haglöfs Arctic Challenge – en tredages event, der giver mulighed for at opleve den utrolige natur ved Rigsgrænsen og dyrke spændende aktiviteter.

En smuk start på en dag der fik en dramatisk afslutning

Vi har haft nogle fantastiske skidage. Vi løber på ski i en gruppe, der er guidet af Lotten Rapp, som er en af de allerbedste freerideløbere i verden. Hun viser os Rigsgrænsen og udfordrer vores freeride skiløb.

Vi havde det sjovt indtil dagens program tog en brat drejning

Efter et par timers løb sker det utænkelige.

Vi er på vej ned fra Riksgränsfjället, og pludseligt råber Lotten Rapp: ”Lavine”!! Hun sætter farten op, og vi kigger frem. Foran os går en lavine på en bjergside ned fra Nordalsfjäll. Lavinen er 6-800 meter bred, og højden er vel omkring 3-400 meter. Det hele er en stor snesky. Alting går ufatteligt stærkt. Det er skræmmende.

Vi når som de første ned til lavinen, får fundet lavinebippere, skovle og sonder frem i en fart. Vi ved med sikkerhed, at én person, der hedder Christoffer, er revet med af lavinen. Om der er flere, ved vi ikke. Vi ved bare, at fra nu af skal det gå stærkt med at lede.

Lavinen var enormt stor og meget dyb på de dybeste sted

Måske lå der nogen uden bipper

Med lavinesøgeren går det heldigvis lynhurtigt med at få fundet Christoffer i lavinen. Han lå begravet blot en meter under sneen. Det var heldigt sluppet, for lavinen var mange meter dyb på sit dybeste sted. Redningen tog 6-7 minutter, så var han ude. I mellemtiden var der kommet redningsmandskab til stedet med redningshelikopter.

Ingen vidste på dette tidspunkt, om der lå flere begravet i lavinen. Men eftersøgningen stod på i mange timer herefter. Ikke bare af de redningsfolk og hunde, der blev fløjet ind med 6 helikoptere. Mere end hundrede skiløbere hjalp med at gå lavinen igennem. Ingen vidste jo, om der lå mennesker begravet, der ikke havde en lavinesender på sig.

Heldigvis var ingen andre taget af lavinen. Og på den måde kan man sige at historien endte lykkeligt.

Lynhurtigt var der mange helikoptere og redningshold på stedet

Jagten på det ultimative løb, ekstremt eller livsfarligt

Det viste sig, at lavinen var udløst af Christoffer selv. Spørgsmålet, som alle stiller sig selv efter sådan en oplevelse, er naturligvis, om man ville have kørt der, hvis man kendte den overhængende lavinefare. Det ville ingen naturligvis. Men historien vidner om, at nogle skiløbere glemmer faren for laviner i jagten på det perfekte hang, og at være den, der pløjer de første spor. Grænsen mellem ekstremt sjovt og livsfarligt, ja den er svær at lave. Men som freerider – eller offpiste løber er er nødt til at forholde dig til, at laviner dræber omkring 50 mennesker hvert år alene i Europa.

Et kig henover lavinen som lå langs bjergsiden og er 7-800 meter lang

Sådan kan du gøre en forskel hvis du ser en lavine og skal hjælpe med at lede

Der er heldigvis de færreste, der oplever at skulle hjælpe med at søge efter begravede mennesker i en lavine. Ingen mennesker ønsker heller nogensinde at få brug for lavineudstyret, hjelmen og rejseforsikringen på skituren.

Men skulle ulykken være ude, kan du gøre en forskel ved at have lavineudstyr på dig. Og ved at kende dit udstyr, så du for eksempel ved, hvordan bipperen sættes på ”søg”. Nogle bippere slår automatisk tilbage på ”send” efter 15 eller 30 minutter. Vær opmærksom på det, så der ikke spildes kostbar tid, fordi du pludseligt sender i stedet for at søge. Det forstyrrer eftersøgningen voldsomt. I denne helt konkrete situation skete det flere gange. Det kostede dyrebar tid, det skabte frustration blandt de, der ledte efter overlevende i sneen. Og det kunne i princippet have kostet menneskeliv.

Så opsummeret:
  • Husk lavinebipper, skovl og sonde
  • Lær hvordan du bruger dit udstyr inden det (forhåbentligt ikke) bliver alvor
  • Test at alle har bipperen tændt/på send inden i begiver jer ud i off pisten
  • Løb ikke uden en lokalkendt guide der kender lavineforhold/risiko
  • Respekter afspærringer
I dag kører flere og flere skiløbere og snowboardere med lavineudstyr. Det er efterhånden dér, hvor det ikke er smart at køre uden udstyret i orden. Særlig dårlig stil er der naturligvis, hvis man vælger udelukkende at køre med en lavinesender men ikke har skovl og sonde med. Det betyder jo, at du frygteligt gerne vil findes. Men at du ikke bekymrer dig om at grave andre ud. Dem følges vi ikke med her på redaktionen.

God og sikker skitur til jer alle.

Udgivet af: Rasmus Skov

Fakta om Riksgränsen
Skiområdet: 522-909 m.o.h.
Byen: 522 m.o.h.

29 pister i alt
4 stk.
4 stk.
8 stk.
13 stk.

Lifter: 6 stk. / 7.400 pers/time

Slæbelifter: 3
Stolelifter: 2

Mere om skiferie i Riksgränsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen