Januar-udsalg: Over 100 skihjelme nedsat ⛷️
Kom hurtigere og grønnere på skiferie

Kom hurtigere og grønnere på skiferie

Går du med overvejelser om flere skiferier henover vinteren, så kan det være både en økonomisk, tidsmæssig og miljømæssig fordel at se mod vores sydlige nabo.

Skiferien er en ambivalent størrelse, hvor vi på den ene side er unægtelig afhængige af naturen og klimaet, mens vi på den anden side gerne trækker langt over på CO2 kontoen for at komme afsted tværs over Europa, hvis ikke endnu længere, for at få ski under fødderne.

Det er svært at argumentere for, at man kan få samme skiløb i Tyskland, som hvis man tager turen til alperne, for det er ikke det samme. Men hvis den værste skisult allerede er stillet på drømmedestinationen, så kan det være attraktivt at kigge på destinationer tættere på Danmark, hvis årets anden skiferie er på tegnebrættet. Der er nemlig både en masse transporttimer at spare for ikke at tale om, at skiferien bliver langt grønnere af, at bilen skal køre halvt så langt. 


Det er en økonomisk, tidsmæssig og miljømæssig fordel at køre til Tyskland og stå på ski

Tyskland byder op til ski kun få timer væk

Det betyder, at hvis du tager mod tyske skidestinationer fremfor at køre eller flyve helt til Østrig og Frankrig, så kan du både komme hurtigere på ski og spare på CO2 kontoen. Det betyder også, at de tyske skiområder er yderst oplagte til kortere ture eller en spontan ekstra skiferie.

De helt oplagte områder at se nærmere på i Tyskland er Harzen, Willingen og Winterberg, som alle ligger 4,5-5,5 timer fra den danske grænse. Selvom disse skiområder naturligt ligger en anelse lavere, end de klassiske destinationer i alperne, så skal man ikke undervurdere dem.

Sættes kursen mod Harzen kan i på blot 4,5 timer (fra grænsen) klikke i skiene uanset om i foretrækker langrend eller alpint skiløb. Området dækker over hele 200 kilometer langrend, men der samtidig er hele 37 alpine pister i alle fire sværhedsgrader.

Et stenkast længere sydpå ligger både Willingen og Winterberg, som med fordel kan kombineres med et Wintersport-Arena liftkort, hvis man ønsker sig flere pistekilometer. Willingen dækker alene over 17 pister fordelt på grøn, blå og rød og er derfor helt oplagt, hvis der er nybegyndere med på turen. I Winterberg findes yderligere 27 pister, hvor størstedelen er fordelt på rød og sort til de mere erfarne. Begge områder byder desuden på aftenskiløb for at maksimere skitiden. 

Tag elbilen til Tyskland

Hvis du gerne vil køre endnu grønnere til Tyskland, kan du tage elbilen. Når du krydser den danske grænse og rammer den tyske Autobahn, har du stadigvæk masser af muligheder for at lade op, når batteriet er ved at være tømt. Her er nogle af dine lade-muligheder, hvis du kører til Winterberg:

  • 80 minutter fra den danske grænse: Aalbek West (Ionity)
  • 70 minutter fra Aalbek West: Lüneburger Heide West (Ionity)
  • 55 minutter fra Lüneburger Heide West: Aral Tankstelle Hannover (Aral pulse)
  • 50 minutter fra Aral Tankstelle Hannover: Shell Bielefeld (EnBW)
  • Ankomst til Winterberg 115 kilometer efter Areal Tankstelle Hannover

Hvis du tager elbilen fra Danmark til Winterberg, kan du spare en CO2-udledning på over 200 kilo CO2.

Priserne for at lade elbilen i udlandet varierer en hel del og spænder cirka fra 3 til 7 kroner pr. kWh. Herudover anbefales det, at du medbringer et Type 2-kabel, som er det stik, der oftest findes i nyere elbiler. 

Winterberg er et børnevenligt skiområde som også er godt til en kort skiferie, eller hvis du skal pudse formen af

Så meget CO2 koster din skiferie

Vi har brugt Klimatsmartsemester.se til at udregne CO2 udledning

Alle beregninger nedenfor er taget med udgangspunkt i kørsel fra Aarhus. 

Vi ved alle godt, at det koster mere på CO2 kontoen at hoppe på et fly frem for at køre i tog eller bil, men hvor stor er forskellen egentlig? Vi har sammenlignet CO2 udledningen på en skiferie til Winterberg i Tyskland i forhold til en skiferie i Wagrain i Østrig eller til Val Thorens i Frankrig.

Det tager omkring 5 timer at køre til Winterberg – det er uagtet om det er bil, bus eller tog. Tager man bilen to personer, så udledes cirka 110 kg CO2 per person. Det kan skæres ned til 56 kg, hvis man tager toget eller bussen. Fylder man derimod en bil med fire personer, så skæres det helt ned til 55 kg CO2 per person.

På omkring samme tid kan man komme til Wagrain i Østrig eller Val Thorens i Frankrig, hvis man vælger at flyve. En sådan tur udleder henholdsvis 327 kg CO2 pr. person til Wagrain og 402 kg CO2 pr. person til Val Thorens. Det er altså næsten 8 gange mere, end hvis man tager og fylder bilen med 4 personer til Winterberg.

Vi mener dog ikke, at vi skal holde op med at rejse til Østrig og Frankrig på ski. Der kan dog være en fordel i at vurdere, om det virkelig er nemmere og bedre at flyve for at være der få timer før, fremfor at tage en bil, tog eller bus og gøre skiferien en smule grønnere.

Fyldes en bil med fire personer, så vil en tur til Wagrain koste 104 kg CO2 per person, mens den til Val Thorens vil ligger på 125 kg CO2 per person. Det betyder altså, at hvis man er villig til at bruge et par ekstra timer, så er der meget at tjene på CO2 kontoen.

Vælger man at køre 1 person til Wagrain eller Val Thorens, så udleder det mere CO2 at køre kontra at flyve. Det taler altså meget for, at man altid skal forsøge at fylde bilerne. Der findes masser af folk på Skiforums samt på Facebook, som er interesseret i samkørsel. En af vores udsendte lægger altid et opslag op på flere Facebook grupper, og han har endnu altid haft held med at finde minimum 1 person, som har brug for et lift. 

KG. CO2 pr. personWinterbergWagrainVal Thorens
Bil 4 personer55104125
Bil 2 personer110207251
Bil 1 personer219414501
FlyX327402


Er i flere der skal afsted på skiferie, så kan det godt svare sig at droppe flyveren

Vi skal passe på sneen

Vi lever i en klimatid, og vi har da også tidligere set nærmere på, hvilke konsekvenser Europas skisportsområder står over for i de kommende årtier. Selvom det er en omdiskuteret sag, så kan vi ikke komme udenom, at der falder mindre sne og skisæsonen bliver kortere år for år. 

En rapport fra 2019 viste, at skisæsonen i gennemsnit i dag starter to uger senere og slutter næsten en måned tidligere end den gjorde i 1970. Hvis denne udvikling fortsætter, så vil de europæiske skidestinationer miste op til 50 procent af snedækket midt på sæsonen, og forårsski vil være fortid allerede i 2050.

Samme rapport viser, at hvis det lykkedes at holde den globale opvarmning på under de anbefalede to grader, så vil snemængden ”kun” reduceres med på til 30 procent frem mod år 2100.

Uanset hvad ser fremtidens skidestinationer væsentlig anderledes ud, end vi kender dem i dag. Mange skiområder arbejder allerede på at blive grønnere i drift for at sikre fremtidens skiferier, men vi som turister er desværre også selv skyld i, at klimaet bliver varmere. Men hvis vi tænker os lidt om og bevidst tager grønnere valgt i forhold til skiferier, så kan vi håbe på, at skiferien bliver ved med at være en tradition i mange fremtidige generationer. 

Gør din skiferie grønnere

Vil du gerne gøre noget godt for klimaet, men nødigt undvære årets skiferie, så handler det bare om at tage nogle små valg, som kan gøre skiferien bare lidt grønnere. Vi har her samlet fire overskuelige tips til en grønnere skiferie.

1. Overvej kollektiv transport

Ligegyldigt om i skal langt eller kort, så er det værd at overveje, hvordan i mest hensigtsmæssigt – både for jer og klimaet – når frem til sneen. Tænk over om det er nødvendigt at flyve, eller om det ville være lige så fedt at tage toget på ski, hvis det handler om, at i ikke vil køre selv. En klassiker er også busrejsen på ski, hvor i kan slappe af, mens nogle andre sørger for at i kommer sikkert frem. Transporttiden er også en del af ferien, så hvorfor ikke bruge den på at slappe af, spille spil og hygge sig, mens landskabet flytter sig helt af sig selv udenfor vinduerne. 

2. Fyld bilen op

Er valget faldet på at køre selv på skiferie, så tænk over, om i eventuelt kunne have plads til en ekstra passager eller to. Brug eventuelt fora på Facebook eller tjenester som GoMore til at fylde bilen op. På den måde sparer i på CO2 kontoen ved ikke at køre med en halvtom bil, mens i får nye bekendtskaber og mulighed for at deles om benzin og rettet, så alle kommer mest muligt udhvilet frem. 

3. Kend din destination

Mange skidestinationer både nord og sydpå er de seneste år blevet langt mere klimabevidste end tidligere. Du kan overveje at vælge skidestination efter, om området kører på grøn energi, tager særligt hensyn til naturen eller noget helt tredje. På denne måde kan du selv få lidt bedre samvittighed, samtidig med at du støtter op om de grønne initiativer blandt skisportsområder. 

4. Vælg udstyr med omhu

Mange producenter har klimaet med i mente, når der produceres nyt skiudstyr. Så hvis du skal ud og investere i nyt, så kan det være en fordel at undersøge de forskellige mærker inden du investere. Det er en kendsgerning, at det kan betale sig at investere i kvalitet, så det holder i mange år, men det er også blevet muligt at vælge udstyr med lavere klimaaftryk som eksempelvis er lavet af genbrugsmaterialer. 

Bl.a. har disse brands fokus på miljøet i deres produktion. 

2117 of Sweden, Holmenkol, Dakine, Kama, Ortovox, Helly Hansen, Gogglesoc, Ulvang, POC og mange flere her.

Udgivet af: Sofie Ærthøj

Rejsebureauer til Winterberg
Fakta om Winterberg
50 pister i alt
23 km blå
23 km rød
4 km sort

Lifter: 24 stk.

Slæbelifter: 9
Stolelifter: 12

Mere om skiferie i Winterberg

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen