Black Week tyvstart - spar op til 25% 🔥
Klimaforandringer har konsekvenser for fremtidens skiferie

Klimaforandringer har konsekvenser for fremtidens skiferie

Der kommer mindre sne i Alperne, og det kan mærkes på skisportsområderne. Men mange områder er forberedte og kæmper for at bevare sneen.

Skisportsområderne i Europa lider under klimaforandringerne. År for år falder der mindre sne, og vintrene bliver kortere. Det bliver varmere, og snekanonerne skal køre i døgndrift for at sikre, at de europæiske pister forbliver hvide hele vinteren.

Konsekvensen kan blive, at skiferien bliver udfaset som en naturlig konsekvens af klimaforandringerne og de stigende temperaturer. Dette vil ikke blot være fatalt for Europas skientusiaster, men også for lokalsamfundene i bjergene, hvor vinterturismen er den primære indtjening. Klimaforandringer vil altså have direkte konsekvenser for befolkningen i alperne.

En rapport fra den internationale videnskabsjournal The Cryosphere, udarbejdet af Institut for Snow and Avalanche Research i Schweiz viser, at skisæsonen i Europa i gennemsnit starter 12 dage senere og slutter 25 dage tidligere, end den gjorde i år 1970. Klimaets forandringer de seneste knap 50 år har altså skabt tydelige konsekvenser for skisportsområderne.

Hvis udviklingen fortsætter, vil Europas skisportsområder, ifølge Institut for Snow and Avalanche Research, miste omkring 50 procent af snedækket midt på sæsonen, og 100 procent af snedækket vil være forsvundet til tidligt på foråret. Det vil være en realitet allerede i 2050.

Det betyder også, at snegrænsen rykkes højere op, og vil i forhold til i dag ligge 500-700 meter højere. Det er fatalt for mange europæiske skisportsområder, da kun områder over 2.500 meter vil være garanteret at få sne nok til skiløb.

Hvis det derimod lykkedes at holde den globale opvarmning på under to grader, vil snemængden ”kun” blive reduceres med op til 30 procent i år 2100. 


Skisportsområderne investerer hvert eneste år i bedre og mere moderne udstyr til at kunne producere sne


Skiområderne kan lave sne i plusgrader

I takt med at det bliver varmere, bliver skiområderne også bedre til at producere sne. Bl.a. kunne Geilo for noget tid siden melde at de kunne starte skisæsonen d. 19 september, da de havde gemt over 25.000 kubikmeter sne uden en specialdug af filt. Det sne kunne så bruges til at lave en 30 meter bred piste med en snedybde på 70-100 cm. Udover det har Geilo en snemaskine der kan producere sne i op til 25 grader, derved skaber man det nederste lag med kunstig sne og coater med ægte sne på toppen.


I Vallåsen i Sydsverige, gemmer man også på sneen, og her kan de også producere sne i plusgrader


Her ses noget af den sne, som blev gemt om sommeren i Geilo



Skisportsområderne er opmærksomme på klimaproblemet

Mange skisportsområder ser allerede begyndende konsekvenser og arbejder på alternative løsninger, så fremtidens skiferier kan sikres.

Nogle af de områder er franske Courchevel og Val d’Isere, hvor de allerede i dag er bevidste om nødvendigheden for en grøn omstilling.

Talsmand for Couchevel Romain Delasselle fortæller, at området allerede nu har anskaffet et mere effektivt og miljøvenligt alternativt til sneproduktion:

Med den nye generation af snekanoner er vi gået fra en produktion på 3.400 m3 til 6.000 m3 i timen og vi sparer ca. 20 procent vand og 25 procent energi i forhold til tidligere. I dag dækker de miljøvenlige snekanoner 80 procent af skiområdet.” (Romain Delasselle, Courchevel).


Liftsystemet i Courchevel er desuden blevet holdt i gang af grøn energi de seneste ti år.


Også i Val d’Isére har grøn energi været en prioritering længe. Området er det største i verden som har opnået certificeringen Green Globe International Standard for Sustainable Tourism for den miljøbevidste tilgang til skiindustrien. Val d’Isére har særligt fokus på genanvendelig energi, reducering af vandforbrug ved sneproduktion og respekt for naturen, hvor der eksempelvis ikke fældes træer, uden der plantes nye.

Men den grønne omstilling er ifølge Val d’Iséres talkvinde Lauranne Boccone en proces som øges hen af vejen. Et af de nyeste tiltag er det nye hotel Le Refuge de Solaise, hvor man vil udnytte pap og papiraffald som supplement til opvarmning af hotellet og undgå unødig transport op og ned ad bjerget ved bedre planlægning før sæsonstart, så kun friske varer skal transporteres op.

Det er blot to af mange skisportsområder i alperne, som allerede nu prøver at komme klimaudviklingen til livs. Man skal dog have i mente, at hvis udviklingen fortsætter og temperaturerne stiger yderligere, så kan enkelte grønne tiltag og alternativer til sneproduktion ikke redde fremtidens skiferier.

Dette understreger Christoph Marty, en af forskerne fra Institut for Snow and Avalanche Research som står bag rapporten. Til Skisport.dk siger han:

Jeg er ikke bevidst om, at nogen skiområder har grebet tilstrækkeligt til handling på baggrund af beviserne for klimaforandringerne. Det overrasker mig, for lederne for skiområderne har meget kortere tidshorisont end klimaforandringerne!”

Udgivet af: Sofie Ærthøj

Rejsebureauer til Courchevel
Fakta om Courchevel
Skiområdet: 1300-2700 m.o.h.
Byen: 1550 m.o.h.

600 pister i alt
200 km blå
250 km rød
150 km sort

Lifter: 195 stk. / 230.000 pers/time

Slæbelifter: 86
Tog/baner: 1
Stolelifter: 66
Kabinelifter: 37

Mere om skiferie i Courchevel

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen