Kite Ski - brug vinden som fremdrift
Brug en drage til at trække dig på ski og lav de vildeste hop
Kiteskiing er en forholdsvis ny vintersport. Du har muligvis set eller hørt om kitesurfing, altså hvor man surfer på vandet og bruger en drage (engelsk: kite) som fremdrift. Det er samme princip som benyttes ved kiteskiing: man står på ski og bruger en kite som fremdrift. Faktisk er det betydelig lettere at lære kiteskiing end kitesurfing.
Kiteskiing udøves bedst i fladt terræn, og kan derfor sagtens lade sig gøre i Danmark hvis der kommer et godt lag sne. Modsat hvad mange tror kan det godt lade sig gøre at krydsse op mod vinden, man er ikke kun begrænset til at køre med vinden, men kan bevæge sig i mange retninger. Begyndere kan opnå hastigheder på omkring 50-60 km/t og får man lidt mere rutine kan man komme op på omkring 100 km/t.
Det er også muligt at lave hop og tricks. Det er ikke nødvendigt at lave en rampe i sneen, et kraftigt afsæt er nok. Opdriften fra kiten gør at man sagtens kan komme op i 8 til 10 meters højde. Man kan nærmest blive hængende i luften hvilket giver god tid at lave tricks inden kiten sørger for en blød landing. Faktisk er det betydelig lettere at lære kiteskiing end kitesurfing. Vi testede om det nu også er sandt på et par dages kiteophold i norske Trysil.
Udstyret til kite skiing
Man skal bruge følgende udstyr for at dyrke kiteskiing:Første forudsætning er selvfølgelig en kite. Der findes to typer: de oppustelige, som er af samme type som bruges på vandet, eller en kite som minder mere om en paraglider. Størrelsen varierer mellem 2 og 20 kvm. Allerede fra vindhastigheder på omkring 2 sekundmeter er det muligt at stå på kiteski.
Til dragen hører også selve "styrepinden" kaldet en bommen, som man bruger til at kontrollere kiten. Kiten er forbundet med bommen med en række liner som typisk er omkrig 30 meter lange. Man styrer kiten ved at trække i hver side af bommen: trækker man i venstre side styrer kiten mod venstre, trækker man i højre side styrer kiten med højre.
Desuden kan man trække bommen lige frem eller tilbage. Ved at trække bommen til sig øger man dragens vinkel i forhold til vinden så trækkraften øges. Skulle man være så uheldig at styrte slipper man blot bommen og kiten flyver mod jorden. Kiten flyver ikke væk idet den stadig er fastgjort med en sikkerhedsline. Når først man har fået føling med kiten er den ganske let at styre.
For at man ikke skal blive træt i armene når man kiteskiier bruger man en trapez. Trapezen er en sele med en krog som man spænder rundt om livet. Når kiten er kommet i luften hægter man kiten fast krogen. Kraften fra kiten bliver overført til trapezen og man bruger kun få kræfter i armene til at styre kiten.
Ski: men kan sagtens bruge ganske almindelige ski. Det er en fordel hvis skiene ikke er alt for taljerede, ekstrem-carvere er altså ikke nogen fordel. Det skyldes at man bruger kroppen som modvægt til kitens træk ved at læne sig mod vinden og kante skiene. Hvis skiene er meget taljerede vil man have tendens til at køre i buer i stedet for ligeud.
Hvis man lave hop og tricks er twintip ski at foretrække.
Snowboard kan også sagtens bruges, selvom det er lettere at lære på ski.
Hjelm: Brug af hjelm anbefales når man kiteskier, da man er mere udsat for kræfter man ikke altid selv er herre over og nogle instruktører kræver at man bruger hjelm. Man kan risikere at der kommer et vindpust eller vindhul som gør at man mister balancen og styrter. Som begynder kan det også være vanskeligt både at holde øje med kiten og hvor man er på vej hen. Du kan bruge en helt almindelig skihjelm til kiteskiing.
Kurser i kiteskiing
Flere destinationer tilbyder kurser i kiteskiing. Kurserne består som regel af en teoretisk introduktion hvor kitens og udstyrets egenskaber gennemgås. Herefter skal man i gang med den praktiske del. I første omgang foregår det uden ski hvor man blot står stille og prøver at styre kiten. Eferfølgende prøver man på ski sammen med instrukøren som kommer med gode råd og til sidst kører man alene. Er man en rimelig rutineret skiløber kan man lære at stå på kiteski i løbet af et par dage. Har man den grundlæggende teknik på plads kan man begynde at øge hastigheden og begynde at lave hop og tricks.
Foto: Tom Rune Jarendsen, Trysil Kitesenter
Foto: Tom Rune Jarendsen, Trysil Kitesenter
Foto: Tor Backe, Trysil Kitesenter