Ischgl er i førertrøjen
Der er ingen over, ved siden af eller for den sags skyld lige under, hvis alt skal gå op i en højere enhed på skiferien. Ischgl er stedet for dig, der vil det hele.
Ischgl er et skisportssted som de fleste, der bare interesserer sig en lille smule for skisport, helt sikkert har hørt andre skiløbere tale godt om.
Og det med god grund, for selvom det kan lyde som noget af en floskel, så ér Ischgl bare gennemført fra A til Z.
Ischgl er en af de destinationer du som skiløber bare må opleve mindst én gang i dit liv.
Området byder på intet mindre end 238 pistekilometer, hvor hovedvægten er på røde og blå pister mens der også er en god sjat af de sorte pister til de skiløbere, der tænder på adrenalinsus og stejle udfordringer.
Men pas på: du vil helt sikkert tilbage til Ischgl igen når du først har været der én gang.
Hør Kim fortælle om skiferie i Ischgl her
Ischgl er virkelig i særklasse, og det endda til trods for, at Ischgl hverken er vært for VM-slutrunder, World Cup-turneringer eller andre arrangementer, hvor verdenseliten samles som så mange andre steder i Østrig.
Pisterne er velpræparerede fra slutningen af november til et godt stykke ind i april hvert eneste år. Og så er liftsystemet i en klasse for sig. Der er varme i de fleste af lifternes siddepuder, og flere af lifterne kører stærkere end lifterne på mange andre steder skisportsteder.
Varme i lifterne er rigtig behageligt og komfortabelt på en kold dag, hvor sneen vælter ned og suser om kinderne på dig, og at lifterne kører hurtigt op mod toppen gør, at vi kan komme hurtigere ud på pisterne.
Tidligere har Ischgl haft to klodser hængende om skistøvlen.
Den ene klods stod der ventetid på. Med hensyn til ventetiden, så er det ikke længere fair, at Ischgl har det ry. Jo, selvfølgelig er der ventetid ved gondolerne fra byen og op i terrænet, samt ved flere af hovedlifterne i den absolutte højsæson, men efter at der nu er kommet endnu en gondol fra Ischgl by og op til Pardatschgrat, som fragter 2.800 skiløbere i timen, har det hjulpet gevaldigt på spidsbelastningstidspunkterne om morgenen.
Den anden klods var prisen. Omkring “dyrt” så ja; Ischgl ligger i den dyre ende. Det er ikke ualmindeligt, at en stor fadøl, som mange steder blot er 0,4 ltr. koster 5 euro, så det skal du lige have med i dine overvejelser inden du booker en uge i Ischgl, da fadølsprisen er en meget god indikator for, hvordan det generelle prisniveau er. Til gengæld er et liftkort for voksne i højsæsonen ikke dyrere end mange andre steder.
Nu var vi lidt inde på priserne for fadøl i forrige afsnit. Det leder os naturligt hen i retning af afterski som Ischgl også er de sande mestre i at dyrke.
Det er svært at fremhæve et enkelt afterski-sted fremfor et andet, da både eksempelvis Nikis Stald, Trofana Alm og Schatzi Bar, hver har fede afterski-partys.
Men alligevel vil vi godt fremhæve Kuhstall midt i Ischgl by fordi det er et sted der har formået at bevare den autentiske stemning afterski i Østrig er blevet så kendt og populært for. Ischgl er desuden også kendt for en toldfri skirute, der fører til et område, der hedder Samnaun.
Her kan du handle toldfrit og dermed spare, hvad der svarer til cirka 25% på alt fra sko og tøj over ure til alkohol og parfume. Samnaun ligger i Schweiz og da det ikke er medlem af EU kan du altså risikere, at skulle vise dit pas ved grænseovergangen.
Turen på ski fra Ischgl til Samnaun kan i øvrigt klares på et par timer, hvis du bare er en nogenlunde skiløber. Et godt tip er derfor at tage af sted fra morgenen af og bruge en times tid på shopping inden frokost og så derefter suse hjemover om eftermiddagen.
Der er ingen svære pister på den officielle rute til Samnaun, men søger du udfordringer som offpiste-skiløber kan du også tage turen til Samnaun udenfor de officielle pister.
Et godt tip er i øvrigt at tage turen sammen med en lokalkendt guide som kan hyres gennem den lokale skiskole. Guiden kender området som sin egen baghave og skiløbet er bare mere frit og behageligt når du blot skal stå på ski og ikke samtidig prøve at finde vej i sneen.