Interview med Sidsel Rømer Molzen
Vi har mødt den dygtige og passionerede skiløber, Sidsel Rømer Molzen, som er kommet på det danske alpin-landshold. Læs interviewet her
En pige i fartdragt
For langt de fleste danskere er skiløb blot en årlig ferietur til enten Norge, Sverige eller sydpå til Alperne. Der findes dog også en voksende flok, som forfølger deres passion for ski og derfor nærmest tilrettelægger deres liv med det formål at få flest mulige skidage.
Vi har mødt Sidsel Rømer Molzen, som vi vel roligt kan sige er en passioneret og samtidig dygtig skiløber. Så dygtig at hun er kommet på det danske alpin-landshold.
Kan du fortælle lidt om dig selv; din alder, hvad du laver til daglig, etc.?
Mit navn er Sidsel Rømer Molzen, og jeg er 16 år gammel. Jeg har stået på ski så længe, jeg kan huske, og jeg har altid godt kunne lide, at der var fart over feltet. Det kommer nok af, at jeg, siden jeg var helt lille, bare har fået besked på at følge efter mine brødre, som heller ikke er helt bange for fart.
Jeg har altid været på ski flere uger om året, men de seneste år er det blevet til mere og mere, og mit år indebærer nu omkring de hundrede skidage. Da jeg var mindre, holdte jeg rigtig meget af bare at fræse rundt på pisterne og have det fedt, men de seneste år er jeg begyndt at dyrke skisport på et mere seriøst niveau som konkurrenceskiløber.
Når jeg ikke står på ski, går jeg på Oure Sportsefterskole, hvor jeg også dyrker meget andet sport, blandt andet Surfing og sejlads.
Du er på landsholdet - hvordan er du blevet så god på ski, hvornår var du på ski første gang, og hvor mange skiuger har du ca. haft pr. år siden?
Første gang jeg havde ski på, var jeg omkring to år gammel. Jeg har aldrig rigtig gået i skiskole, mine brødre lærte mig at stå på ski, og jeg har som sagt altid bare fået besked på, at skulle følge efter dem over det hele, så det var mest sådan jeg lærte at stå på ski.
Jeg har stået ca. tre uger per år siden jeg startede, og da jeg startede med at køre porte steg det så gradvist, således at jeg i sæsonen 12/13 nåede op 100 dage på ski.
Hvordan ser din sæson i år ud – hvor og i hvilke forbindelser kommer du på ski?
I år er et lidt anderledes år for mig, da jeg går på efterskole og har valgt at tage et lidt mindre intensivt år på ski, i forhold til tidligere år.
Indtil videre har jeg været en uge i Sölden og træne med skilærere der var under uddannelse, i Hintertux to uger med en racecamp ved navn Austria Racing camps, på Mölltahler Gletcher en uge med Ski Race Academy Gastein og tre uger i Bad Gastein med Ski Racesidsel5 Academy Gastein igen. Efter nytår skal jeg tre uger til Frankrig med Oure efterskole, hvor der vil blive instrueret af dygtige skilærere, der er under uddannelse.
Derudover er der også Alpin-DM i Funäsdalen i Sverige, hvor jeg regner med at skulle træne med u-16 landsholdet, nogle weekender med løb i Sverige og Østrig, og Påsken, hvor jeg skal til Bad Gastein og igen træne med Ski Race Academy Gastein. I sommersæsonen tager jeg nogle uger til Hintertux Gletcher med Austria Racing Camps og derefter nogle uger til Mölltahler Gletcher igen med Ski Race Academy Gastein.
Kan du fortælle lidt mere om de racecamps du er på?
Som du fornemmer, kommer vi en del i Bad Gastein (vores familie har en lejlighed hernede). Jeg har derfor en aftale med Roland Schafflinger, som kører en racecamp ved navn Ski Race Academy i Bad Hof Gastein, hvor jeg træner med ham så ofte som muligt, og hvor han så også tager mig med rundt til forskellige internationale konkurrencer.
Dette er en god mulighed for mig, og det giver mig gode muligheder for at træne, når det passer mig bedst, da det er en racecamp, som altid tilbyder træning. Her træner jeg med mest med eleverne fra det lokale skigymnasium og så nogle få fra andre lande, som har indgået den samme aftale som mig.
Træningen er super professionel og meget lærerig. Vi er opdelt i hold – jeg er på et hold med unge på min egen alder, en blanding af både lokale og løbere med samme aftale som mig. I år har jeg bl.a. trænet med atleter fra både England, Cypern, Sverige og Belgien. Jeg synes det er lærerigt og udviklende for mig at træne med så mange andre mennesker, der kommer fra andre lande, så det er jeg lykkelig over at have haft mulighed for. Det har givet mig masser af erfaring og gode kontakter.
Er det en racecamp man også kan melde sig til, hvis man blot er på skiferie i en uges tid? – altså som en slags avanceret skiskole, eller kræver det, at man er med på et helt sæsonforløb?
Man kan sagtens få lov at være med på træninger ligegyldigt niveau og alder, træninger er for alle. I den forstand er det en traditionel skiskole, man blot kontakter og "bestiller tid" ved.
Ønsker man som jeg at få hjælp til konkurrencedeltagelse igennem en hel sæson, kræver det nok en lidt speciel aftale – men de er klart til at snakke med.
Hvordan klarer du dig som dansker iblandt så mange gode skiløbere fra lande med bjerge og sne?
Jeg har nu deltaget i flere internationale konkurrencer, og jeg lærer mere og mere, men der skal stadig kæmpes for at komme på højde med de bedste. Som det ser ud nu, er mit mål ikke at ende i bunden, når jeg tager af sted til konkurrencer. Det er hårdt at være dansk i et alpeland.
Forventninger til DM? – Antager at du skal til DM, og hvilke forventninger har du dertil?
Mine forventninger til DM er at ligge i toppen af min aldersklasse og i top-10 sammenlagt for kvinder. Derudover at få en fed uge med masser af træning og se alle de danske træningskammerater igen, som jeg efterhånden ikke har set i et stykke tid.
Har du nogen mål og drømme du gerne vil opnå med dit skiløb?
Hvis man spørger mig lige nu, ville jeg hurtigt kunne svare, at mit mål er OL 2018. Men jeg vil selvfølgelig bare i det hele taget gøre mit bedste for at udvikle mit skiløb og hele tiden forsøge at blive bedre, og så se hvor langt det er muligt for mig som dansker at nå.
Din bedste skioplevelse – kan du fortælle lidt om den?
Min bedste skioplevelse er uden tvivl mit første Alpin-DM. Jeg havde aldrig kørt porte før, men jeg syntes bare, det lød sjovt. Jeg var nervøs som aldrig før ved den første konkurrencedag, og jeg stod på udstyr, som langt fra var beregnet til denne form for skisport. Alligevel som en kæmpe overraskelse kom jeg på podiet ved alle konkurrencerne.
Derudover fik jeg også nogle fantastiske venner, som jeg stadig holder ved og tager på ski med. Det var en fantastisk tur med godt vejr og en godt arrangeret konkurrenceuge. Det var her, jeg for alvor startede med at køre porte, og jeg vil ikke bytte denne uge ud for noget.
Fartdragt på pudderdage? Der går rygter om at du har fartdragt på, selv på pudderdage. Er det sandt? Jeg ved, at du har to ældre brødre som ynder at bevæge sig udenfor pisterne. Følger du aldrig med dem udenfor pisterne – og modsat; følger de aldrig med dig ind i portbanerne? Eller de tør måske ikke fordi de ved at du giver dem r*vfuld?
Jeg har kørt en smule pudder med mine brødre, men det bliver ikke til det store. Jeg gør dog mit bedste for at gøre mere ud af det, da jeg synes, at en god skiløber skal kunne lidt af det hele. Jeg vil dog sige, at når de endelig får mig lokket med ud i det, nyder jeg det i høj grad.
Min mindste storebror har jeg haft lokket med til Alpin-DM 2013, men min ældste bror nægter stadig. Jeg bevarer dog stadig troen på, at kvinder er det stærkeste køn, og regner stærkt med at få ham med næste gang.
Slutteligt: Hvad kører du på af udstyr, og har du i den forbindelse nogen sponsorerer du gerne vil takke? Antager, at din passion ikke er helt billig?
De sidste sæsoner har jeg kørt Atomic fra top til tå. Indtil videre må mine forældre nok tage den største del af takken. Vedrørende udstyr er Frank Kruse fra Steep & Deep en rigtig god rådgiver, og har hjulpet mig ved køb og tilpasning af størstedelen af mit udstyr.
Lidt video med Sidsel fra starten af december i Gastein:
Video 1
Video 2
Vi ønsker Sidsel alt muligt held og lykke fremover, samt nogen gode skærende sving.