Oplevelser for livet - den første skisæson
Blev du student i år, har du brug for en pause fra dagligdagens trummerum eller går bare du med en skjult drøm om at prøve din første sæson på ski, men er i tvivl om hvordan man lige gør.
Når man søger på diverse fora, tjekker opslag på Facebook eller spørger en bekendt er rådene mange og ligeså er mulighederne. Det kan være svært at gennemskue, hvordan tingene skal gribes an. Artiklen her vil forhåbentlig give lidt råd om mulighederne og hvad du skal være opmærksom på, i forbindelse med din første sæson.
Hvad er det første man skal overveje?
Til at starte med er det vigtigt at du gør op med sig selv, hvad du vil lave på sæson. Vil du undervise i den lokale skiskole - arbejde i en skibutik - drive et hotel sammen med andre - eller vil du leve livet som ’bums? Hvad er ambitionerne og målet med turen? Har du et budget og hvad koster lejlighed og sæsonkort?Ambitioner, mål og budget?
Inden man rejser ud for at opleve er det vigtigt at definere, hvorfor man rejser. Er målet at udvikle sig på ski, feste igennem en hel vinter, få et hav af nye bekendtskaber eller ønsker man noget helt fjerde. Dertil skal man danne sig et overblik over sit budget, og være klar over sine udgifter. Husleje, mad, drikke, liftkort, udstyr er blot nogle af de udgifter man har.Hvad gør jeg, hvis jeg vil undervise som skilærer?
For at undervise på ski skal du have bestået første niveau i en skilæreruddannelse. Mange lande har deres eget uddannelsessystem, og inden for systemet kan man nå forskellige niveauer, der øger dine kvalifikationer. Folk der tager på deres første sæson drager oftest mod Norge eller Østrig. Derfor vil det også være oplagt at se nærmere på landenes respektive uddannelsessystemer:Den Danske Skiskole nævnes i den forbindelse, da niveau 1, BSI 1, kan anvendes de fleste steder i Østrig samt Norge.
Hvordan finder jeg et job?
Hvis man beslutter sig for at klare det hele selv, skal man også selv finde jobbet. Der er efterhånden mange skiskoler der ligger jobopslag op på diverse foras på Facebook. En anden mulighed er at anvende Google og eksempelvis skrive ”Skischool job, Wagrain”, hvis det er Wagrain man vil til.Hvad gør jeg med et sted at bo?
Skiskolerne er generelt gode til at hjælpe med logi. Huslejen varierer fra sted til sted, men trækkes ofte over lønnen, og er derfor ikke en udgift man tænker nærmere over. Hvis skiskolen ikke er behjælpelig med logi skal man ud og finde det. Mere om det senere.Hvordan er lønnen?
Lønnen afhænger af, hvor man arbejder. Arbejder man i Østrig ligger en Østrigsk niveau 1, antwärter, i omegnen af 1000 € om måneden. Arbejder man derimod i Norge kan lønnen være i omegnen af 15000 NOK, dog er leveomkostningerne højere.Er der forskel på landene?
Hvert sit land, hver sin charme! Forskellen på landene er stor. Centrum for det hele er glæden ved skiløb. Den store forskel findes i landets kultur og traditioner. Områderne i Østrig er større end i Norge, og der vil derfor være flere mennesker. Østrig er kendt for sine fantastiske afterski-steder, store fadøl og Schlagerhits fra diverse restauranter på bjerget og i byen. Alt det er med til at skabe den Østrigske atmosfære. Norge byder derimod på intim fjeldhytte, muligheder for langrend, hygge foran pejsen og ligger op til en mere rolig vinter. Dog kan man sagtens få en fest i Norge! Det er derfor vigtigt at beslutte sig for, hvad man søger ved det givne område og land man vil til.En mulighed for kombination
Mange højskoler udbyder efterhånden kombinationen af højskole og muligheden for at blive Skiinstruktør. Oure, Idrætshøjskolen Århus og Idrætshøjskolen Sønderborg er blot nogle af de højskoler, der udbyder denne kombination. På højskolerne kan man skabe bekendtskaber for livet, og samtidig have muligheden for at komme af sted på ski, med andre entusiaster.
Er du hooked på at blive skilærer vil artiklen: ”Sådan bliver du skilærer – Stor Guide!” være et must at læse.
Hvad hvis jeg ikke ønsker at være skiinstruktør, men gerne vil af sted
Så fortvivl ej! At være skiinstruktør er blot en af mange muligheder for en sæson. Mange rejsebureauer sender hver vinter tusindvis af gæster af sted til deres hoteller i Alperne, som har behov for guider, personale, chauffører, osv.Hvad kan et rejsebureau tilbyde dig
- Jonas, Guide hos Nortlander, Val Thorens -
Rejsebureauer som Sunweb, Nortlander, Thinggaard, Skitours, Sne & Snö og Danski søger hvert år kompetente folk til at dække stillinger som guide, hotelpersonale (HP’er), kok, chauffør osv. Ved at arbejde for et bureau sørges der for lejligheder, liftkort (varierer efter hvilket bureau man arbejder for), løn og ikke mindst kollegaer, der ønsker en fed sæson, præcis som dig! Her får man muligheden for at indgå i et team, hvor man sammen skal løfte opgaven at drive et hotel, samt yde en fantastisk service til gæsterne.
Vil du være guide, så læs den store "Sådan bliver du skiguide" artikel her.
Har man noget fritid, når man arbejder for et rejsebureau?
Svaret er ja, selvfølgelig. At arbejde på hotellerne er ikke ensbetydende med, at du er bundet på hænder og fødder. Præcis som hvis du arbejder i Danmark, er der vagtplaner, der fortæller arbejdstider og opgaver for den pågældende dag. At arbejde på et hotel er alsidigt, og ingen dage er de samme. Nogle gange arbejder man morgen, andre dage har man fri og en tredje dag kan du have en dobbeltvagt. Dermed er der rig mulighed for at lave andre og fede ting.Allerede nu boomer det med muligheder og jobopslag fra rejsebureauerne frem mod næste vinter, og hvorfor ikke gribe muligheden. Se alle jobs her.