Sådan vælger du det rigtige regntøj

Sådan vælger du det rigtige regntøj

Når man bor i et land, hvor det i gennemsnit regner 179 dage om året, så kan det godt svare sig at investere i regntøj. Men hvad skal man kigge efter?

Video: Guide til køb af regntøj:


Vi har gjort det let for dig og fundet alle de parametre du skal være opmærksom på, når du skal have nyt regntøj. Der er 7 ting man skal være klar over, inden man køber regntøj og alle tingene er listet herunder.

1. Behov

Hvor meget skal du bruge regnsættet? Tager du bilen til og fra arbejde hver dag, så har du måske ikke behov for et sæt i topkvalitet, bruger du derimod regntøjet dagligt, kan det godt svare sig, at investere nogle flere kroner. Forskellen på, om du skal købe et sæt til 400 eller 1400 kr. afhænger nemlig af hvad din situation er. Man skal stille krav til sit regntøj, men der er stor forskel i kvalitet, så spørg dig selv, hvad dit behov er og hvor ofte du bruger det.



2. Materiale

Materialet har stor betydning for hvor vandtæt og åndbart tøjet er. Der findes som udgangspunkt to typer af regnsæt. Dem som er lavet i polyester og dem hvor ydersiden er polyurethan, som er det man kalder PU også kaldet ”gummi-regntøj”. Når man finder en regnjakke eller et par regnbukser på nettet, vil man kunne se i vareteksten, hvilket materiale det er. Forskellen på de to er, at et polyester sæt er meget åndbart men mindre vandtæt, hvorimod et regnsæt med en PU (polyurethan) overflade er mere vandtæt men mindre åndbart.

Skal du bruge dit regnsæt til aktivt brug, som eksempelvis cykling til og fra arbejde, så anbefales et polyester sæt, da det er mere åndbart, skal du bruge en regnfrakke til gåture/festival/etc., så anbefales et sæt med en PU overflade.



3. Vandtæthed

Ikke alle regnsæt er lige vandtætte. Det afhænger af materialet og kvaliteten. Oftest er de meget vandtætte modeller ikke så åndbare og omvendt. Det skyldes, at det er svært at lave meget vandafvisende materialer, som samtidig er meget åndbare. Dog når der tales om vandtæthed, så bruges begrebet vandsøjletryk og hvad betyder det?

Hvad betyder et vandsøjletryk?

"Tallet beskriver mængden af vand i millimeter, som 1 kvadratcentimeter på regnjakken kan holde ude pr. time før vandet går igennem."

Det vil sige, jo højere vandsøjletryk desto mere vand kan regnjakken holde ude før du bliver våd! :)

Du vil derfor kunne se på modellerne i vareteksterne, hvor højt eller lavt vandsøjletrykket er, oftest ligger det omkring de 5.000 mm. Vi har dog lavet et lille skema, så du kan finde det vandsøjletryk du har brug for.

Skema over vandsøjletryk

  • 2.000 mm: ikke decideret vandtæt, med vandafvisende
  • 4.000 mm: til korte ture og lidt brug i let regn
  • 6.000 mm: til kraftig regn over en kort periode eller når det regner lidt i lang tid
  • 8.000-12.000 mm: Kraftig regn i få timer og lidt regn i meget lang tid
  • Over 12.000 mm: Til meget kraftig regn over lang tid.


Hvis vanddråberne ser ud som på billedet her, når det regner, så er dit regntøj vandtæt. Hvis dråberne i stedet flader ud og danner mørke pletter, så har dit sæt brug for imprægnering.


4. Åndbarhed

De fleste personer kigger kun på vandtætheden, når de køber regntøj, dog må man ikke glemme åndbarheden, hvis man normalt er bare lidt aktiv i sit regntøj. Du kender sikkert godt følelsen af, at blive klam og fugtig når du har en jakke på, eksempelvis hvis du er ude at cykle. Det skyldes at fugten ikke bliver ledt væk fra kroppen og derfor pludselig er man helst svedig.

For at undgå det, skal man vælge et materiale som er åndbart og kan lede den varme væk, som din krop producerer. Det kan gøres enten ved at jakken eksempelvis er lavet i åndbare materialer, som man kender det fra skijakker, eller ved at der er små ”lufthuller”/ventilationsåbninger, så den varme luft kan komme væk fra kroppen.

Til alle som skal bruge regntøj til at cykle på arbejde i, så anbefales det, at finde et sæt med en høj åndbarhed, da man ellers for helt drivhusligende tilstande på indersiden af sættet.

Du vil kunne se på modellerne i vareteksterne, hvor høj eller lav vandsøjletrykket er, oftest ligger det omkring de 4.000 mm. Vi har dog lavet et lille skema, så du kan finde den åndbarhed du har brug for.

Skema over åndbarhed

  • 1.000-3.000 g/m2/døgn: Små gåture, som hvis man er ude med hunden
  • 3.000 - 5.000 g/m2/døgn: Længere gå ture på 2-5 kilometer
  • 8.000 g/m2/døgn: Let løb eller 3-5 kilometers cykeltur.
  • 10.000 g/m2/døgn: Løb i normal tempo og længere cykelture.
  • Over 10.000 meget aktivt brug


Den høje åndbarhed, kan især anbefales, hvis man cykler mens det regner, da man ellers bliver klam og fugtig

5. Specifikationer og features

Alle modeller er forskellige og har derfor forskellige funktioner. Cykler man meget, er det en god ide at kigge efter, om der er reflekser på tøjet, samt lynlås i buksebenskanten, så man let kan tage regnbukserne udover skoene. Ellers kan det være småting som, elastik remme i livet på regnjakken, så det kan justeres, aftagelig hætte, inderlomme, etc.



6. Genimprægnering

Lige som alt andet tøj, som er vandafvisende, så bliver effekten mindre og mindre, nu mere man bruger det. Du vil derfor opleve, at regntøjet, efter noget tid, ikke vil virke lige så vandtæt som i starten. Det kan dog vedligeholdes, således at det får samme vandtæthed (med mindre det er meget slidt). Ved brug bliver tøjet både slidt og beskidt, du skal derfor vaske dit regnsæt for at fjerne snavs og skidt (se på indlægssedlen i regntøjet, hvordan det må vaskes) Vær OBS på ikke at bruge vaskepulver med opløsningsmidler, da det skader imprægneringen i åndbart regntøj. Efter det er blevet vasket og rengjort, kan man genimprægnere det, det kan gøres enten i vask eller med spray.

Vi anbefaler at du først vasker med Nikwax Tech Wash, som fjerner snavs. Herefter er regntøjet klar til imprægnering, hvilket godt kan gøres, når tøjet stadig er vådt. Her bruges Nikwax TX Direct Wash In eller Nikwax TX Direct Spray. Bagefter skal regntøjet bare lufttørre. Vask og imprægneringssættet fås også som sampak.  

Vi anbefaler at du vasker og genimprægnerer én gang om året, hvis du bruger dit tøj mindst 1 dag om ugen i snit.

Læs også vores Ultimative guide til vask og imprægnering



Regntøj får en meget længere holdbarhed, hvis man imprægnerer det mindst 1 gang om året

7. Størrelsen

Der findes 2 måder at finde den rigtige størrelse på.

  1. Brug størrelsesskemaet, som findes på hver enkelt produkt
  2. Bestil 2 størrelser og en returlabel, så beholder du det sæt som passer og sender det andet retur

Det var alt du har behov for at vide, inden køb af regntøj .

Se det store udvalg i regntøj til herrer

Se det store udvalg i regntøj til damer

Se det store udvalg i regntøj til børn

Udgivet af: Claus Loft Madsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen