Andorra: Glædeligt gensyn og oplevelser i særklasse
Læs mere om Andorra som tilbyder på godt skiløb og masser af spændende oplevelser.
Vi er taget tilbage til skiområdet Grandvalira i Andorra, for et land der byder på flere pistekilometer end asfalterede veje er lige noget for os her på Skisport.dk. Vi tager tilbage hertil, fordi vi har hørt, at Andorra har mere at byde på end skiløb.
Skiområdet byder på 210 km pister heraf 4 Worldcup pister, uanede muligheder for offpiste, masser af sne fra december til maj og ingen liftkøer.
Resten af denne beretning handler primært om alt det du kan opleve udover skiløbet - Er du mere interesseret i skiløbsdelen kan du her læse artiklen fra vores første besøg her
Noget for enhver gourmet elsker
Grandvalira kan nemlig tilbyde flere super lækre frokoststeder. Man skal bare lige kende dem. Vi afprøvede et par stykker. Ugens første gourmetstop var på Restaurant Llac de Pessons i Grau Roig området. Her er tricket at forsætte forbi den første store terrasse og gå ind i restauranten bagved. Her kan man bl.a. få kobe kød, både som lækker bøf og i en saftig burger.Ugens andet stop blev på den solbeskinnede terrasse ved 5 stjernede Grand Hotel Grau Roig. Her kan der, ud over lækker a la carte, bydes på et intet mindre end et imponerende vinkort, der går fra normal lækker vin til årgangsvine til en værdi på en mindre ny bil.
Ugens sidste gourmet frokost foregik på restaurant Sol I Neu, i Soldeu, som kan prale af en chefkok med en Michelin stjerne. Det var et besøg, vi havde set frem til hele ugen, og maden skuffede ikke. På trods af en lidt ærgerlig service, var det stadig en stor oplevelse.
Det er tilmed relativt billigt, at få stillet sin frokostsult med mad af høj klasse i Andorra. En frokost på Sol I Neu, bestående af hovedret, dessert og 2 glas vin løb op i 35,50 euro, svarende til 265 kr. Ikke just dyrt for en Michelin oplevelse.
Sneen uden for pisterne
Som sagt var vi kommet tilbage til Grandvalira for at se på, hvad de havde at byde på foruden skiløbet. Vi lagde hurtigt mærke til, at der lå mange snescooter-spor uden for pisterne. Så vi skulle selvfølgelig ud at prøve sådan en snescooter. Der var både mulighed for at vælge en lidt større scooter til to personer og en lidt mere fræk én-personers. Vi fik en guidet tur rundt i Grau Roig området. Et turistvenligt spor rundt igennem lidt skov, med små op- og nedkørsler, førend vi kom ud til et åbent areal, hvor det var tilladt at hive gashåndtaget i bund, hvis man turde.Det samme firma tilbyder også ture på hundeslæder, hvis man ikke er til alt for meget benzin og vind i håret. Ikke at hundene ikke kan løbe hurtigt, for det kan de! Det var i det hele taget en super hyggelig oplevelse, og vi fik set naturen på en helt anden måde, end vi gjorde på snescooteren, selvom det var i det samme område. Her er der ligeledes forskellige muligheder. Vi kørte to mand og en hundefører på én slæde med 12 hunde, men der er også mulighed for at få hver sin slæde, hvor man skal følge guiden og selv styre hundene. Hvilket er overraskende nemt!
En aften midt på ugen havde vi besluttet os for at prøve det såkaldte Iglu Hotel. Det er en kæmpe iglo, som ligger midt i skiområdet. I dagtimerne fungerer igloen som et pause sted med en lille bar. Men man kan booke sig ind for en nat og få en overnatning på ishotellet. Dette inkluderer, at man bliver hentet i Grau Roig af en pistemaskine, som transporterer dig op ad en stearinlys-oplyst piste - op til igloen.
Efter at vi havde fået uddelt værelser og valgt aftenens 3 retters menu, kom vi på en lille gåtur med snesko i det måneskins-oplyste snelandskab. I mellemtiden blev der lavet mad i køkkenet, så forretten stod klar, da vi kom tilbage til igloen.
I igloen er temperaturen konstant på lige under frysepunktet, så efter et par glas vin og 3 retter lækker mad, var kulden kommet snigende. For at få varmen igen hoppede vi i den ene af igloens to boblebade. Boblebadene er under åben himmel på grund af, at varmen fra badet skal kunne slippe ud, hvilket kun gør oplevelsen mere hyggelig med stearinlys, let boblende massage og udsigt til stjernehimlen.
Den følgende morgen var der fantastisk morgen buffet på det fem stjernede hotel i Grau Roig. En overnatning i igloen, inklusiv morgen- og aftensmad, koster €100 pr. person, hvilket er godt givet ud for en oplevelse for livet, synes vi.
Shopping i Pas de la Casa og Andorra La Vella
Hvis du en dag i løbet af ugen trænger til en hviledag, eller hvis du skulle blive ramt af dårligt vejr, på trods af Andorras imponerende statistik på 80% solskins dage, kan det anbefales at tage en dag i Andorra La Vella, Andorras hovedstad. Alt efter hvilken by, man bor i, er afstandene meget overskuelige i og med, at landet ikke er større end Bornholm, og det er til at komme til og fra med offentlige skibusser.Andorra La Vella har meget at byde på, på trods af sin lille størrelse og et indbyggertal på knap 25.000. Det hører selvfølgelig med til historien, at Andorra ikke er fuldgyldigt medlem af EU og er et toldfrit land. Derfor kan man med fordel indlægge lidt shopping i sit visit. Specielt sprut, tobak og parfume er billigt, men byen byder også på storcentre, ure-, smykke- og tøjbutikker. Ting virker generelt til at være lidt billigere i Andorra. Men lad dig ikke forblænde, ikke alt er billigere og elektronik kan i nogle tilfælde faktisk være dyrere. Så hav de danske priser in mente, hvis du er på udkig efter f.eks. kameraer, iPads eller lignende.
Et hyggeligt sted at indlægge sin frokost, hvis man er til tapas og god vin, kunne være Cal Marquet, som ligger på nederste etage i Illa storcentret. Her blev vi budt på lokale specialiteter i form af oste, pølser og andorransk hvidvin. Det hele serveret af den passionerede indehaver af butikken, der havde en lille fortælling om næsten alt, han serverede.
Hvis man efter et par hårde dage på pisterne virkelig trænger til restitution og forkælelse, kan Caldea hjælpe dig. Det er wellness/badeland, som ligger i den dyre ende af skalaen, men standarden er også derefter. De forskellige bassiner ligger i hvert deres niveau og er alle udstyret med knapper, som kan starte de utallige vanddyser og boblebade. Det samme gælder deres udendørs bassin, som man selvfølgelig kan svømme ud i, uden at stige ud af vandet. Her kan man blive ”boblet” godt igennem, alt imens man nyder udsigten over byen og bjergene. Foruden deres bassiner er der selvfølgelig også en række saunaer og dampbade samt et område, hvor man kan bestille massage.
Afterski vs. Natteliv
I løbet af den første dag på ski så vi flere skiløbere være iklædt grønne kostumer og hatte i anledning af St. Patricks Day. Forestillingen om en afterski med gang i, skød sig straks op i hovedet. Men da lifterne lukkede klokken fem, var festen ingen steder at spore. Årsagen er den, at vi boede i byen Pas de la Casa, hvor de britiske gæster primært hører til. De har ikke den store tradition for afterski. Til gengæld tager de revanche i løbet af aftenen og natten.Som mørket lagde sig tungere og tungere over den lille grænseby, kom der flere og flere folk i byen. I anledning af St. Patricks Day var alt der blev langet over disken grønt, lige fra øl til drinks og shots. Vi havde ikke siddet længe, før DJ’en præsenterede husets berømte drukleg. Det skulle vise sig, at vi havde sat os lige ved siden af 2 sæt snowboard bindinger monteret i loftet. Legen gik i al sin enkelthed ud på at suge en drink op igennem et sugerør, alt imens man var spændt fast med fødderne i loftet.
Er man mere til afterski end natteliv, er det byerne Soldeu og El Tarter, man skal befinde sig i, når lifterne lukker. I Soldeu, som også er den dyreste af byerne, var der overvægt af folk, som havde været hjemme i bad og skiftet til skjorten, inden man fik en enkelt øl eller to i baren. I El Tarter derimod er der skistøvle-dans på bordene, som vi bedst kender det fra Østrig. Derudover starter happy hour, lige som lifterne lukker, det vil sige at man kan få et glas øl for blot €1. I starten spillede DJ’en lidt stille og rocket musik, men som solen gik ned, happy hour sluttede, og folk begyndte at fryse lidt, blev musikken mere elektronisk, og folk begyndte for alvor at danse.
Før vi fik set os om, var vi med i en stor fællesdans rundt på den store terrasse, og folk begyndte at stille sig op på bordene i skistøvler.
Snowparks til alle niveauer
Og det er vitterligt til alle niveauer! I Grau Roig finder man en rigtig fin begynder park, der kan tilbyde en lille kickerlinje, som næsten alle tør køre ud over. Der er også nogle store brede boxe for dem, som vil give sig i kast med det. Når modet og evnerne er vokset lidt, kan man rykke 20 meter videre over i medium afdelingen, som byder på en vel shapet kickerlinje. Skal det være mere avanceret, kan man bevæge sig yderligere 30 meter over i den afskærmede sorte park. Her er 2 store kickers samt et mere udfordrende rail setup.Der er også en snowpark i El Tarter, og det er her du skal over, hvis du vil gå hele vejen. Her befinder sig en park af World Cup status og kickers med tables i +20 meters skalaen. Her bliver også årligt afholdt Total Fight, hvor flere af de store skiers, og særligt boardere stiller op. I El Tarter kan man også finde en Big Airbag, som er et hop med en kæmpe luftpude i landingen. Det giver rig mulighed for at give sig i kast med nye tricks, da det er mere eller mindre ligegyldigt, om man lander på benene eller ej.
Den tredje park, Sunset Park, er at finde i El Peretol. Den hænger ikke sammen med det øvrige område, og liften åbner også først kl. 17, når resten af området lukker. Hertil skal man tage bilen eller en bus, hvilket er lidt bøvlet, men du kan til gengæld prale af at have muligheden for at køre park fra 9 morgen til 22 aften. Der er en fed urban stemning omkring den lille træklift, og parken består primært af et imponerende rail setup med rig mulighed for at være kreativ og jibbe.
Forårs Freeride
Store sving - masser af plads
Rock i 2.500 meters højde
- Amisol
- Sunweb
Vil du læse reportagen fra vores tidligere besøg i Andorra, så kig på:
Er du taget af sted i tankerne? Så del artiklen nedenfor til højre med dine venner og lok dem med på skiferie i Andorra...