Forsikring 1: Tips ved skirejser
Hvad er dækket, når du er på skiferie?
Bemærk denne artikel er skrevet før 1/1 2008, hvor de nye regler for den offentlige sygeforsikring trådte i kraft. Hjemtransport fra alle andre lande en Norge og Sverige er ikke længere dækket af det gule sygesikringskort
Læs opdateret artikel her fra 2022.
Det gule sygesikringsbevis dækker ferierejser samt studierejser på op til en måned i Europa, med mindre man er tilmeldt en uddannnelsesinstitution i udlandet. Det dækker almindelig lægehjælp (altså ikke fysioterapi m.v.), hjemtransport, lægeordineret medicin og akut tandlægehjælp. Ved indlæggelse på sygehus dækkes der kun for ophold på almindelig sygehusklasse i det pågældende land. Sørg for selv at sikre dig, at du er på almindelig klasse, ellers kan udgiften nemt blive 5.000 kr. pr. dag, som ikke dækkes!
Alle sygdomme/skader skal anmeldes til Europæiske senest 6 måneder efter hjemkomst, også selv om du ikke har modtaget en regning ved behandlingen. Til anmeldelse af sygdom skal der bruges en særlig blanket, som fås hos Europæiske samt alle social- og sundhedsforvaltninger. Lægger man selv pengene ud under ferien, er det nødvendigt at have regninger fra læge og apotek med hjem for at få dækket udgifterne.
Rejsegods vil ofte være dækket af den private indboforsikring, men kontroller dette inden afrejsen.
Der er flere fordele ved at tegne en supplerende rejseforsikring. Man vil kunne få rejseledsagelse af medrejsende hvis man ikke kan fuldføre rejsen på ordinær vis. Bliver større dele af ferien ødelagt, kan man få en ny ferie. Man kan få penge retur for eventuelt ubenyttet lejet skiudstyr samt liftkort. Der er ofte inkluderet en retshjælpsforsikring. Møder du uforskyldt for sent frem til afrejse, dækker rejseforsikringen normalt udgifter til at indhente den fastlagte rute. Yderligere oplysninger om rejseforsikringer kan fås ved henvendelse til din rejsearrangør, eller direkte til forsikringsselskaberne.
Vil du læse mere om rejsesygesikringen findes en fuldstændig beskrivelse her
Forsikringsoplysningen har udsendt følgende pressemeddelse, som vi finder meget informativ.
Skiferie uden økonomiske mén
Glæden ved at tage på skiferie kan meget hurtigt blive ødelagt, hvis man kommer til skade. Med lidt omtanke kan riskoen for uheld mindskes og økonomisk tab undgås
Når skiferien lokker, regner kun få med at komme til skade under de fremmede himmelstrøg. Endnu færre tænker på forhånd på, om udgifter til medicin, lægebehandling, hospitalsophold og ekstraordinær hjemtransport nu også er dækket af det gule sygesikringskort.
Fakta er, at ca. en halv million danskere hvert år tager på skiferie. Ifølge Europæiske Rejseforsikring, som administrerer den offentlige sygesikring, kommer ca. 4.000 af dem til skade på vinterferien, heraf ca. 900 alvorligt. Fakta er også, at det gule sygesikringskort dækker på ferierejser i op til en måneds varighed. Det betyder, at kommet man til skade på vinterferien, så sikrer kortet, at man får refunderet sine udgifter til lægebehandling og lægeordineret hjemtransport. Så det er vigtigt at huske at få kortet med i feriebagagen.
Hvis man ønsker yderligere dækning, må man selv tegne en ekstra rejseforsikring i et forsikringsselskab.
- De få hundrede kroner, som en målrettet rejseforsikring til skiferien koster, kan være givet godt ud. Hvis uheldet er ude, og skituristen bliver ukampdygtig, kan man f.eks. få dækket udgifter til sygeledsagelse, liftkort, skiskole og leje af udstyr. I alvorligere tilfælde kan der også blive tale om at få betalt en ny rejse eller få erstatning for varige mén, siger konsulent Allan Bo Christensen, Forsikringsoplysningen.
Han fortæller, at de mange skiskader typisk er skader på led- og korsbånd samt brækkede arme og ben. Disse skader er dog "nemme" at undgå.
- Årsagen til de mange skader er ofte forkert indstillede skibindinger. Derfor skal man sørge for selv at teste sine bindinger og bl.a. sikre sig, at de ikke er for stramme, inden man kaster sig ned ad pisterne. For stramme bindinger betyder nemlig, at skiene ikke falder af ved styrt. Også hvis man lejer skiene, skal man huske at tjekke bindingerne, for vi hører ofte, at det er udlejer, som ikke har indstillet skibindingerne korrekt, siger Allan Bo Christensen.
Kombineres skiferien med arbejde, erhvervspraktik eller studier gælder det gule sygesikringskort i øvrigt ikke. I sådanne tilfælde skal der tegnes en særlig rejseforsikring.
På skiferie i egen bil
Vælger man selv at køre på skiferie, er det vigtigt at lade bilen checke, så den kan klare de krav, som vinterkørslen stiller. Man skal huske at medbringe den originale registreringsattest, og gerne det grønne kort, som er bevis på, at der er tegnet ansvarsforsikring, samt det røde SOS-kort, hvis der er kaskoforsikring på bilen. Det er en god idé at læse SOS-kortet, inden man kører, så man er helt klar over, hvordan man skal forholde sig, hvis der sker noget med bilen på ferieturen.
Man kan i øvrigt tegne en bil-ferie-forsikring, som bl.a. betaler en erstatningsbil, hvis ens egen bil bliver ødelagt eller stjålet lige inden ferierejsens start. Så er ferien reddet, og man undgår at måtte fortælle familien, at årets vinterferie er aflyst, allerede inden den kom i gang.
Kilde: Forsikringsoplysningen, tlf. 33 43 55 00