Familiestedet med plads til farmor-langrend og alpin-fræs
En ting er sikkert, skiferie med farmor er et hit når børnene er henholdsvis 17 måneder og 4 år. Tag med os på familietur til Gålå i Norge.
Efter mange overvejelser, faldt valget denne vinter på Gålå, som destination for årets skiferie. En destination ingen af os havde noget kendskab til på forhånd, valgt udelukkende ud fra 3 ønsker; nyt og ukendt skiområde, fornuftig mængde af ski-kilometer, mulighed for både alpint og langrend samt endelig det faktum, at Gålå er beliggende forholdsvis højt og dermed har en større snesikkerhed, når man nu vil rejse i marts måned.Gålå skulle vise sig at være det helt rigtige valg – og så betyder det altid noget, at vejret er fantastisk, når man besøger nye steder.
Vi fik alt det vi drømte om, fantastiske naturoplevelser, hygge i hytten, masser af skiløb til pigen på 4 år og leg med kælken for den mindste.
Selvfølgelig skal vi bo i en klassisk hytte
Vi havde valgt en af de lidt ældre hytter, beliggende i Gålå Grend. Her kunne vi bo i gåafstand til byens dagligvarebutik, samt bo i genial afstand til både langrendsløjper og alpint skianlæg.
Hytterne i Gålå Grend overraskede positivt. Her var virkelig hyggeligt at opholde sig, med utrolig flot udsigt over dalen, i klassisk norsk hyttestil holdt i røde og grønne farver, med bænk ved køkkenbordet og den klassiske tallerkenhylde i køkkenet.
Beslutningen om hvor vi ville komme til at bo optimalt, var faktisk den sværeste for os. Havde alpinskiløbet været det primære fokus ville Peer Gynt hytterne, som ligger lavere og tættere på de lifter, som vi tror de fleste vil benytte, nemlig Valsfjells stoleliften og de to træklifter på Blåbærfjell, men så havde adgangen til langrendsløjperne omvendt været lidt dårligere og indkøb midt i ugen, skulle indbefatte en tur med bilen.
Vi havde ikke bilerne startet i hele ferien og med det i betragtning er vores konklusion, at vi ikke kunne have boet meget mere centralt.
Det alpine terræn
Få meter fra hytten kunne vi nemt glide ind på en grøn alpinpiste langs tallerkenliften ”Trollheisen” og efter en 4-8 minutters glidetur, ned gennem skoven, var vi ved foden af de alpine pister ved Peer Gynt området. Her brugte vi mest tid på den østvendte del af området, hvor vi med områdets eneste stolelift – en 4-stolslift – blev løftet til toppen af Valsfjell, i 1.148 meters højde.
Her kunne vi dagligt følge med i, hvem der var dagens liftpasser – da der var navneskilte i vinduerne på de små lifthuse, både i top og bund. Områdes liftpassere må roses. De var generelt meget imødekommende og servicemindede. Altid gode til at tage hensyn til den lille på 4 år, sætte liften ned i fart ved på- og afstigning, samt deres altid gode humør og lyst til en sludder eller at give et vink, inde fra huset.
Liftpasserne var også nogenlunde de eneste vi mødte på alpin ski, vi havde mere eller mindre området omkring Valsfjellstoppen helt for os selv, det var helt fantastisk.
Fra Valsfjellstoppen er der 4 valgmuligheder, en piste i hver sin farve. Denne del af området har således noget for enhver skiløber, men er også at foretrække især om eftermiddagen, da denne bjergside ligger i skygge og sneens kvalitet holder længere.
Modsatte side byder på to tallerkenlifter - den ene helt til toppen. En noget lang lift at stå i og ikke jordens hurtigste af slagsen. Pisterne på denne side fejlede dog intet. Dejligt brede røde og blå pister at fornøje sig på. Via de grønne transportpister på tværs af bjergsiden, kunne man bevæge sig skråt ned mod Gålåvatnet, hvorfra vi kunne blive løftet næsten hjem til hytten, af endnu en tallerkenlift. Skal man sige noget negativt, må det være, at de grønne transportløjper på hjemturen mod hytten, ikke var præparerede, enkelte steder noget smalle og nærmest bunden var de helt uden hældning, hvorfor vi de sidste par dage valgte at køre på bilvejen, som grundet de gode sneforhold, var fint dækket med sne og havde fin hældning ned mod liften. Smutvejen via bilvejen kræver lige at man er helt vågen, i forhold til almindelig trafik.
To dage ugentligt var der mulighed for aftenskiløb ved Blåbærfjell og Knerten lifterne.
Masser af spor til farmor på langrend
Gålå byder på et kæmpe løjpenet for dem der er til langrend. Der er en skøn rute ned omkring søen Gålåvatnet, hvor man også kommer forbi stoleliften ved Valfjellstoppens dalstation. En oplagt mulighed for at alle generationer kan mødes til en gang vafler og varm kakao i caféen nede ved liften.
Her var hygge og stemning ved kaminen og såvel gående, som langrends- og alpinudøvere mødtes her til varme drikke og frokost, til ikke helt urimelige priser – at den norske kronekurs er kommet ned i omkring 80, gør det lidt sjovere at være dansker i Norge.
Langrendsløjperne er forbundet med eksempelvis Kvitfjell, Espedalen og Skeikampen, totalt 630 km langrendsløjper. Vil man på eventyr en dag, så er en mulighed at pakke rygsækken og løbe til Kvitfjell på ski. Har man så nogle alpinskiløbere med som vil prøve noget alternativt til Gålå, så vil det være oplagt at kombinere det og sende dem i bil til Kvitfjell for alpint skiløb der. Så har man også muligheden for at få et lift hjem fra Kvitfjell, i tilfælde af at man finder turen på langrend tur/retur for lang.
Vi havde, som det ofte er tilfældet når vi besøger Norge, nogle fantastiske dage på langrend. Vejret var i den grad med os og det betød helt ideelle forhold og mulighed for at forevige den fantastiske natur.
Andre aktiviteter i byen
Hotellet har angiveligt en swimmingpool, som man kan benytte mod betaling – hvis man ikke er gæst på hotellet. Vi havde travlt med at stå på ski og lege ude i sneen omkring hytten, men der er findes trods alt også en mulighed for den dukkert.
Rejsen er også en del af ferien
Rejseplanen blev lagt og valget blev en tur med Stena Lines færge fra Frederikshavn til Göteborg, med overnatning i Göteborg og kørsel i dagslys næste dag, derfra til Gålå. Det blev mest valgt ud fra et hensyn til den yngste deltager på turen, på blot 17 måneder, som gerne skulle have en middagslur, inden færgeoverfarten.
Overnatningen i Göteborg vil nogle mene blot er med til at gøre rejsen længere, men for os starter ferien når vi tager hjemmefra, så vi hyggede os både på færgen, under middagen i Göteborg og var helt friske og veludhvilede til køreturen gennem det sneklædte landskab efter en nat i Göteborg.
Som alternativer til turen via Göteborg, så er der naturligvis også mulighed for at gøre køreturen kortere ved at sejle direkte til Oslo fra Frederikshavn eller med DFDS fra København. Der er ca. 300 km i bil fra Göteborg til Oslo. Der er 265 km fra Oslo til Gålå når man kører via E6.
Tips:
- Når du kører til Gålå, så undgå at komme på Mejerivejen i Hundorp. Kør med E6 helt til Harpefoss inden du drejer mod Gålå ad Gålåvejen
- Der er meget fine muligheder for seniorrabat på liftkort
- Du kan købe klippekort til liften, kombinerer man alpin og langrend, så vil det muligvis være en fordel for mange at kigge på det, sammenlignet med ugekort
- Skal børnene se en elg, så tag dem med i Joker-butikken, der er garanti for at se en elg
Gålå er særdeles velegnet
- For familier der har letøvede/begyndere på alpin
- For dem der vil løbe langrend
- Søger en stille by
Gålå er mindre egnet
- Hvis du søger masser pister til alpinskiløb
- Hvis du er til shopping og afterskibarer
Og vi kunne sagtens finde på at komme igen :o)