Franske fristelser på skiferien
Udover et suverænt skiterræn råder Frankrig også over et dejligt kulinarisk køkken, der løfter smagsløgene op i tinderne.
Og nej, det behøver hverken være champagne, kaviar eller finere fransk madlavning, der behager din appetit. God, gedigen og næsten rustik bondekost i bjergene, der mætter, er i høj kurs. Der er oste, pålæg, varme retter og drikke i massevis. Det er bare med at gå ombord i delikatesserne, som du enten selv kan købe og kreere eller bestille i de mange bistroer, restauranter og hytter på bjerget.
Franskmændene er berømte for deres oste. General de Gaulle er berømt for spørgsmålet: "Hvordan skal man styre et land med 365 oste?"
Men sandheden er, at der er mange, mange flere. Over 1000 forskellige, så der er noget for enhver smag. De forskellige egne producerer deres egne specialiteter, og i bjergene er det især produkter fra Savoie og Haute-Savoie, du skal kigge efter. Blandt andet den helt suveræne Reblochon ost fra Savoie, der også bliver brugt i den skønne ret Tartiflette, som er en slags kartoffelgratin med løg, bacon og kartofler i lag med ost og fløde eller creme fraiche. En dejlig mættende vinterret.
Den faste Comté ost er også et must ligesom en masse andre, du kan lade dig friste af i kølemontren.
Frokost gør-det-selv
Selv om franskmændene ikke er til ost og kødpålæg om morgenen, kan du sagtens bruge deres faste oste og lækre patéer og skinker. Køb dem i det lokale supermarked eller hos den lille købmand, der skærer ud i små portioner eller skiver - tranches. Lige så få og små du vil have det, som også er perfekt til madpakken i et ‘pain’ i hvid version eller ‘pain complet’ et grahamsbrød, som du bare halverer og smider pålægget ind i på fransk maner uden smør men måske med lidt mayonnaise.
Deres leverpostej ‘paté de campagne’ beder du om en lidt tykkere skive af. Den er både med rigtige kødstykker og i meget bedre kvalitet og smag end vores hjemlige pendant og fås i forskellige smagsvarianter.
Prøv for eksempel med kanin ‘lapin’, som for franskmændene er næsten lige så almindelig som vores kylling. En hel kanin bliver enormt lækker i en sammenkogt ret. Alene smager kødet en smule sødligt, men hvis den bliver kogt sammen med noget i en god ragout, er den raffineret og meget fedtfattig.
Kanin med tænder
Jeg var engang på ski med venner i Frankrig, hvor vi købte en hel en af slagsen med hoved, fødder og det hele, som skulle være ekstra godt. To af os gik i køkkenet og tilberedte hele dyret i en gryde og satte den ind i ovnen med låg på og glædede os. Især til at se hvem, der fiskede hovedet op.
Timingen var perfekt, det blev min veninde, der elsker fransk mad, der fik hovedet og noget af en forskrækkelse. Da hun selv øste op fra gryden, lå hovedet med blotlagte fortænder og kiggede hende lige ind i øjnene. Hun skreg og plumsede det ned i gryden, og vi var ved at falde omkuld af grin. Hun nægtede at spise videre, før vi havde fisket hovedet op og smidt det væk, men der er ingen tvivl om, at det havde givet kraft til retten på flere måder.
Små glæder
Nå, men tilbage til morgenmaden.
Du skal selvfølgelig også have en croissant eller et ‘petit pain au chocolat’. Begge skal helst være bagt i smør, og bagerne har ofte de bedste. Især chokolade croissanten er lækker, og dur også som et godt pitstop på bjerget til en stærk espresso eller cafe au lait.
Og nu vi er ved de varme drikke, så gå ikke glip af en ‘vin chaud’. Deres varme vin er noget helt andet end vores mere svulstige gløgg. Den er lavet på vin tilsat kogende vand, citron og måske kanel. Den er også nem at lave selv efter en lang, kold dag på bjerget. En vandkoger, vin, citron og lidt krydderi så er den klar og en varmegiver, der hurtigt kan blive en daglig tradition efter skituren.
Når varmen og sulten for alvor indfinder sig, så prøv en masse af de lokale vine, der hvor du er. Spørg de lokale, hvad der passer til den mad, du vil spise. Det er dem, der ved det bedst og måske kan få dig til at prøve flasker, du aldrig har set eller prøvet før.
Det kan både være de helt specielle vine eller de unge vine, der skal drikkes, før de bliver for gamle, og som det ofte ikke kan betale sig at eksportere, men derfor kan de alligevel være fremragende for eksempel til tunge, varme egnsretter som rødvins- eller hvidvins fondue eller endnu bedre en lokal ostefondue med Reblochon, der bliver søbet op fra gryden med brødterninger på spyd, og hvor de lokale sommetider brænder det allersidste i bunden af med cognac, som den sidste lækkerbisken.
Nyd hver eneste bid
Der er tusinde muligheder, lækre salater, forretter, fisk, skaldyr, pandekager ‘crêpes’, supper og meget mere og heldigvis masser af måltider på en skiferie, til at prøve bare lidt af alle de gode sager.
Og så har jeg ikke engang nævnt hverken desserter, kager, likører, spiritus og alt det andet, der gør, at Frankrig bare smager bedre.
Gør som franskmændene, nyd maden og gør hvert eneste måltid i bjergene til en fornøjelse, du ser frem til, spis med øjnene og nyd af hjertet hver eneste bid i stedet for bare at fylde dig med ligegyldige kalorier, der hverken har smag eller historie. Du er trods alt på ferie og det er dine smagsløg også.
Bon appetit!
Læs også:
- Det skal du spise på skiferien i Italien
- Det skal du smage på skiferien i Norge
- Det skal du smage på skiferien i Østrig