Det skal du smage på din skiferie i Sverige
“Korv, grillade hamburgare och pannkakor”, svarede min svenske veninde mig, da jeg spurgte hende, hvad en svensker selv skulle vælge, at spise på sin skiferie i Sverige.
Grill på bjerget
Tager du på skiferie i Sverige, vil du hurtigt opleve, at store restauranter i skisystemet, som det ses i Østrig, ikke er særligt udbredt. Derimod vil du opleve, at familier og venner samler sig omkring skisystemets grilområder, med hver sin grillede pølse og/eller burger. Og jeg vil råde dig til, at følge strømmen.
Det er i Sverige meget populært, at fikse frokosten på bjerget selv. Og de der passer skiområderne, gør da også sit, for at hjælpe de mange ferieglade mennesker på vej. Kul og optænding findes allerede på diverse grillområder, og plads på den store grill, er der nok af. Så når sulten begynder at trænge sig på, er det bare sætte kursen mod grillpladsen, pakke pølser, bøffer og andet godt op af tasken, og nyde dine medrejsendes selskab, mens maden bliver klar.
Det er ikke mange steder, at man kan få lov til at grille sin egen mad på skiferien
Limpa bröd
Det kan selvfølgelig ske, at vejret ikke er til den helt store grillfrokost på bjerget. Og skulle dette være tilfældet, er du så heldig, at du kan få lov til at teste et andet stykke svensk kultur. Nemlig Limpabröd. Det kommer i mange former, størrelser og smage. Dog er alle typer mere bløde og knapt så grove, som det rugbrød vi holder så meget af, herhjemme i Danmark. Så frem med smøren, pålægget og lidt grønt på toppen. Så kan du ligne en rigtig svensker, når du spiser din Limpa-klapsammen i en de hyppigt anvendte varmestuer.
Svenskerne elsker at lave store mader/sandwicher som hedder mackor
Kaffe og kakaopause
I Sverige er de utroligt glade for pandekager! Og rundt på pisterne i Sverige, kan man da også finde deciderede ”pandekagehytter”. Så skal du have en eftermiddagspause, eller måske et formidagsstop med lidt sødt til ganen, så find stedets bedste pandekagemager, og bestil lidt pandekager med kaffe og kakao til. Det er et sikkert hit hos børnene og barnlige sjæle.
Der ikke meget som slår en tur på våffelstuga/pannkakorstuga
Når aftenen falder på
Når folk hører ordene “Sverige” og “mad” i samme sætning, flyver tankerne hurtigt over på köttbullar og surströmmning. Men faktisk er der et par langt mindre kendte svenske retter, som jeg skulle tro, du ville synes bedre om.
Stroganoff med falukorv. Yes. Mere pølse. I dette tilfælde har vi at gøre med en Stroganoff, som du kender den. Lækker sovs på fløde og flåede tomater. Men i retten finder du den svenske falukorv, som mest af alt, minder om en rød pølse på steroider. Det kan lyde vulgært. Men giv det et skud. Det smager fremragende, når den er lavet af kyndige hænder.
Västerbottenpaj. En klassisk lækker tærtebund med fyld af æg og deres meget populære Västerbotten ost. Absolut en af mine klare favoritter fra det Svenske menukort. Finder du denne på en restaurant, vil jeg klart anbefale dig, at smage på den. Den serveres gerne med laks eller rejer, hvor særligt laksen går super godt i spænd med det cremede ostefyld.
Læs også:
- Sveriges 5 største skiområder.
Her er en Västerbottenpaj som smager himmelsk
Glem ej knækbrødet(selvfølgelig)
Knækbrød er en klassiker, der aldrig vil dø. Godt og vel alle svenskere har det stående derhjemme. Og præcis som med limpabröd, findes der utallige varianter af dette. Men skal du have den autentiske smag af knækbrød, skal du finde noget fra enten Värmland eller Leksand.
Svenskerne elsker knækbrød og de har en masse forskellige slags
Læs også:
- Det skal du smage på skiferien i Norge
- Det skal du smage skiferie i Østrig