Bag facaden når uheldet er ude
Alle skiløbere ved, at det er forbundet med en risiko, når man kaster sig i fuld fart ned af en bjergside. Ulykker er heldigvis sjældne, men hvad sker der egentlig når uheldet er ude?
OBS: Artiklen er lavet lige efter DM i Freeride 2016. Læs hvordan det går Julia i bunden af artiklen, samt om hun kom på ski i denne vinter (16/17)
I påsken 2016 dansede solen over Tignes og årets Freeride DM. Med besøg af to redningshelikoptere og en indskrænkning af konkurrencen er det næppe gået nogens næse forbi, at kvalifikationen forløb langt mere dramatisk end forventet.
For alle tilskuere og riders blev der sat en dæmper på stemningen. Særligt for rider nr. 125 blev det en mindeværdig dag, det var nemlig hende der lå og ventede på en redningshelikopter.
Pigen bag nummeret hedder Julia Ring Levy og er med flere sæsoner bag sig ellers en rutineret skiløber. På vej gennem en stejl couloir mistede Julia kontrollen og styrtede godt 20 meter. Hun lå rullet sammen og helt stille.
"Efter styrtet overvejede jeg at række hånden op og signalere til publikum
og pisteurs at jeg var okay, men orkede ikke tanken om at skulle hente mine
ski længere oppe, og i øvrigt havde jeg lidt ondt i mit ben" - Julia
Hvad Julia ikke vidste, mens hun lå der og ventede på de franske pisteurs var, at hun havde åbent benbrud, hvor begge knogler i venstre underben var brækkede.
Julia venter på de franske pisteurs
En tur på hospitalet
Julia sidder i dag med et smil på læben og nyder solstrålerne gennem vinduet på sit værelse i Valby. Godt tre måneder efter styrtet er der fremgang, hun har gips på, er begyndt at gå uden krykker og kan endelig se en ende på forløbet. Det er en vigtig pointe for Julia at pointere, at det ikke bare er et styrt og et brækket ben. Det er et langt forløb med begrænsninger, uvished og bekymringer man pludselig skal forholde sig til. Men hun mener også, at man er nød til at forholde sig positivt og humoristisk til det hele, for man lærer også en masse af forløbet. Det er hele årsagen bag at få fortalt denne historie - hvis man en dag sidder i samme situationen, så kan man måske se lidt positivt på det.
Tilbage i påsken blev hun fløjet fra facet til Tignes efterfulgt af en 40 minutter ambulancetur til hospitalet i Bourg Saint Maurice. Samme aften blev hun opereret uden at vide, hvad der skulle ske. Der var ingen tvivl om, at fransk var modersmålet på hospitalet. Efter et par timer vågnede Julia op til et halvt Hoffmanns apparatur stikkende ud af hendes ben – et stativ som efterfølgende har fået navnet ”håndtaget”. Operationen var uundgåelig, da Julias benbrud var så omfattende som det var.
"Det hele gik meget stærkt. Det var rigtig ubehageligt ikke at kunne
kommunikere med dem og de virkede lidt ligeglade med mig.
Jeg følte mig helt alene." - Julia
Fire dage på hospitalet i Frankrig blev det til for Julias vedkommende. Julia rejste sammen med en lille gruppe venner, hvoraf to var på hospitalet både under operationen og på besøg de følgende dage. Det var også gennem vennerne, at det var muligt at gennemsøge hospitalet for en engelsktalende sygeplejerske, hvilket til sidst lykkedes. Julia blev fredag i påsken fløjet til København og indlagt på Hvidovre. Her blev hun genforenet med sin familie, dog måtte hun ligge indlagt endnu et par dage.
”Man tænker ikke over, hvor hårdt det er at ligge på hospitalet, før man ligger der.
Men man lærer, at det tager tid, og det er okay” - Julia
Efter omkring to måneder på krykker var håbet, at benet var helet og hun dermed kunne se frem til at få ”håndtaget” ud og smide krykkerne. Et røntgenbillede afslørede dog, at der var sket minimalt siden operationen.
Venstre billede: lige efter styrtet. Midterste billede: efter operationen. Højre billede: to måneder efter styrtet.
Der røg sommerplanerne
”Jeg tænkte bare: Det er løgn! Der røg alle sommerplaner…” Fortæller Julia i dag. Inden dette chok havde Julia optimistisk holdt fast i håbet om, at hun henover sommeren kunne arbejde som charterguide på tredje sæson. Sådan skulle det ikke blive, og i stedet fik Julia meldingen om to nye operationer i juni. Det skulle vise sig at hun kunne slippe med en enkelt, hvor ”håndtaget” blev taget ud, da benet på mirakuløst var vokset markant mere sammen på få uger.
”Tænk at vi var så optimistiske at tro, at jeg ville være på benene igen til Distortion”. Sådan sagde Julia opgivende tilbage i maj efter meldingen om de nye operationer. Men hun var til Distortion, godt nok på krykker, men hvorfor ikke? Det tager tid, og man finder ud af, at det ikke handler om krykker eller ej. Det handler i stedet om viljen, til at deltage i de ting man ikke vil gå glip af og opretholde sin normale hverdag. Dette er Julia et glimrende eksempel på. Hun bor forresten i en lejlighed på fjerde sal – uden elevator.
Heldigvis røg alle sommerplaner ikke, de blive bare tilføjet krykker
”Der er mange der spørger hvordan jeg har det med at bruge min sommer på at komme mig. Når jeg ser på det store billede, så er det vigtigste at komme på ski igen – dét vil jeg gøre alt for!” – Julia.
Tankerne efter forløbet
Det har været et stort virvar med ture frem og tilbage til hospitalet, psykiske op og nedture og en daglig kamp om at indfinde sig med skaden. Men når jeg spørger Julia, om hun den dag i dag fortryder turen i påsken eller deltagelsen i Freeride DM, så er svaret klart: ”Jeg fortryder ingenting. Selvfølgelig har det været hårdt, men det er en oplevelse jeg ikke ville være foruden.”
Julias læge har allerede givet grønt lys til at tage på ski igen denne vinter (16/17) og selvsikkerheden skinner igennem, når hun fortæller dette. Der er ingen tvivl om, at det er passionen for skiløbet, der bærer hende gennem forløbet. Hun tilføjer kækt med et løft på skuldrene: ”Det er jo bare en knogle!”
Opdatering d. 9 marts 2017
Det blev desværre ikke muligt for Julia, at komme på ski i vinteren 16/17, som i stedet blev brugt på genoptræning - heldigvis er begge krykker smidt. Julia holder dog humøret højt og er stensikkert klar til at give den gas igen til sæsonen 17/18. Skisport.dk ønsker hende held og lykke med genoptræningen. Måske hun kan finde lidt træningsøvelser her ;)
Husk nu den forsikring!Sørg for altid at være dækket af en skirejseforsikring - som også dækker skiløb. Kører du offpist så dækker rejseforsikringen typisk ikke. Mange skisportsområder tilbyder separat offpistforsikring på dagsbasis til billige penge. I Frankrig hedder den Carré Neige og dækker redning i offpist - og så koster den kun 2,80 euro pr. dag.Hvis Julia ikke havde haft Carré Neige og dansk rejseforsikring, havde alene redningen med helikopter kostet hende ca. 18.750 kr. Oveni dette kommer prisen for hospitalsophold, operationen og hjemtransport. Grundet forsikringerne kostede det ikke en krone og hun fik til dertil refunderet rejsens pris af forsikringsselskabet. |