Arctic Circle Race – 160 km i minus 30 grader

Arctic Circle Race – 160 km i minus 30 grader

Det hårdeste skiløb i verden, det kaldes Arctic Circle Race – med rette. På tre dage skal deltagerne forcere ikke mindre end 160 kilometer barsk terræn i bidende kulde – på langrendsski!

Arctic Circle Race (ACR) – bedre kendt som verdens hårdeste skiløb – er et adventure race, hvor deltagerne over tre dage skal løbe i alt 160 kilometer på langrendsski. I 2018-udgaven deltog ni modige og hardcore danskere i ekstremløbet, der foregår i bidende kulde, i og omkring Sisimiut på Grønland, nord for polarcirklen. 

I år nåede temperaturen ned omkring minus 30 grader, hvorfor deltagernes fysiske og psykiske tilstand blev testet på ultimativ vis, blandt andet fordi, at de fleste af de mere end hundrede deltagere tilbragte op til 12 timer uden for i den barske grønlandske natur i løbet af de tre dage. Så mange timer ude i kulden stiller høje krav til deltagernes udstyr og på grund af kulden i år bar næsten alle deltagere ansigtsmasker for at beskytter ansigtet/hovedet. Flere af de danske deltagere havde halsedisser/ansigtsmasker med fra Airhole. Se vores udvalg af kvalitetsstærke halsedisser fra Airhole her.


Verdens hårdeste skiløb

Det hårde ved ACR er ikke ”blot” de 160 kilometers skiløb i meget kuperet terræn, men snarere det, at deltagerne, når de kommer i mål efter dagens skiløb, selv skal lave mad, selv skal vokse deres ski – for ikke at nævne det faktum, at de skal sove i små telte uden for i to nætter! Derudover har deltagerne ingen adgang til brusebad, hvorfor de i tre hele dage må nøjes med at se frem til et varmt bad, når løbet engang er overstået.  

Copyright: Arctic Circle Race


De mere end 100 langrendsløbere gør klar til start. Over dem hænger der flag, der symboliserer alle de deltagenes nationaliteter. 

Om Artic Circle Race

Visionen for ACR var at skabe verdens hårdeste skiløb. Der findes flere langrendsløb rundt om i verden med tilsvarende eller længere dagsetaper end ACR, fx både Vasaløbet i Sverige og Birkebeiner løbet i Norge. Men intet andet løb kombinerer konkurrencemomentet med 160 kilometer stærkt kuperet adventure skiløb i øde fjeldterræn og overnatning i en teltlejr. Den slags langdistancepinsel for både krop og psyke er selvfølgelig ikke noget, vi alle synes er lige sjovt. Ikke nok med, at det er tre dage i fjeldet med overnatning i soveposer og pulvermad fra poser, det er i høj grad også et gør-det-selv løb, hvor man sørger for sig selv, sin madlavning og sit udstyr. 

Copyright: Arctic Circle Race

De få deltagere, der holder sig vågne længe nok, kan nyde nordlyset over teltlejren, mens de restituerer til næste dags etape. 

Arctic Circle Race er bygget op omkring frivillige, der bruger deres ferie- og fridage på at arbejde under ACR. For mange af de 2-300 frivillige medarbejderes vedkommende betyder det, at de arbejder flere dage før og efter selve løbet samt fra kl. 8.30 om morgenen til kl. 20 om aftenen i de tre dage løbet er i gang. 

Copyright: Johannes Ujo Müller


De mange frivillige under ACR følger løberne på hundeslæder og snescootere. Mere end 10 % af indbyggerne i Sisimiut hjælper til før, under og efter adventure racet.

Hvem deltager?

Arctic Circle Race er en begivenhed for skiløbere på alle niveauer, og hvert år er der deltagere fra op mod tyve forskellige lande. Feltet tæller normalt både motionister og professionelle langrendsløbere, fx har den danske OL-langrendsløber, Martin Møller, deltaget og vundet løbet flere gange, lige som HKH Kronprins Frederik har deltaget og gennemført i 2016-udgaven, hvor ACR fejrede 20 års jubilæum. Men selv om alle som udgangspunkt kan deltage, så kræver det nok lidt erfaring med langrendsskiene, inden du kaster dig ud i de 160 kilometer langrend fordelt over tre dage, som ACR byder på. Hvis du overvejer at deltage, kan du læse mere om ACR på Visit Greenlands hjemmeside, som du finder her.


Se her hvordan du deltager

Udgivet af: Jesper Varming

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen