Anmeldelse & Test: GoPro HERO7 Black - det bedste actionkamera på markedet

Anmeldelse & Test: GoPro HERO7 Black - det bedste actionkamera på markedet

Siden de første GoPro-kameraer kom ud fra over et årti siden, har de været fast inventar på hjelmen og brystkassen af skiløbere verden over. Vi har testet den nyeste version.

Uanset hvor man lader sit blik søge hen i et skiområde, kan man som regel spotte mindst et halvt dusin skigæster af varierende skiteknisk dygtighed med et GoPro-kamera spændt fast et eller andet sted på deres kroppe. Kameraets størrelse, holdbarhed og pris har gjort det muligt for gud og hver mand at optage sig selv, sine kammerater og sin familie, når de er på ski.

Her på Skisport er vi ikke så specielle, at vi ikke også typisk løber rundt med et kamera spændt fast et eller andet sted på kroppen. Derfor er vi glade for at have fået lov til at teste det nye GoPro HERO7 Black, som blev lanceret her i efteråret. Vi blev ret imponerede.

Du finder ikke bedre kameraer på markedet til ekstrem sport som ski, MTB, surf, etc.

Vi testede kameraet på denne tur:


Hvad er nyt ved GoPro HERO7?

Umiddelbart ligner HERO7 til forveksling HERO6. Samme touch screen og samme design betyder, at alle de gamle accessories stadig virker, og indeni kameraet ligger den samme GP1 processor, som lader det skyde med præcis de samme framerates som sin forgænger - fx 4K ved 60 frames eller 1080P ved 240 frames. Så hvad er nyt?

Faktisk er der en del små opdateringer på flere områder, men det, der får den nye unge i nabolaget til at skille sig ud, er billedstabilisatoren, som bliver kaldt HyperSmooth. GoPro proklamerede selv, at ”shaky video is dead” og i deres egne promoveringsvideoer ser det da også sådan ud. Men hvordan fungerer det i praksis i en lægmands skihandskeklædte fummelfingre?

Billedstabilisator - Jævnt imponerende

… fuldstændigt fejlfrit. Tidligere GoPro’s har haft billedstabilisatoren, som de i dag kalder for ”Standard Stabilization” - det dæmpede små vibrationer, men i praksis betød det, at videoen alligevel rykkede sig rundt i ”hak”. Mange actioncams fra Sony havde det samme problem. Det var okay, men det var aldrig rigtig godt. Ikke før nu i hvert fald.

For alt bliver fuldstændigt jævnet ud. Kameraet retter selv op på videoen, når du fx drejer hovedet eller kigger op/ned, og det betyder, at store bevægelser kommer flydende, mens små rystelser helt er elimineret. I denne omgang har vi kun prøvet kameraet til skiløb, men vi forestiller os, at denne funktion ligeledes er helt eminent til mountainbiking, hvor det store problem med at skyde film alle dage har været rystelserne.

Det skal siges, at GoPro’et stabiliserer videoen ved at skære 10% af din video i kanterne og så lade det lille billede bevæge sig jævnt indenfor den større ”ramme”. I teorien betyder det, at enkelte detaljer i periferien bliver skåret væk, men i praksis er det ikke noget, man lægger mærke til.

Stemmestyring - ”Bare råb ad det”

Kameraet har også fået en overhaling på lydsiden. Selv når vi bare har brugt det til skiløb, hvor lyden sjældent er det, man lægger allermest vægt på, er det tydeligt, at lyden går klart igennem, hvilket ikke lige just har været tilfældet for tidligere modeller. GoPro’s lyd blev bedre, da de med HERO5 tog kameraet ud af det hylster, de ældre modeller kom i, og nu har de altså taget skridtet videre.

Ligesom ældre modeller kan kameraet betjenes via stemmestyring. Blot ved at råbe ting som ”GoPro start recording” kan man få kameraet til at gøre, som man ønsker. I teorien virker det som en god idé, og vi har ikke haft problemer med det, men når man står på toppen af sin drømmelinje, der ligger beklædt med perfekt, uberørt sne, så tager vi alligevel gerne kameraet af for at sikre os, at det nu også er tændt.


Du kan selv indstille præcis hvilken opløsning du ønsker dine videoer og billeder i

Bottom line

Udover billedstabilisatoren har det nye GoPro også en Live Streaming-funktion og så gør det også selv noget ved billederne, idet de bliver taget, så de ser flottere ud lige med det samme. Begge dele er lækre funktioner, som mange bestemt vil få glæde af, men der er ingen tvivl om, at det, der hiver de gode karakterer hjem, er billedstabilisatoren. Med den er vi endelig sluppet for det problem, som vi har haft med actionkameraer siden de udkom for over et årti siden.

Kvalitet af video og billeder

Desuden er farverne og skarpheden i videoen utroligt virkelighedstro. Selv i forhold til senere GoPro-modeller, som har leveret fantastisk skarpe optagelser, virker HERO7 til at være mindre udvasket i skarphed og farve, hvilket man især lægger mærke til i scener med mange detaljer - noget, vi kan forestille os, særligt mountainbikere bliver rigtigt glade for.

Det, vi glæder os til ved fremtidige modeller, er, at GoPro forhåbentligt får styr på batterilevetiden. For som den ser ud lige nu, er det stadig nødvendigt at have et ekstra batteri eller en powerbank med ud, hvis man vil bruge det en hel dag på ski eller lignende.

Det er billedstabiliseringen samt de små forbedringer, der giver dette kamera den store karakter på 5 ud af 6 snefnug, og det er pladsen til lidt flere små forbedringer, som gør, at der ikke bliver udløst en topkarakter.

Hvad siger en af de mest populære Youtubers? 

Hvis du vil høre en mere gennemgående test, af en person som dagligt tester actionkameraer, så hør hvad Casey Neistat mener om det nye kamera. 


Shaky Video is dead


Udgivet af: Rasmus Bragh Schulz

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen