3 generationer på fælles skiferie...

3 generationer på fælles skiferie...

Forældrene bragte sønnerne rundt til skiområder i Norden. Nu er 3 generationer på fælles skiferie - Få et par tips til en god skiferie for tre generationer.

Det hele startede for 30 år siden. Forældrene bragte vinter efter vinter sønnerne rundt til skiområder i Norden og hyggede sig. Knægtene blev større og rejste med ungdomsskoler, gymnasier og studievenner på skiferie og de seneste år sammen med kæresterne ud i Europa på ski...

Moren savnede den fælles skitur, eller også var det børnebørn! Derfor sagde hun, at når der kommer børnebørn, ville hun invitere til Norge og så kunne de stå på ski, mens hun hyggede med ungerne. Sådan endte 3 generationer med meget forskellige præferencer for skiløb på fælles skitur.

Valget faldt på Beitostølen...

Og det var der en rigtig god grund til. Beitostølen byder på et super godt skiområde for langrendsløbere og ligger desuden i overkommelig køreafstand til Oslo. Specielt kørselsafstanden var et vigtigt punkt for den del af familien, som skulle have en lille dreng på 8 måneder med. Desuden havde den ældste del af familien de seneste sæsoner fast rejst til Beitostølen og ønskede nu "at vise stedet frem" for de to sønner og deres familier.

Rejsen derop – Bestem selv farten

Skisport.dk´s testfamilie har bopæl på såvel Sjælland som Jylland. Det betød, at det var mest hensigtsmæssigt at tage hver sin vej frem mod destinationen. Familien fra Sjælland valgte den nemme og komfortable løsning ved at stige på DFDS-færgen i København fredag aften, for derefter at sejle natten igennem med ankomst i Oslo næste formiddag. En kahyt til far, mor og baby, var den optimale start på ferien, og den unge far måtte også indrømme, at det var noget mere afslappende med en færgetur end en køretur op gennem Sverige. Ingen problemer med stop på kolde rastepladser, men perfekt service og venlig betjening ombord når der var behov for at få varmet en sutteflaske eller lignende. 



Med ankomst i Oslo lørdag morgen efterfulgt af 3½ times kørsel, var man klar til at holde skiferie frisk og veludhvilet.

Jyderne valgte forskellige rejseruter ud og hjem. Udrejse med Stena Line fra Frederikshavn til Göteborg fredag aften. Overnatning i Göteborg afløst af en køretur på 6½ time frem til hytten i Beitostølen. På hjemturen gik ruten fra Oslo til Frederikshavn med natsejlads. Dermed kunne en velfortjent afslutningsmiddag nydes på færgen hjemad og den noget kortere køretur fra hytten til færgen gav god tid til at pakke kufferten og støvsuge hytten.


Skiområdet – langrend contra alpin

Beitostølen er et rent drømmeland hvad angår mulighederne for langrendsløbere. Her fandt familien nemt de lette og begyndervenlige ruter, og de unge fik mulighed for at finde sig til rette i de bløde støvler og de præparerede spor – ikke just det nemmeste efter 20 år udelukkende med alpint skiløb i benene.

Området byder på uanede muligheder for korte som lange ture. Smukke skovløjper og mere barske og åbne ruter på fjeldet – nogle med spændende hældninger, og andre med lange flade stræk hvor benene og konditionen rigtig blev sat på prøve. Alt efter vindretning og gode eller ømme ben kan man sammensætte en passende rute, så alle får deres foretrukne løjpe med.

Nn tur til Raudalen blev efter to dages opvarmning valgt som dagens udflugt for de garvede ældste langrendsløbere. Med på turen fulgte de to yngre mandlige familiemedlemmer, som nu følte at "rytmen" ved langrend var genfundet. Turen til Raudalen tages med skibussen, eller man kan tage turen i egen bil. Herefter går det med stoleliften til toppen 1.030 meter over havet. Derfra er der en smuk og spændende tur hele vejen hen på toppen af fjeldet. Retur går det med perfekt svag hældning, roligt i læ af skoven, smukt snoende ned af bjergsiden og hele vejen tilbage ned i dalen.



For de alpine entusiaster er området opdelt i to - Raudalen og selve Beitostølen skisenter.

En samlet pris på 360 kroner for et dagskort og et obligatorisk keycard (30 kr.) synes vi var for meget – specielt fordi vi havde identiske keycards fra sidste sæson som nu var uanvendelige. Alt for høj en pris for adgang til et skiområde, der ikke engang hænger sammen. Desuden skal man også betale for at komme med skibussen mellem de to områder. Med kun 11 lifter og kasse-ekspedientens kommentar om, "at hvis ikke vi ville tabe de 150 kroner på 5 keycards, kunne vi jo bare sælge dem til andre på parkeringspladsen", følte vi os lettere taget ved næsen. Vores karakter er absolut en OMMER! Vi var ikke taget på skiferie, for at sælge brugte keycards.

Langrend - Man bruger kroppen lidt mere

Men netop det at skulle prøve en skiferie primært med langrend, gav de 4 "unge" både forventninger og bekymringer. Det viste sig også at være lidt hårdt til at begynde med for de to, der aldrig havde prøvet langrendsski før. Kroppen skal bruges på en helt anden måde! Armene blev hurtigt ømme, når man forsøgte at holde balancen på de smalle ski og måtte have hjælp fra stavene. Det der med at bremse på et par langrends-ski krævede også lige lidt øvelse. De andre to kunne i stedet blot tænke tilbage på skiturene fra barndommen og kunne hurtig erkende, at det var ligesom at cykle – når det først er lært, glemmer man det aldrig.

Alle fordomme om at langrend er kedeligt og fladt, måtte trækkes tilbage. Turene og naturoplevelserne var fantastiske, og sidder du nu som inkarneret alpinfan og tænker, jeg gør det aldrig, så tillader vi os at sige, at du går glip af noget.

Tips til en god skiferie for tre generationer:

  1. Lav en madplan hjemmefra, så kan dem der ikke har maddag, slappe helt af og nyde samværet.
  2. Tag hensyn til hinandens erfaring og start med korte ture de første dage.
  3. Overvej om det skal være alpint eller langrend, der skal i højsædet og vælg destination ud fra det.
  4. Vælg en hytte med god plads og indretning så der er mulighed for fælles hygge, men også privatliv.

Hyggen i hytten

Kravene til indkvarteringen på denne tur var fra starten helt klare: der skulle være et soveværelse til hvert par, samt plads til fælles hygge i stue og køkken. Valget faldt derfor naturligt på en hyggelig og højt beliggende hytte, med smuk udsigt ud over Beitostølen og dalen. En rigtig norsk bjælkehytte i to etager, med flere soveværelser, et bad, to toiletter og et stort landkøkken i forlængelse af en hyggelig stue.

Stuen med store bløde sofaer og en smuk åben pejs var hver eftermiddag og aften rammen om hyggelige timer for store som små. De private soveværelser gav mulighed for at trække sig tilbage og tage en eftermiddagslur - selvom det alligevel blev brugt at tage dynen med ind på sofaen i stuen, en enkelt gang eller to.

Det store langbord i køkkenet var ofte samlingspunkt for dagens afterski over et spil kort eller scrabble for flere spillere, mens både kolde som varme drikke blev nydt.



Hytten lå perfekt i forhold til skiløbet. Sporene lå blot 2-3 minutters gang oppe bag ved hytte-området, og der var således også gode muligheder for at dele dagene op så alle kunne komme på ski. Med en lille gut på 8 måneder, var det let at køre en god tur om formiddagen og komme hjem til hyggelig frokost i hytten, hvorefter pasningen af den yngste kunne overgå til andre.



På denne måde kom familien også ud på ture sammen i blandede grupper hver dag. Alle kom til at stå på ski med alle. Far, søn og to svigerdøtre om formiddagen, hvorefter mor og anden søn kunne tage en eftermiddagstur. Selvsagt var farmor den første til at melde sig til børnepasningen de fleste dage og en gåtur med den lille i klapvognen ned til byen, udgjorde det også for dagens hyggelige motion.

Livet i og omkring hytten lagde op til fællesspisning hjemme og ikke så meget ude. Af samme grund blev der hjemmefra lagt en madplan for ugen. Dermed kunne alle få lov at stå for aftensmaden en enkelt dag eller to, og læne sig tilbage og vente på et "værsgo´" de andre dage. De lokale supermarkeder i Beitostølen bød ellers på mange spændende indkøb rent madmæssigt, men priserne taget i betragtning, var det en fordel at forberede lidt hjemmefra.


Udgivet af: Rasmus Skov

Rejsebureauer til Beitostølen
Fakta om Beitostølen
Byen: 900 m.o.h.

21 pister i alt
3 km grøn
7 km blå
6 km rød
5 km sort

Lifter: 12 stk.

Slæbelifter: 7
Stolelifter: 4

Mere om skiferie i Beitostølen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen