Bulder og brag: I forsvar mod laviner

Bulder og brag: I forsvar mod laviner

Skisæsonen 2022/2023 blev året, hvor skiområdet Alta stoppede med at bruge militær artilleri i kampen mod laviner.

I de tidlige morgentimer, har bulder og brag fra tungt artilleri brudt stilheden i skiområdet Alta siden 1949.

Våbene var et levn fra Anden Verdenskrig - og fjenden var de farlige laviner, der truer området.

75 år med granater som forsvar

I løbet af sæsonen 2022–23 affyrede Alta's Skilavinepatrulje deres 105-mm granater for sidste gang. Og det blev afslutningen på 75 års brug af krigsvåben som beskyttelse mod ødelæggende laviner.

Alta, som fik sin første skilift i 1939, blev grundlagt i en tid, hvor der blev søgt med lys og lygte efter ideelle skilokationer i landet.

Alta ligger i staten Wyoming ved grænsen til Idaho 

Alf Engen, en legendarisk norsk skiløber, blev hyret til at identificere områderne, og hans valg faldt på Little Cottonwood Canyon - på trods af områdets udfordringer med laviner.

Kampen mod laviner

Med årligt snefald på over 12 meter var lavinesikkerhed en stort bekymring for Alta. Fra de første dage har skilavinepatruljer arbejdet på innovative løsninger til at forudsige og udløse laviner sikkert.

Og her kommer artilleri ind i billedet.

¨
Montgomery Atwater, en tidligere soldat, introducerede brugen af militært artilleri til at bekæmpe laviner i Alta. Tiltaget blev modtaget med både succes og kontrovers. På trods af modstand endte teknikken med at blive udbredt til ski-destinationer over hele USA.

Over årene blev skilavinepatruljer og forskere bedre til at forstå lavinerne og udviklede mere effektive metoder til at forhindre dem, herunder håndholdte eksplosiver og samarbejde med militæret.

En ny tid begynder

Med beslutning om at pensionere det militære artilleri i Alta, starter en ny æra inden for lavinesikkerhed.

Den nye lavinekontrol i området er fjernstyret og kan betjenes på lang afsted, hvilket sikrer, at lavinepatruljerne ikke skal bringe sig selv i fare tæt på lavinerne.

Udgivet af: Frederik Mikkelsen

Find tilbud på skirejser

Gå til toppen